Mnoho lidí se domnívá, že jakmile je potravina označená jako nízkokalorická, bezlepková, bez cukru nebo se sníženým obsahem tuku, znamená to, že je dietní a zdraví prospěšná.
„Skutečnost je však taková, že těmi nejzdravějšími potravinami jsou ty úplně základní. Pokud je výše uvedenými nálepkami označený vysoce průmyslově zpracovaný produkt, obvykle obsahuje hromadu aditiv, fosforečnanů a dalších látek,“ varuje odborník na výživu Martin Kudera, zakladatel společnosti Farma Živina.
Které potraviny jsou tedy skutečně nízkokalorické a zdravé?
Cuketa
Cuketa patří mezi super zdravou zeleninu, která neobsahuje téměř žádné kalorie, pouze malé množství cukru, zato spoustu vlákniny a vitaminů.
„Cuketa by rozhodně neměla chybět ve zdravém jídelníčku. Pomůže vám při hubnutí i při udržení si štíhlé postavy, a to díky vysokému obsahu vlákniny, která vás na dlouhou dobu zasytí,“ potvrzuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.
A dodává, že cuketa je neuvěřitelně variabilní. Hodí se jako nízkokalorická příloha k libovému masu, je z ní výborný nákyp, ale dá se použít i k přípravě zdravých dezertů.