Pátek 27. května 2022, svátek má Valdemar
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 27. května 2022 Valdemar

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

  0:02
Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť zasahovat lidem do života. Přesto se do role drsného šéfa vrací v pořadu, který má s tím předchozím dost společného. První díl pořadu Superšéf televize Prima odvysílá v pátek 7. února.

Zdeňku, co se pro vás změnilo, že se do role šéfa vracíte?
Objevil se nový formát. Ten mě přesvědčil, že je to něco, co bych si chtěl vyzkoušet. Je rychlejší, daleko dynamičtější, zabere méně času a na konci každého dílu je naše pomoc skvěle viditelná. To je asi ta změna. Jak se s oblibou říká, že staří boxeři mají v sobě sílu vždycky ještě na jeden fight, tak to je asi ten můj.

Fotogalerie

Opět formát podle Gordona?
Ano, opět je to Gordon Ramsay, jen se formát jmenuje „24 hours to hell and back“, tedy 24 hodin do pekla a zpět. My tomu říkáme Superšéf, protože je to jednoduší. A těch 24 hodin je v podtitulu pořadu. Je to formát, který Gordon Ramsay začal dělat tuším předloni a televize Prima se rozhodla, že ho koupí a já v tom budu hrát. Byla to nabídka, která se blbě odmítala, upřímně řečeno.

Co pro vás nové natáčení obnáší? V čem je největší změna oproti Šéfovi
Největší změna je v tom, že máme zásadně větší produkci. Pořad je ve výrobě grandióznější, větší, za produkcí stojí desítky lidí. V Ano, šéfe! byla na cestě miniparta pěti šesti lidí, toto je podstatně větší, dražší a dynamičtější.

My se hospodu snažíme napravit za 24 hodin, v Ano, šéfe! jsme se o to snažili čtyři dny, plus tam byla pauza na návrat. Tady je opravdu všechno vmáčknuté do čtyřiadvacítky. A díky tomu, jaká je produkce, můžeme dělat na několika místech najednou. Vlastně ze dne na den uděláme novou hospodu. To je to, co je strašně zábavné.

Bude to dvanáct let, co jste začal točit Ano, šéfe!, teď točíte Superšéfa. Je za tu dobu v přístupu provozovatelů hospod viditelný rozdíl?
Lidi jsou samozřejmě o něco chytřejší. Podstatně chytřejší jsou i zákazníci, takže vědí trochu líp, co chtějí. Nicméně v principu netočíme v dobrých restauracích. Jak já vždycky říkám, blbých hospod je pořád stejně. Přibylo těch dobrých, ale blbých je stále stejné množství. My hledáme, kde je nějaká rozumná lidská story, na které to ve finále stejně stojí.

A jestli se mě ptáte na to, jestli už žijeme v lepším gastronomickém světě, tak to určitě jo. Aspoň ti z nás, kteří jsou ochotni za to zaplatit. Ale chyby přetrvávají a budou tady myslím navždy. Pořád veliká dávka z těch lidí, kteří do byznysu jdou, před sebou většinou má svůj osobní Stalingrad, aniž by to tušili. Není to jednoduché, byznys je dnes nesrovnatelně složitější, než byl v roce 2008. Jestli to tehdy bylo těžké, tak dnes je to extrémně náročná věc. Uspět a vydělat z toho nějaké peníze, kvůli kterým do toho stejně všichni jdou, je čím dál tím složitější.

Pro Ano, šéfe! byla pokaždé typická spousta emocí. Jaké to je, když se všechno nahustí do jednoho dne?
No, je to fofr. (smích) Emoce tam jsou, ale vyskočí z lidí rychleji. Ve srovnání s Ano, šéfe! pálíme těžšími zbraněmi, je tam hmatatelná změna. Lidé jsou pod daleko větším tlakem, protože 24 hodin je relativně krátká doba na to udělat něco s tím, s čím jste nic neudělali třeba pět let.

Zdeněk Pohlreich na schodech kuchyně na kolečkách, kterou si Superšéf vozí s...
Zdeněk Pohlreich zase vaří, aby naučil personál Nautica připravovat skutečnou...
Superšéf má k dispozici i tým na proměnu interiéru restaurace.
Zdeněk Pohlreich ve svém živlu. Vysvětluje, bez jakých změn se restaurace...

Štáb Superšéfa i osazenstvo podniku má na proměnu ve slušnou hospodu pouhých 24 hodin.

A najednou je tam ten dopad vidět. I v tom, že lidé od nás něco hodnotného dostanou. Pomůžeme jim, aby tam najednou měli k dispozici věci, na které normálně provozovatelé buď nemají peníze, nebo je negují z nějakého jiného důvodu. Takže jsou to takové hospodské Vánoce, které si pak samozřejmě ještě musí zasloužit. Ale ten moment znovuzrození je docela silný.

Jsou tam momenty, které i vám osobně něco přináší? 
Pro mne bylo zajímavé během natáčení sledovat, jak mladí lidé myslí hrozně postaru. Já jsem starý osel, ale měl jsem kolikrát pocit, že tu hlavu mám čerstvější, než ji mají lidé o polovinu mladší. Kteří by měli myslet úplně jinak a měli by být tím motorem, který gastronomii posune někam dál. To pro mne bylo obrovské překvapení. S těmi lidmi musí člověk pracovat a snažit se jim nalít do hlav něco pozitivního.

