Neděle 11. dubna 2021, svátek má Izabela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 11. dubna 2021 Izabela

Pohlreich s kolegy měsíc a půl rozmazloval záchranáře. Teď s tím končí

  0:05
„Dnes jsme vařili špenátovou polévku s uzeným lososem a líčka na červeném víně se zeleninkou a bramborovou kaší,“ ukazuje Michal Švácha, zástupce šéfkuchaře v Imperialu, našemu kameramanovi oběd pro záchranáře hlavního města. „Kuchaři mají prostě vařit,“ říká k tomu lakonicky Pohlreich. Přitom to byla i psychická podpora.

Právě to totiž jeho tým dělal, i když vládní nařízení kvůli koronaviru všechny restaurace zavřela. Vařili lidem v první linii, kteří v hektické době neměli moc čas své stravování řešit, a často ani možnost. Nejprve vařili v Next Door, poté v Café Imperial. „Nechci, aby se mi lidi doma zbláznili,“ řekl nám Pohlreich úplně na počátku celé akce ´Vaříme nepostradatelným´ s lehkou nadsázkou. 

Současně ale myslel i na své dodavatele, kteří ze dne na den také přišli o klienty. Zabil tak několik much najednou a přiměl k činu i své kolegy Jana Punčocháře z restaurace U Matěje, Jana Stejskala ze Střediska praktického vyučování Vinohrady a společnosti Sfood a Tomáše Křikavu z restaurace Osteria di Clara. Nakonec vařili až 1 700 jídel denně a zaváželi nejen záchranku, hasiče a policii, ale i nemocnice, hygienickou stanici, správu hmotných rezerv či odběrová místa plošného testování obyvatel. 

„Když někdo zavolal, pan Pohlreich neuměl říct ne,“ prozradila nám jeho pravá ruka. „Trošičku se mi to vymklo. Myslel jsem původně, že budeme dělat tak dvě stě jídel denně a nakonec to bylo osmkrát tolik. A to je potřeba poděkovat právě mým třem kolegům, kteří se svými týmy prokázali obrovskou flexibilitu a porozumění. O všech těch lidech to je a já jsem rád, že jsem u toho mohl být,“ říká „šéf“ s pokorou.  

Denně rozdělit a zavakuovat až 1 700 porcí jídla, to není jednoduché. Navíc v...

Denně rozdělit a zavakuovat až 1 700 porcí jídla, to není jednoduché. Navíc v provozech, kde se za běžné situace obvykle stravuje kolem stovky hostů za den.

V Imperialu jeli z bezpečnostních důvodů na dvě party, které se nepotkávaly. A všichni do tohoto krizového scénáře chtěli jít. Záchranářům začínali obvykle vařit v pět ráno a končili v osm večer, záleželo na tom, jak náročné byly konkrétní přípravy. Každopádně spolu s kolegy během 45 dní navařili v pěti kuchyních více než 80 tisíc jídel (Zdeněk Pohlreich v reportáži konečné číslo jen odhadoval), která rozváželi zhruba na 80 míst v Praze. 

Od nápadu k realizaci uběhlo v tomto případě téměř doslova pár dní. „Živě si pamatuju den, kdy mi pan Pohlreich zavolal s tímhle nápadem. A když mi řekl, že chtějí každý den zavážet jídlo pro všechny naše skupiny, které se nacházejí na 22 místech po celé Praze, tak mi to přišlo nereálné. To bylo v pátek. Když se mi pak v neděli ozval člověk, že veze naložené jídlo na naše základny, tak jsem nevěřila svým uším, že to tak strašně rychle dopadlo,“ vzpomíná Jana Poštová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. 

S návratem do normálu končí neziskovka i účet

S posledním dnem rozvážky jídel záchranářům končí činnost neziskové organizace Vaříme nepostradatelným a na její tranparentní účet již tedy nebude možné zasílat peněžité dary. Přebytkové peníze na účtu organizace organizátoři zvažují darovat jedné ze složek IZS, kde se s nákazou budou potýkat dál a zachraňovat lidské životy.

Pro záchranáře to totiž byla nejen jistota toho, že alespoň jednou za den na ně bude čekat na základně dobré a teplé jídlo, ale i úžasná podpora a vědomí toho, že na ně lidé myslí a jejich práce si opravdu váží.

Zdeněk Pohlreich to opravdu dokázal zorganizovat během jediného víkendu, vyburcoval schopné lidi kolem sebe, sehnal dobrovolníky i sponzory, kteří mj. dodali nápoje zdarma nebo poskytli auta a řidiče na rozvážku jídel. Těžko vyčíslit, kolik lidí se zapojilo, ať už fyzicky nebo příspěvkem na účet, ze kterého kuchaři nakupovali suroviny. Sešlo se na něm více než osm milionů korun. I přispěvatelům patří veliké díky, ať poslali jakoukoliv částku. „Volala mi třeba úplně cizí paní, že nám chce poslat dvě stě tisíc, i moje 94letá máma poslala tisícovku ze svého důchodu,“ je příjemně překvapen televizní šéf, respektive superšéf, jak zafungovala občanská společnost, když o něco jde.

Rád by poděkoval úplně každému, kdo akci podpořil, což ani nelze. Nesmírně si prý ovšem váží zcela zásadní věci. A tou je, že díky Majetkové, správní a delimitační unii odborových svazů mohli pro vaření „nepostradatelným“ zdarma využívat kuchyni a vybavení hotelu Art Deco Imperial. Za nesmírnou energii a vynaložené úsilí s cílem podpořit ty, kteří naši podporu v nouzovém stavu potřebovali na těch nejdůležitějších místech a odvádí skvělou práci. 

