Středa 23. června 2021, svátek má Zdeňka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 23. června 2021 Zdeňka

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

  16:00aktualizováno  30. června 12:30
V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti šíření koronaviru, ví své. Aby se nezbláznil, vařili s kolegy i tehdy a obědy rozváželi do první linie. Jaký tedy je pro Zdeňka Pohlreicha rozjezd po koronakrizi?

Právě gastronomie – slovy Zdeňka Pohlreicha restaurační byznys – patří mezi ekonomicky nejvíce zasažené oblasti. Jaký vliv na chod restaurací, případně i na jejich menu, má fakt, že teď mezi hosty patří hlavně Češi? 

Květnový rozhovor s titulkem „Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená“ moc optimistický nebyl. Máme začátek prázdnin, co všechno se ukázalo za poslední měsíc, kdy Pohlreichova restaurace Divinis obhájila michelinské ocenění Bib Gourmand, které patří restauracím nabízejícím „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“? Přiláká to českého hosta, nebo to vždy oslovovalo víc hosty zahraniční? A jací jsou čeští hosté?

„Každá klientela má svá specifika, tedy i český zákazník. České hosty, kteří se u nás pěkně pomějou, máme rádi. Říkat, že Češi jsou chudí, je zbytečný mindrák,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich na úvod pořadu Rozstřel. Současně si je vědom, že očekávání hostů jsou v dnešní době větší. A sám na tom má díky pořadu Ano, šéfe! podíl. „Zvedl jsem laťku i sám sobě,“ směje se.

Zasáhla podle pražského restauratéra a televizního šéfkuchaře koronakrize všechny restaurace? „Lépe by z toho mohly vyjít restaurace mimo Prahu, ty dnes může zachránit lokálnost. Restaurace v centru Prahy orientované na zahraniční klientelu byly najednou ze dne na den na suchu, tam teď chybí miliardy. A nakolik je Praha schopna zafinancovat řadu věcí pro celou republiku, obráceně to nefunguje,“ je přesvědčen Pohlreich.

Lze vůbec říci, že koronavirová krize přinesla přece jen i něco pozitivního? Naučil se známý šéfkuchař i něco nového? „Naučil jsem se zase líp počítat a hledat, kde lze ušetřit. A naučil jsem se toho hodně o svých zaměstnancích a loajalitě, což bych si klidně odpustil. Jak řekl kolega pan Sapík, pro kuchaře to byla nejdražší dovolená našeho života,“ konstatuje Pohlreich, který je přesvědčen, že druhá vlna přísných opatření nepřijde. Nemůžeme si to dovolit.

Ani během nejtvrdších opatření on a jeho tým nezaháleli, ale zdarma vařili pro pražské záchranné složky a lékaře ve službě, pro něž to bylo často jediné jídlo za den. Nicméně tuto kapitolu už šéf považuje za uzavřenou, ačkoliv je rád, že do toho se svými kolegy šel. A to i přesto, že vedle kladných reakcí se od lidí dozvídal, že „zrovna on by to měl celé zaplatit ze svého“. Čím tedy Zdeněk Pohlreich aktuálně pracovně žije a jak je na tom s nabídkami z televize? 

„Doufám, že se brzy všichni vrátíme k něčemu normálnímu. V televizi máme rozpracované nějaké projekty, snad se k tomu na podzim vrátíme. I když třeba pořad 24 hodin do pekla a zpět, který je hodně nákladný, tam letos na další natáčení určitě můžeme zapomenout. Což je škoda, bavilo mě to. Myslel jsem prostě, že letošek bude klidnější. V restauračním podnikání i v televizní práci,“ konstatuje v rozhovoru zkušený šéfkuchař.

„Jak vidí Zdeněk Pohlreich z dnešního pohledu Slevomat a podobné služby, ke kterým nikdy neměl zrovna příznivý vztah?“ zeptal se ho jeden ze čtenářů. „Dnes už to pracuje trochu jinak a je fakt, že náš hotel má dnes díky této platformě hosty. Ale jinak mi to blízké není, nechci lákat zákazníky na slevy. Chci, aby k nám lidi stále chodili proto, že jsme úspěšní,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich.

Stejně tak nevyužívá rozvozové služby jídel a raději si to – ve chvíli, kdy ho k rozvozu jídel protikoronavirová opatření dotlačila – zařídil sám. „Nelíbí se mi prostě, že nějaký zprostředkovatel vydělá stejně jako já. V tomhle jsem tvrdohlavej. Musí být jasné, co stojí dílo a co stojí doprava. Nelze ji schovávat do ceny jídla,“ říká nekompromisně. Koneckonců rozvozy jídel rád nedělá, pro jídlo z jeho kuchyně to není ideální. „U nás je to i o servírování, což do plastové krabice moc nejde.“

Rozvážka jídel zdarma pro pražské záchranné složky v rámci akce Vaříme nepostradatelným trvala 35 dní. Na suroviny přispěli sponzoři i veřejnost:

5. května 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Orlíček, trvalka našich babiček, umí ochlazovat tělo i odpuzovat hmyz

„Když jím potřeš kůži zvenku, pomůže ti za chvilenku,“ dalo by se říci o chladivých účincích odvaru z orlíčku, který...

Kdo staví dům, musí si připlatit. Kvůli prudkému nárůstu cen nestačí hypotéky

Premium Martin Hájek buduje v lokalitě Loukovec v Příhrazských skalách v Českém ráji dům, do kterého se nejspíš s rodinou nikdy...

Ralsko 30 let poté. „Český Černobyl“ je skanzenem sovětské okupace

Premium Zem je tu děravá jako ementál, naládovaná střelivem a nasáklá ropnými látkami. Co krok, to azbukou vyrytý nápis. Tu na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

  • Další z rubriky

Orlíček, trvalka našich babiček, umí ochlazovat tělo i odpuzovat hmyz

„Když jím potřeš kůži zvenku, pomůže ti za chvilenku,“ dalo by se říci o chladivých účincích odvaru z orlíčku, který...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....