Zažívací enzymy
K tomu, aby mohl lidský zažívací systém získávat důležité živiny z přijatého jídla, potřebuje dva druhy enzymů. První z nich se vyskytuje zejména v ovoci a zelenině, druhý je takzvaný mix zažívacích enzymů vytvořených slinami, žaludkem a střevy.
Enzymy pracují velmi efektivně. Potraviny rozkládají na malé částečky a následně si z nich vyzobávají důležité látky. I tento mechanismus se však může porouchat, už vlivem stresu či nediagnostikované citlivosti na určitý typ potravin. Velkou paseku však v tomto ohledu mohou napáchat i rychlé obědy ve fast foodech. Výsledkem pak mohou být zažívací potíže různého charakteru.
Deset potravin, které vám zajistí dobré a zdravé trávení |
Kde je najdete: Tvorbu zažívacích enzymů obvykle příznivě povzbuzují aperitivy, medicinální vína, bylinkové čaje a kapky. V případě nedostatku těchto enzymů se podávají léky a kapsle s jejich obsahem.