Mnoho lidí se domnívá, že jakmile je potravina označená jako nízkokalorická, bezlepková, bez cukru nebo se sníženým obsahem tuku, znamená to, že je dietní a zdraví prospěšná.
„Skutečnost je však taková, že těmi nejzdravějšími potravinami jsou ty úplně základní. Pokud je výše uvedenými nálepkami označený vysoce průmyslově zpracovaný produkt, obvykle obsahuje hromadu aditiv, fosforečnanů a dalších látek,“ varuje odborník na výživu Martin Kudera, zakladatel společnosti Farma Živina.
Které potraviny jsou tedy skutečně nízkokalorické a zdravé?
Cuketa
Cuketa patří mezi super zdravou zeleninu, která neobsahuje téměř žádné kalorie, pouze malé množství cukru, zato spoustu vlákniny a vitaminů.
„Cuketa by rozhodně neměla chybět ve zdravém jídelníčku. Pomůže vám při hubnutí i při udržení si štíhlé postavy, a to díky vysokému obsahu vlákniny, která vás na dlouhou dobu zasytí,“ potvrzuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.
A dodává, že cuketa je neuvěřitelně variabilní. Hodí se jako nízkokalorická příloha k libovému masu, je z ní výborný nákyp, ale dá se použít i k přípravě zdravých dezertů.
Dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó je typickou podzimní potravinou, která má nejenže směšně málo kalorií, ale především je zásobárnou vitaminů a řady prospěšných látek.
„Hokkaidó obsahuje vitaminy A, B, C, vápník, hořčík, draslík, betakaroten a fosfor. Pro svůj nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny se hodí i při redukčních dietách. Benefitem tohoto druhu dýně je také to, že se nemusí před úpravou loupat a dají se z ní připravit slaná i sladká jídla nebo třeba stoprocentní přírodní dýňový kečup,“ dává svoje tipy Martin Kudera.
Kuřecí prsa bez kůže
Kuřecí maso je dietní, a tak se hodí i pro ty, kteří se snaží zhubnout. Navíc ho můžete připravit na mnoho způsobů.
„Kvalitní kuřecí prsa jsou výborným zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou svalové hmoty a pro svou sytící schopnost jsou nenahraditelné při hubnutí. Budete-li je navíc připravovat bez kůže, budou téměř bez tuku,“ radí výživová poradkyně Věra Burešová.
Kimchi
Kimchi neboli kvašená zelenina je nízkokalorická potravina s prokázanými účinky na lidské zdraví. Kvašením si zelenina uchovává cenné vitaminy, minerální látky, obsahuje také antivirotika a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom.
„Při konzumaci kimchi do sebe dostanete pořádnou porci vitaminů, minerálních látek jako železo, vápník a selen, ale i velké množství antioxidantů a probiotik ve formě přátelských Lactobacillus bakterií. Díky vysokému obsahu vlákniny a přitom nízkému obsahu kalorií je ideální pro hubnutí. A pokud si dáte nějaké těžší jídlo, kimchi vám ho pomůže lépe strávit,“ popisuje výhody specialista na výživu Martin Kudera.
Borůvky
Borůvky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, obsahují draslík, železo, hořčík a další minerální látky. Dále obsahují vitaminy skupiny B a vitamin C. Z hlediska hubnutí je benefitem borůvek to, že je v nich vysoký obsah vlákniny a nízký počet kalorií.
Borůvky si můžete dát na svačinku, přidat je do snídaňové kaše nebo z nich připravit smoothie.
Rajčata
Dalším skvělým pomocníkem při hubnutí jsou rajčata, ať už ta čerstvá nebo třeba ve formě kečupu. Martin Kudera však upozorňuje na to, že se musí jednat o stoprocentní přírodní kečup, který neobsahuje škrob, barviva ani jinou chemii.
„Konzumace kvalitních potravin v co nejčistší podobě je zárukou toho, že se do těla dostanou minerální a výživné látky a řada důležitých vitaminů. V případě rajčat jsou to například vitaminy C a E, draslík nebo třeba antioxidant lykopen,“ vyjmenovává Martin Kudera. Pro vysoký obsah vody a nízkou energetickou hodnotu jsou rajská jablíčka výborná při redukčních dietách.