Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Autor:
  9:36aktualizováno  12:32
Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s sebou. Přes víkend pak Zdeněk Pohlreich se svým týmem ladil zavážku jídel zdarma pro pražskou záchranku, hasiče a policii, na něž situace způsobená koronavirem dopadá nejvíc.
K iniciativě Zdeňka Pohlreicha zavážet záchranné složky kvalitním jídlem zdarma...

K iniciativě Zdeňka Pohlreicha zavážet záchranné složky kvalitním jídlem zdarma se bez zaváhání přidal i šéfkuchař Jan Punčochář. Co oba uvítají, jsou libovolné finanční příspěvky od veřejnosti na nutný nákup surovin. | foto: sevruga.cz

„Sehnal jsem nějaké sponzorské peníze, založil transparentní účet, my investujeme svoje know how a zázemí. Protože vaření je to jediné, co umíme. Tak než abychom šili roušky, chceme dát najíst těm, kteří jsou teď pod tlakem,“ nechal se slyšet šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který v sobotu se svým týmem zahájil rozvoz jídel zdarma na služebny záchranných složek. 

„Lidé pracující v těchto sborech se stravují všelijak. Někteří jídlo mají, někteří ne, vaří si sami, odbývají se bagetou. Protože jsem ještě byl na vojně, tak vím, jak důležitá je strava pro morálku mužstva,“ popisuje Pohlreich, nakolik mu přijde důležité poctivé stravování těch momentálně nejvytěžovanějších z nás. 

V sobotu v Praze zavezli první Nekašleme na vás  místní služebny státní a městské policie, v neděli i záchranku. Postupně se ukázalo, že na území Prahy půjde o 132 porcí pro zdravotnickou záchrannou službu, 150 porcí pro hasičský záchranný sbor a až 550 porcí denně pro městskou policii. To už je mimo kapacitní možnosti jednoho týmu.

Nekašleme na vás

Souběžně s aktivitou Zdeňka Pohlreicha a Jana Punčocháře běží i podobná, jen trochu punkovější aktivita Nekašleme na vás, do které se postupně zapojuje celá řada pražských podniků. S jejím zakladatelem a propagátorem Zdeňkem Střížkem se Pohlreich domluvil na tom, jak budou obě aktivity fungovat vedle sebe, aby se navzájem doplňovaly.

Jenže když něco sám nabídnete, nemůžete zklamat. Proto Pohlreich v neděli operativně oslovil s prosbou o pomoc kolegu Jana Punčocháře, porotce soutěže MasterChef Česko. A ten se dlouho nerozmýšlel. Díky jeho restauraci U Matěje s Pohlreichem od úterý každodenně nasytí i strážníky městské policie. 

Pohlreich nezakrývá, že motivací pro něj a jeho lidi je i to, aby se sami v těžkých časech nezbláznili. „Být doma zavřený s rodinou není úplně ideální,“ odlehčuje situaci. „A koukat na zprávy, které mi  připomínají sedmačtyřicátý rok, také ne,“ konstatuje.

Cílem celé iniciativy není jen dát pořádně najíst těm, jejichž energii a sílu teď nejvíc potřebujeme. „Chceme alespoň částečně rozmrazit dodavatelsko-odběratelský systém. Dodavatelé, kteří nám slíbili velmi slušné ceny a odloženou splatnost, potřebují prodávat zboží, ze kterého my potřebujeme vařit,“ konstatuje šéfkuchař. 

Pohlreich nezahálí, jídlo prodává i rozváží balené

Nepochybuje o tom, že tomu tak je i jinde po republice. Nic tomu nebrání. Jde jen o to pomoci si navzájem, aby se vše udrželo v běhu. Kuchaři už potřebují „jen“ finanční prostředky na nákup surovin, aby měli z čeho vařit. Proto Pohlreich zřídil transparentní účet u Komerční banky, na nějž lze na vaření obědů pro záchranné složky přispět libovolnou částkou. 

Do rozvozu jídel zdarma na služebny záchranných složek se zapojila i pražská...
„Budeme pracovat a dělat to, co umíme nejlíp, potřebujeme ovšem finanční...

