Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Pohlreich začal novou show kuřetem, Fabešová předvedla božskou bábovku

Zdeněk Pohlreich připravil nový seriál, který by měl prezentovat jednoduché a rychlé recepty. A protože ženský element by neměl chybět stejně jako sladká tečka za každým jídlem, spojil se s cukrářkou Ivetou Fabešovou.

„Píšete mi, že chcete vařit dobře, chutně, ale hlavně ze surovin, které jsou  běžně dosažitelné, zní první slova Zdeňka Pohlreicha v jeho novém pořadu Šéfem za pár minut, který běží na Primě každý čtvrtek večer.

Hned v prvním receptu se vrací ke své oblíbené surovině, kuřeti, i když přiznává: Tisíckrát jsem ukazoval a vysvětloval, jak to kuře zpracovat a rozporcovat. Ale to teď řešit nechci.“

Místo toho jen kuře rozkrojí po zádech a rozevře. Nechá na pánvi rozvonět semínka hořčice, badyán, skořici, hřebíček a fenykl. Pak kuře přemístí do mísy, zasype kořením, osolí a opepří, přidá sojovou omáčku, worchester a jednu rozkrájenou chilli papričku a trošku rostlinného oleje. Směs vmasíruje do kuřete a nechá chvíli marinovat.

Mezitím si rozpálíte troubu na 180 °C a necháte v pekáčku zhruba dvacet minut péct napřed rozevřenou stranou, pak kuře obrátíte a vložíte pod něj očištěné neloupané brambory a necháte péct (podle velikosti) dalších 45–50 minut. 

I další recepty patří do kategorie rychlých snadných. Pohlreich nabídl například návod, jak si z přebytků úrody vyrobit vlastní sugo, které se používá při přípravě pizzy. A když už pizza, tak falešná. 

To když nemáte po ruce rozvážkovou službu a nechce se vám ani „matlat“ s pravým těstem. Pak můžete použít wrapy na tortillu. „Na celém světě je spousta jídel, které jsou v principu placka s něčím,“ vysvětluje. Tak proč nepoužít polotovar, který máme doma a nezapéct ho s tím, co se normálně používá na přípravu pizzy.

Po této improvizaci nelze neocenit cukrářsky precizní přístup Ivety Fabešové, která si pro první díl přichystala svoji oblíbenou čokoládovou bábovku, která je výjimečná tím, že zůstává nadýchaná po několik dní. A zároveň prozrazuje své finty, aby byl výsledek vždycky dokonalý. 

Protože každý ví, že kuchařské řemeslo snese improvizaci, cukrařina je však úplně jiná kategorie. Záleží tu na přesném odměřování surovin, na přesných postupech. Ostatně podívejte se na videu, jak vytváří Fabešová základ pro bábovkovou směs.

Recepty z pořadu budou postupně přibývat na webu Šéfem za pár minut. A recept na bábovku podle Fabešové? Tady je:

Čokobábovka z mléčné čokolády

Suroviny:

  • 270 g bílků
  • 90 g cukru krupice
  • 130 g másla + na vymazání formy
  • 60 g rostlinného oleje
  • 300 g mléčné čokolády
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g žloutků
  • 165 g hladké mouky + na vysypání
  • 10 g kypřicího prášku

Postup:

Nejprve si z bílků a menší části cukru vyšlehejte tuhý sníh. Bílky na sníh by měly mít ideálně pokojovou teplotu. 

Mléčnou čokoládu rozehřejte spolu s máslem, olejem a cukrem. Nezapomeňte směs průběžně míchat, aby se nespálila. K teplé, ale ne horké, čokoládové směsi přimíchejte žloutky, část hladké mouky s kypřícím práškem a promíchejte vše do hustého těsta. 

Pak směs přidejte do sněhu a promíchejte stěrkou. Přisypte zbytek mouky a opatrně vymíchejte. 

Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem a vysypte hladkou moukou. Nalijte do ní těsto a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C. 

Bábovku pečte hodinu a půl a ještě horkou ji vyklopte. Zhruba po půl hodině, když bábovka trochu vychladne, ji pocukrujte a můžete servírovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Česko hledá národního ptáka. Hlasujte, zda orla, sokola, či kachnu se zelím

Nová vláda v programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s...

Jak se daří psům a kočkám, u nichž radili Nevečeřalová a Desenský

Domácnosti, do jejichž osudu zasáhli díky pořadu Kočka není pes odborníci na kočičí a psí duši, tedy Klára Nevečeřalová...

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

VIDEO: Kutilové ignorovali zadání, vytvořili lustr jako věšák na prádlo

Reality show Dream Team – Mistři dílny tentokrát poprvé postoupila k vyřazování ohrožených soutěžících. A to po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Elegantní dům potřeboval minimalistickou zahradu se soukromím i výhledy

Jakou zahradu zvolit k jednoduchému modernímu domu v satelitním městečku, když milujete přírodu a výhledy do okolní...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Odhalte slabé stránky zabezpečení domu. Podívejte se na něj očima zloděje

Jak nejlépe zjistit, zda je zabezpečení vašeho domu dostatečné? Přece podívat se na ně očima zloděje. Samozřejmě se...

Automat sice měří častěji, ale na manuál nemá, říká pozorovatel počasí

Petr Janoušek z Jihlavy má nezvyklého koníčka. Je dobrovolným pozorovatelem počasí. Záznamy si systematicky vede už...

Nezapomínáte na zelí? Už od pravěku umí levně nakopnout naši imunitu

Ten, kdo jídá zelíčko, udrží si zdravíčko! Což moc dobře věděli i námořníci, kteří si brali na dlouhé plavby sudy s...

Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021
Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021

Vánoční kolotoč se stal nedílnou součástí eMimina. Letos si už po třinácté naše uživatelky vzájemně poslaly dárečky, které opět udělaly velkou...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...