Je něco, co vám udělalo radost? Máte natočených prvních pár dílů, je v tom nějaká bomba, která dává nějakou naději do budoucna? 
Já jsem si uvědomil, že máme zvyk bavit se o tom, co je blbé. A možná vás to překvapí, ale pro mne bylo strašně skvělé vidět lidi, kteří s námi dělali na rekonstrukci objektu, a jsou schopni z té haluzny udělat za 24 hodin něco zásadně jiného. Fantastická spolupráce byla i s kluky z InterGastu, kteří nám dělali kuchyňské věci.

KVÍZ: Pamatujete na Zdeňka Pohlreicha jako na šéfa?

Prostě vidíte, že je u nás úžasná spousta profíků, kteří to fakt umí. Mám hrozně rád, když jsem součástí něčeho, co funguje. Tedy to asi každý, ale mně se strašně líbila vnitřní energie štábu, to byla opravdu živá voda. Nebo ti kluci, co vaří na kamionu, to jsou makáči. Máme tu strašnou spoustu šikovných a chytrých lidí. To bylo to, co jsem si z toho odnesl.

Co mi opravdu udělalo radost, bylo to, že jsme byli schopni dát těm lidem něco hmatatelného. Kecy a rady typu „udělejte to takhle“ jsou také fajn. Ale když například lidem, kteří do té doby myli nádobí ve dřezu a blbě, najednou dáte mycí centrum, které stojí 250 tisíc - a pro ně je nepředstavitelné, že by si ho někdy měli koupit - tak to je přesně ten moment, který tam má být.

A posune je to někam dál? 
Jestli je to posune, to je ve hvězdách. Já mám pocit, že jsme za tu omezenou dobu udělali maximum, co bylo možné. Samozřejmě, koně můžete přivést k vodě, ale napít se musí sám. To zůstává vždycky stejné.

Z nového natáčení má Zdeněk Pohlreich radost, protože je dynamičtější a přineslo mu nové výzvy.

Přidáte k tomu nějakou jednoduchou, obecně platnou radu? 
Ať všichni dělají vše tak, aby se měli dobře, protože to za ně nikdo jiný neudělá.

A nakolik si myslíte, že jste vzor pro ty, ke kterým přijedete na natáčení?
Nevím. To si vůbec netroufnu hodnotit, ale nějaký respekt myslím mají. Za ty roky bych si ho možná i zasloužil.

Za to, co jste dokázal v gastronomii?
Myslím, že jo. Nedávno udělala televize Prima takový malý průzkum, jak mě lidé vidí. A bylo zajímavé poslouchat, že vědí, jak se mám dobře, ale překvapivě mi to nezávidí. Protože mají pocit, že jsem si to odpracoval.

  • Nejčtenější

Pořídit si mopse znamená sledovat jeho utrpení, varují britští veterináři

Premium Britští vědci si posvítili na plemeno, které v Británii zažívá ohromnou vlnu popularity, přestože je dokázáno, že právě...

Pohlreich: Některým podnikům v Ano, šéfe! nešlo pomoci, už bylo pozdě

Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád si moc nevěřím, říká letošní vítězka pořadu Peče celá země Martina

Premium Chybělo málo, aby se soutěže Peče celá země nezúčastnila. Nakonec ji překvapivě Martina Kynstlerová vyhrála. Koho by...

Šarplaninec není žádná krvelačná bestie, je to vynikající strážní pes

Šarplaninský pastevecký pes či šarplaninec je pracovní plemeno, které má svůj původ v pohoří Šar Planina, po kterém...

Studna na zahradě je požehnáním, vybudování však stojí legislativní nervy

Každý, kdo se někdy rozhodl vybudovat na svém pozemku studnu, mohl být pořádně zděšen množstvím úkonů, které je třeba...

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

  • Další z rubriky

Hnědnutí banánů může zastavit jedině skladování bez kyslíku, tvrdí vědci

Podle statistik skončí každý rok 50 milionů tun banánů v popelnici. A to jenom proto, že se jejich slupka začíná...

VIDEO: Ze zeleného chřestu bleskově připravíte ideální zeleninový předkrm

Sezona chřestu je tady. Jeho pěstování má u nás dlouhou tradici, která byla přerušena desítkami let totality.K obnově...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Páku vodovodní baterie za dvacku opravíte, nemusíte hned kupovat novou

Znáte to. Máte pocit, že jste novou pákovou baterii třeba ke sprše kupovali nedávno, a už stávkuje. Opraváři dáte pár...

Hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, vzpomínal Pohlreich na Ano, šéfe!

Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení...

Muž s penisem na předloktí. Pěstoval si ho šest let pro transplantaci

Je to vlastně příběh protkaný smutkem, groteskní fyzickou modifikací, ale se šťastným koncem. A též s mnoha otázkami....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Češi posílají na pomoc Ukrajině „ďáblův kočár“

Po pondělním zasedání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu zazněla na tiskové konferenci několikrát informace, kterou...

V Charkově se skrývá tajemný supertank, příliš drahý pro sériovou výrobu

Válka na Ukrajině vstupuje do nové fáze. Rusové se po Kyjevu stahují i z okolí Charkova a chystají se zřejmě soustředit...

Zakladatel Microsoftu Bill Gates používá mobil, který byste nečekali

Miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates se pochlubil tím, jaký aktuálně používá smartphone. Ačkoli Microsoft...