3. Nedostatečné množství vlákniny
Zpracované a slupek zbavené obiloviny, sladké pečivo a rádoby zdravé snídaňové cereálie jsou chudé na vitamíny, minerální látky i vlákninu. Přitom vláknina je pro zdravý jídelníček důležitá.
„Vláknina podobně jako bílkoviny na delší dobu zasytí a kromě toho pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu,“ říká Monika Bartolomějová. „Při volbě pečiva upřednostňujte celozrnné, do sladkého pečení zapojte již zmiňované celozrnné ovesné vločky bez cukru.“
Tip: Obsah vlákniny zvýšíte přidáním ovoce, případně můžete vyzkoušet potravinový doplněk ve formě rozpustné vlákniny.
Avokádová pomazánka s žitným chlebem
Ingredience na 4 porce:
- 100 g avokáda
- 100 g lučiny
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 g soli
- 1 g pepře
- 340 g žitného chleba (8 tenkých plátků)
Pracovní postup:
- Avokádo oloupeme, rozmačkáme a smícháme s lučinou, citrónovou šťávou, solí a pepřem.
- Namažeme na chléb.