Šest potravin s minimem kalorií, které nemohou chybět ve vašem jídelníčku

  • 10
K hubnutí je potřeba kalorický deficit. To ovšem neznamená, že máte držet hladovku. Při snaze o nižší hmotnost, její udržení a ke zlepšení kondice vám mohou pomoct potraviny, které jsou zdravé a mají minimum kalorií. Poradíme vám, které to jsou.
Ilustrační snímek

Mnoho lidí se domnívá, že jakmile je potravina označená jako nízkokalorická, bezlepková, bez cukru nebo se sníženým obsahem tuku, znamená to, že je dietní a zdraví prospěšná.

„Skutečnost je však taková, že těmi nejzdravějšími potravinami jsou ty úplně základní. Pokud je výše uvedenými nálepkami označený vysoce průmyslově zpracovaný produkt, obvykle obsahuje hromadu aditiv, fosforečnanů a dalších látek,“ varuje odborník na výživu Martin Kudera, zakladatel společnosti Farma Živina.

Které potraviny jsou tedy skutečně nízkokalorické a zdravé?

Cuketa

Cuketa patří mezi super zdravou zeleninu, která neobsahuje téměř žádné kalorie, pouze malé množství cukru, zato spoustu vlákniny a vitaminů.

„Cuketa by rozhodně neměla chybět ve zdravém jídelníčku. Pomůže vám při hubnutí i při udržení si štíhlé postavy, a to díky vysokému obsahu vlákniny, která vás na dlouhou dobu zasytí,“ potvrzuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

A dodává, že cuketa je neuvěřitelně variabilní. Hodí se jako nízkokalorická příloha k libovému masu, je z ní výborný nákyp, ale dá se použít i k přípravě zdravých dezertů.

Typickou podzimní zeleninu nyní prodávají na každém tržišti i v supermarketech....

Dýně Hokkaidó

Dýně Hokkaidó je typickou podzimní potravinou, která má nejenže směšně málo kalorií, ale především je zásobárnou vitaminů a řady prospěšných látek.

„Hokkaidó obsahuje vitaminy A, B, C, vápník, hořčík, draslík, betakaroten a fosfor. Pro svůj nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny se hodí i při redukčních dietách. Benefitem tohoto druhu dýně je také to, že se nemusí před úpravou loupat a dají se z ní připravit slaná i sladká jídla nebo třeba stoprocentní přírodní dýňový kečup,“ dává svoje tipy Martin Kudera.

Kuřecí prsa bez kůže

Kuřecí maso je dietní, a tak se hodí i pro ty, kteří se snaží zhubnout. Navíc ho můžete připravit na mnoho způsobů.

„Kvalitní kuřecí prsa jsou výborným zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou svalové hmoty a pro svou sytící schopnost jsou nenahraditelné při hubnutí. Budete-li je navíc připravovat bez kůže, budou téměř bez tuku,“ radí výživová poradkyně Věra Burešová.

Kimchi - fermentované a velice pikantní zelí

Kimchi

Kimchi neboli kvašená zelenina je nízkokalorická potravina s prokázanými účinky na lidské zdraví. Kvašením si zelenina uchovává cenné vitaminy, minerální látky, obsahuje také antivirotika a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom.

„Při konzumaci kimchi do sebe dostanete pořádnou porci vitaminů, minerálních látek jako železo, vápník a selen, ale i velké množství antioxidantů a probiotik ve formě přátelských Lactobacillus bakterií. Díky vysokému obsahu vlákniny a přitom nízkému obsahu kalorií je ideální pro hubnutí. A pokud si dáte nějaké těžší jídlo, kimchi vám ho pomůže lépe strávit,“ popisuje výhody specialista na výživu Martin Kudera.

Borůvky

Borůvky

Borůvky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, obsahují draslík, železo, hořčík a další minerální látky. Dále obsahují vitaminy skupiny B a vitamin C. Z hlediska hubnutí je benefitem borůvek to, že je v nich vysoký obsah vlákniny a nízký počet kalorií.

Borůvky si můžete dát na svačinku, přidat je do snídaňové kaše nebo z nich připravit smoothie.

Rajčata, papriky, okurky. To jsou základní, dostupné a zdravé ingredience na...

Rajčata

Dalším skvělým pomocníkem při hubnutí jsou rajčata, ať už ta čerstvá nebo třeba ve formě kečupu. Martin Kudera však upozorňuje na to, že se musí jednat o stoprocentní přírodní kečup, který neobsahuje škrob, barviva ani jinou chemii.

„Konzumace kvalitních potravin v co nejčistší podobě je zárukou toho, že se do těla dostanou minerální a výživné látky a řada důležitých vitaminů. V případě rajčat jsou to například vitaminy C a E, draslík nebo třeba antioxidant lykopen,“ vyjmenovává Martin Kudera. Pro vysoký obsah vody a nízkou energetickou hodnotu jsou rajská jablíčka výborná při redukčních dietách.