Pátek 10. dubna 2020, svátek má Darja
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 10. dubna 2020 Darja

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

  9:36aktualizováno  12:32
Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s sebou. Přes víkend pak Zdeněk Pohlreich se svým týmem ladil zavážku jídel zdarma pro pražskou záchranku, hasiče a policii, na něž situace způsobená koronavirem dopadá nejvíc.

K iniciativě Zdeňka Pohlreicha zavážet záchranné složky kvalitním jídlem zdarma se bez zaváhání přidal i šéfkuchař Jan Punčochář. Co oba uvítají, jsou libovolné finanční příspěvky od veřejnosti na nutný nákup surovin. | foto: sevruga.cz

„Sehnal jsem nějaké sponzorské peníze, založil transparentní účet, my investujeme svoje know how a zázemí. Protože vaření je to jediné, co umíme. Tak než abychom šili roušky, chceme dát najíst těm, kteří jsou teď pod tlakem,“ nechal se slyšet šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který v sobotu se svým týmem zahájil rozvoz jídel zdarma na služebny záchranných složek. 

Fotogalerie

„Lidé pracující v těchto sborech se stravují všelijak. Někteří jídlo mají, někteří ne, vaří si sami, odbývají se bagetou. Protože jsem ještě byl na vojně, tak vím, jak důležitá je strava pro morálku mužstva,“ popisuje Pohlreich, nakolik mu přijde důležité poctivé stravování těch momentálně nejvytěžovanějších z nás. 

V sobotu v Praze zavezli první Nekašleme na vás  místní služebny státní a městské policie, v neděli i záchranku. Postupně se ukázalo, že na území Prahy půjde o 132 porcí pro zdravotnickou záchrannou službu, 150 porcí pro hasičský záchranný sbor a až 550 porcí denně pro městskou policii. To už je mimo kapacitní možnosti jednoho týmu.

Nekašleme na vás

Souběžně s aktivitou Zdeňka Pohlreicha a Jana Punčocháře běží i podobná, jen trochu punkovější aktivita Nekašleme na vás, do které se postupně zapojuje celá řada pražských podniků. S jejím zakladatelem a propagátorem Zdeňkem Střížkem se Pohlreich domluvil na tom, jak budou obě aktivity fungovat vedle sebe, aby se navzájem doplňovaly.

Jenže když něco sám nabídnete, nemůžete zklamat. Proto Pohlreich v neděli operativně oslovil s prosbou o pomoc kolegu Jana Punčocháře, porotce soutěže MasterChef Česko. A ten se dlouho nerozmýšlel. Díky jeho restauraci U Matěje s Pohlreichem od úterý každodenně nasytí i strážníky městské policie. 

Pohlreich nezakrývá, že motivací pro něj a jeho lidi je i to, aby se sami v těžkých časech nezbláznili. „Být doma zavřený s rodinou není úplně ideální,“ odlehčuje situaci. „A koukat na zprávy, které mi  připomínají sedmačtyřicátý rok, také ne,“ konstatuje.

Cílem celé iniciativy není jen dát pořádně najíst těm, jejichž energii a sílu teď nejvíc potřebujeme. „Chceme alespoň částečně rozmrazit dodavatelsko-odběratelský systém. Dodavatelé, kteří nám slíbili velmi slušné ceny a odloženou splatnost, potřebují prodávat zboží, ze kterého my potřebujeme vařit,“ konstatuje šéfkuchař. 

Pohlreich nezahálí, jídlo prodává i rozváží balené

Nepochybuje o tom, že tomu tak je i jinde po republice. Nic tomu nebrání. Jde jen o to pomoci si navzájem, aby se vše udrželo v běhu. Kuchaři už potřebují „jen“ finanční prostředky na nákup surovin, aby měli z čeho vařit. Proto Pohlreich zřídil transparentní účet u Komerční banky, na nějž lze na vaření obědů pro záchranné složky přispět libovolnou částkou. 

Do rozvozu jídel zdarma na služebny záchranných složek se zapojila i pražská...
„Budeme pracovat a dělat to, co umíme nejlíp, potřebujeme ovšem finanční...

„Auto Esa dalo k dispozici deset aut i se šoféry, jedno půjčil Lexus, celou akci pomohl nastartovat Plzeňský Prazdroj darem ve výši půl milionu na suroviny, ke každému obědu přidal ještě nealkoholické pivo,“ vypočítává Pohlreich. 

„Nechme tomu formu iniciativy, která organicky vyrostla odspodu. Činy hovoří hovoří hlasitěji než prázdná slova,“ konstatoval. Rád by, kdyby se podobná iniciativa rozšířila i do dalších krajů. To už však není v jeho silách, musel by na to navázat někdo další.

Poděkování pražských hasičů na Twitteru na sebe nenechalo dlouho čekat:

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Premium

S vertikutací a hnojením nespěchejte, nejprve změřte teplotu půdy

Prodloužený víkend, vysoké teploty a současně otevřená zahradnictví vyženou většinu lidí na zahradu. Jak dokázat s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli koronaviru opravdu peče celá země, říká vítězka televizní soutěže

Chleba peče každý den, má úžasný životní nadhled, klidnou ji nechává i to, že jí teď nejstarší z pěti dětí zůstalo ve...

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Kvůli koronaviru opravdu peče celá země, říká vítězka televizní soutěže

Chleba peče každý den, má úžasný životní nadhled, klidnou ji nechává i to, že jí teď nejstarší z pěti dětí zůstalo ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rouška zastaví koronavirus, potvrdili vědci. Laboratoří je i celé Česko

Experimenty potvrdily, že klasická chirurgická rouška výrazně snižuje výskyt koronaviru ve vydechovaném vzduchu....

Bruce Willis je v karanténě s exmanželkou Demi Moore. Dceři oholil hlavu

Bruce Willis (65) a Demi Moore (57) se rozvedli před dvaceti lety. Vycházejí spolu ovšem tak dobře, že tráví karanténu...

Díky koronaviru v pornu vydělávám velké peníze, říká bývalá Disney hvězda

Po neúspěchu v Hollywoodu přesedlala Maitland Wardová (42) na kariéru v pornoprůmyslu, kde se jí velmi daří. Herečka se...

Obchody zůstanou na pomlázku zavřené. Řetězce nevyužily stavu nouze

O Velikonočním pondělí zůstanou supermarkety zavřené a budou se tak držet zákona, který platí v běžných dobách. V...

Páté zvláštní poselství za 68 let vlády. Alžběta II. promluvila o koronaviru

Britská královna Alžběta II. (93) v neděli promluvila k veřejnosti. V předtočené nahrávce zdůraznila nutnost sebekázně...