1. Pozor na jednoduché cukry
Už žádné koláčky nebo máslové croissanty, ode dneška jím zdravěji a budu snídat müsli s oříšky a sušeným ovocem! Takové rozhodnutí sice na první pohled zní racionálně a může vytvářet klamný dojem, že snad i půjdou kila dolů, ovšem opak je pravdou.
„Mnohé z lákavých müsli směsí jsou velmi často slazené, zejména v případě zapékaných směsí, do kterých se přidává cukerný sirup, jenž při zapečení zajistí křupavé kousky. Mají tedy opravdu vysoký obsah cukru a v některých jsou použité i nevhodné tuky,“ vysvětlujete nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt Weight Management Clinic.
Dietním zázrakem nejsou ani kukuřičné lupínky, které mají vysoký glykemický index a zasytí pouze na krátkou dobu. Navíc jde o ultra zpracovanou potravinu s velmi nízkým obsahem vlákniny bohatou na sacharidy i sůl a chudou na jakékoliv významné živiny.
Tip: Pokud máte rádi sladké snídaně, dejte přednost vločkám a neslazeným celozrnným cereáliím. Ty si můžete vylepšit pár kousky kvalitních oříšků a čerstvým ovocem, jako jsou borůvky, maliny či ostružiny.
Snídaňová kaše se sušeným ovocem
Ingredience:
- 40 g ovesných vloček
- 200 ml rostlinného mléka
- 20 g sušeného ovoce
- špetka mleté skořice
- 15 g celých neloupaných mandlí
Pracovní postup:
- Vločky spolu s mlékem, nasekaným sušeným ovocem a špetkou mleté skořice dáme do hrnce a přivedeme k varu. Plamen stáhneme a necháme probublávat, dokud směs nezhoustne.
- Kaši přendáme do misky, ozdobíme nasekanými mandlemi a podáváme. Sušené ovoce můžeme nahradit i ovocem čerstvým podle své chuti nebo sezonní nabídky. Mandle můžeme nahradit vlašskými či lískovými oříšky.