Jídlo lidi spojuje, je přesvědčen Pohlreich

„Ta vlna solidarity, která se strhla v období pro záchranku velmi náročném, nás obecně velmi potěšila. A tohle je jedna z věcí, která nám udělala obrovskou radost,“ uvedl k akci Vaříme nepostradatelným Zdeněk Křivánek, náměstek ředitele pražské záchranky. „Hlavně proto, že v provozu záchranky, který není úplně předvídatelný, mají naše výjezdové skupiny, lidé v zázemí i dispečeři operačního střediska problém nejenom se najíst, ale vůbec si to jídlo sehnat a připravit.“ Podobně na tom byli hasiči, policisté městští i státní, pracoviště v řadě nemocnic, odběrová místa. 

„Pro nás to byla zajímavá zkušenost. Za sebe jsem se naučil, že lidi si jsou mezi sebou schopní vyhovět ve spoustě věcí a nepotřebují k tomu složité papírování ani nařízení,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich. Podle něj to otevírá i spoustu otázek, jak by se některé věci daly řešit, protože systém stravování záchranných složek má podle šéfa k ideálu opravdu hodně daleko.  

Zdeněk Pohlreich se prostě v krizové situaci rozhodl, že nenechá na holičkách ani svoje lidi, ani pražské záchranáře z řad zdravotníků, hasičů, policistů. Teď se snad situace vrací do normálu a restaurace se opět potřebují připravit na běžný provoz, i ty Pohlreichovy, Punčochářova, kuchyně Stejskala i Křikavy. V úterý zavážejí záchranáře pečlivě zavakuovanými porcemi jídel naposled. 

„Pro nás to mělo terapeutický účinek v tom, že jsme neseděli na zadku a nezbláznili jsme se. Takže to určitě byla věc, která dávala smysl a doufám, že to těm lidem život aspoň trošku zpříjemnilo,“ uzavírá Pohlreich. Odměnou každopádně byly všem zúčastněným tisíce úsměvů zpod roušek záchranářů, hasičů, policistů, lékařů i sestřiček, operátorek i armády.

Autor:
  • Nejčtenější

V ZOO Praha uhynula gorilí samice Bikira, krvácela do břicha

V pátek uhynula v pražské zoologické zahradě gorilí samice Bikira. Od rána nejevila zájem o potravu. Přestože u zvířete...

Nevyhazujte skořápky. Originální množírna bude rájem pro vaše sazenice

Odpad z kuchyně můžete směle využít k tomu, aby vám dobře vzešla sadba zeleniny nebo květin. Když k tomu použijete...

VIDEO: Nejvyšší čas ošetřit po zimě růže, aby byly zdravé a bohatě kvetly

Růže jsou sice královnami květin, nicméně chtějí svou péči, pokud mají prospívat a dělat radost. Teď už obrážejí a...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrada procitá do jara. Nejdříve ji zbavte mechu a plevele

Jarní paprsky a teplo posledních dní probouzejí k životu vaši zahradu. Je proto pravý čas na přípravu záhonů, oživení...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

První romské dítě, které skončilo v babyboxu. Romové zuří, matka ho chce zpět

Premium Je to příběh 217. dítěte, které babyboxy zachránily a prvního romského dítěte, které se v babyboxu ocitlo. Matka...

Fiala politiku dělat neumí a důsledky jsou tragické, hodnotí Klaus dnešní ODS

Premium Za deset dní oslaví ODS třicáté výročí svého vzniku. MF DNES požádala jejího zakladatele Václava Klause, aby...

  • Další z rubriky

Excelentní nádivka, jehněčí ragú i roláda. Tak vaří na Velikonoce šéfkuchaři

Věhlasní šéfkuchaři ani na Velikonoce nelení a pro svá výdajová okénka připravují různé speciality. Zkuste se...

Těžké kovy jsou neviditelní nepřátelé, působí jako pomalý jed. Jezte líp

Arzen, olovo, kadmium, rtuť. Toxiny, které představují pro naše tělo velké a zcela hmatatelné nebezpečí. Možná si...

VIDEO: Naučte se ostřit nože na kameni jako profesionál

Marek Neuman má vášeň pro nože, zejména pro ty ostré jako břitva. A ví toho o nich skutečně hodně, hlavně o jejich...

Rekonstrukce jako apokalypsa: zabetonovaný záchod či ztracený instalatér

Premium Je dost povolání, která jsou založena na tom, že když nesnášíte lidi, je lepší je nedělat. Já bych se dnes ale...

Lidský penis se zmenšuje, do roku 2045 nebudou spermie, varuje vědkyně

Erektilní dysfunkce, méně spermií, ale i docela očividná změna – menší penisy. To jsou podle uznávané epidemioložky...

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Jak často se nakazí již očkovaní? Důkladná studie dala skvělé výsledky

Americké středisko pro kontrolu nakažlivých nemocí (CDC) ve svém časopise vydalo průběžné výsledky studie, která je...

Miliardový byznys vyschl, technologický obr Kapsch se stahuje z Česka

V dobách největší slávy šlo o firmu s miliardovými obraty, která se nebála pouštět do slovních přestřelek se členy...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...