Pondělí 30. listopadu 2020, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. listopadu 2020 Ondřej

Pohlreich začal novou show kuřetem, Fabešová předvedla božskou bábovku

Zdeněk Pohlreich připravil nový seriál, který by měl prezentovat jednoduché a rychlé recepty. A protože ženský element by neměl chybět stejně jako sladká tečka za každým jídlem, spojil se s cukrářkou Ivetou Fabešovou.

„Píšete mi, že chcete vařit dobře, chutně, ale hlavně ze surovin, které jsou  běžně dosažitelné, zní první slova Zdeňka Pohlreicha v jeho novém pořadu Šéfem za pár minut, který běží na Primě každý čtvrtek večer.

Hned v prvním receptu se vrací ke své oblíbené surovině, kuřeti, i když přiznává: Tisíckrát jsem ukazoval a vysvětloval, jak to kuře zpracovat a rozporcovat. Ale to teď řešit nechci.“

Místo toho jen kuře rozkrojí po zádech a rozevře. Nechá na pánvi rozvonět semínka hořčice, badyán, skořici, hřebíček a fenykl. Pak kuře přemístí do mísy, zasype kořením, osolí a opepří, přidá sojovou omáčku, worchester a jednu rozkrájenou chilli papričku a trošku rostlinného oleje. Směs vmasíruje do kuřete a nechá chvíli marinovat.

Mezitím si rozpálíte troubu na 180 °C a necháte v pekáčku zhruba dvacet minut péct napřed rozevřenou stranou, pak kuře obrátíte a vložíte pod něj očištěné neloupané brambory a necháte péct (podle velikosti) dalších 45–50 minut. 

I další recepty patří do kategorie rychlých snadných. Pohlreich nabídl například návod, jak si z přebytků úrody vyrobit vlastní sugo, které se používá při přípravě pizzy. A když už pizza, tak falešná. 

To když nemáte po ruce rozvážkovou službu a nechce se vám ani „matlat“ s pravým těstem. Pak můžete použít wrapy na tortillu. „Na celém světě je spousta jídel, které jsou v principu placka s něčím,“ vysvětluje. Tak proč nepoužít polotovar, který máme doma a nezapéct ho s tím, co se normálně používá na přípravu pizzy.

Po této improvizaci nelze neocenit cukrářsky precizní přístup Ivety Fabešové, která si pro první díl přichystala svoji oblíbenou čokoládovou bábovku, která je výjimečná tím, že zůstává nadýchaná po několik dní. A zároveň prozrazuje své finty, aby byl výsledek vždycky dokonalý. 

Protože každý ví, že kuchařské řemeslo snese improvizaci, cukrařina je však úplně jiná kategorie. Záleží tu na přesném odměřování surovin, na přesných postupech. Ostatně podívejte se na videu, jak vytváří Fabešová základ pro bábovkovou směs.

Recepty z pořadu budou postupně přibývat na webu Šéfem za pár minut. A recept na bábovku podle Fabešové? Tady je:

Čokobábovka z mléčné čokolády

Suroviny:

  • 270 g bílků
  • 90 g cukru krupice
  • 130 g másla + na vymazání formy
  • 60 g rostlinného oleje
  • 300 g mléčné čokolády
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g žloutků
  • 165 g hladké mouky + na vysypání
  • 10 g kypřicího prášku

Postup:

Nejprve si z bílků a menší části cukru vyšlehejte tuhý sníh. Bílky na sníh by měly mít ideálně pokojovou teplotu. 

Mléčnou čokoládu rozehřejte spolu s máslem, olejem a cukrem. Nezapomeňte směs průběžně míchat, aby se nespálila. K teplé, ale ne horké, čokoládové směsi přimíchejte žloutky, část hladké mouky s kypřícím práškem a promíchejte vše do hustého těsta. 

Pak směs přidejte do sněhu a promíchejte stěrkou. Přisypte zbytek mouky a opatrně vymíchejte. 

Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem a vysypte hladkou moukou. Nalijte do ní těsto a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C. 

Bábovku pečte hodinu a půl a ještě horkou ji vyklopte. Zhruba po půl hodině, když bábovka trochu vychladne, ji pocukrujte a můžete servírovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Legendární rybář si splnil životní sen. Z Labe vytáhl gigantického kapra

Známý kaprař Petr „Pítrs“ Novotný ulovil před pár dny na domácí vodě na Labi jednoho z nejtěžších říčních kaprů, který...

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Mezi revizí a servisní prohlídkou kotle je rozdíl. Kdo má kterou zajistit

Údržbu a opravy v nájemním bytě rozděluje mezi pronajímatele a nájemce občanský zákoník a další právní předpisy. Kdy...

Stavba nemusí v zimě utichnout. Jen to chce lépe plánovat

Snad každý stavebník se snaží stihnout hrubou stavbu před zimou. Mnoho prací se totiž při nižších teplotách nedá dělat....

Namalujte strom a přečtěte si, co jste právě odhalili o své povaze

Na kus papíru načrtněte strom. Ze způsobu, jakým ho namalujete, se dá leccos vyčíst o vaší povaze. Přesvědčte se sami.

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Promoření? Odvážný sen, tragické následky. Stádní imunita funguje jinak

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“...