„Auto Esa dalo k dispozici deset aut i se šoféry, jedno půjčil Lexus, celou akci pomohl nastartovat Plzeňský Prazdroj darem ve výši půl milionu na suroviny, ke každému obědu přidal ještě nealkoholické pivo,“ vypočítává Pohlreich. 

„Nechme tomu formu iniciativy, která organicky vyrostla odspodu. Činy hovoří hovoří hlasitěji než prázdná slova,“ konstatoval. Rád by, kdyby se podobná iniciativa rozšířila i do dalších krajů. To už však není v jeho silách, musel by na to navázat někdo další.

Poděkování pražských hasičů na Twitteru na sebe nenechalo dlouho čekat:

Nejčtenější

Opuštěnou pilu proměnili v bydlení s vůní bylinek, kde tráva patří králíkům

Soutěž

Když se na konci fotogalerie podíváte na 16 let staré snímky, spadne vám brada, jak se pozemek u bývalé pily Lesů ČR díky rodině paní Aleny proměnil. Vytvořili z něj oázu, a to nejen pro sebe, ale i...

Mít sny se vyplatí. Zahradu u slaměného domu budují se třemi dětmi a stylově

Soutěž

Už před patnácti lety si vysnili dům a domov postavené na půvabném pozemku na Vysočině. Osud je nejprve zavál jinam, ale nakonec di opravdu na tom původním pozemku postavili přírodní dům ze slámy a...

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

Jedenáct zahrádek v chebském vnitrobloku tvoří zelenou oázu uprostřed města

Soutěž

Má pouhých 170 metrů čtverečních, stojí v ní domek z období války a leží ve vnitrobloku ohraničeném čtyřmi ulicemi na pozemku patřícímu městu Cheb. Ten má pronajatý místní zahrádkářský svaz (ZO ČZS...

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

Trojce a sedmičce se vyhněte. Kdy jsou mé plastové krabičky neškodné

Naučte se rozpoznat bezpečné plastové nádoby na potraviny, abyste ochránili své zdraví. Skrytý dvoupísmenný kód a recyklační symbol na dně nádob odhalují, zda jsou vaše plastové obaly do mikrovlnné...

8. července 2025

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

8. července 2025

Proč jména zubrů začínají na PR a mládež šílí z kapybar. Ředitel pražské zoo vypráví

Premium

Může se hmyz velký jako dlaň dospělého člověka stát tahákem v zoologické zahradě? Dechberoucí příběh kriticky ohrožené strašilky humří, která byla považována za vyhynulou, a nyní má svou expozici v...

7. července 2025

Zubřeti, co se topilo v Zoo Praha, vybírají jméno z návrhů čtenářů iDnes.cz

Když očekávané zubří telátko ve středu 19. června před polednem konečně žuchlo i s plodovým obalem na zem a máma Božena ho začala olizovat, vypadalo ještě všechno idylicky. Sluníčko svítilo, větřík...

26. června 2025,  aktualizováno  7.7 1:01

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

7. července 2025

VIDEO: Akuvrtačka se zapsala do knihy rekordů. Utáhla 300tunový airbus

Dvanáctivoltová akuvrtačka absolvovala snad nejtěžší test svého života. Pomocí navijáku dokázala o metr a půl pohnout letadlem Airbus A380.

7. července 2025

Svou zahradu vidí jako malý kousek ráje v betonové džungli satelitu Bratislavy

Soutěž

„Není tu romantický klid ani pěkné výhledy na kopce, lesy nebo louky. Je tu dům na domě, jílovitá půda a hluk od sousedů. Ale i tak jsme si na 470 metrech čtverečních dokázali vytvořit naši zelenou...

6. července 2025

Proč studená sprcha v horku nefunguje? Odborníci radí, jak se správně ochladit

Mnoho lidí se domnívá, že studená sprcha v horkých letních dnech pomůže tělu ochladit se, avšak opak je pravdou. Odborníci varují, že studená voda ve skutečnosti brání účinnému snížení tělesné...

5. července 2025

Co dělat s potravinami při výpadku proudu, aby vydržely

Výpadek elektřiny dokáže potrápit každou domácnost a jednou z největších starostí bývá osud potravin v lednici a mrazáku. Doba, po kterou zůstanou potraviny bezpečné ke konzumaci, závisí na několika...

4. července 2025  15:58

Neotvírat lednici, připravit vodu. Co dělat, když v létě vypadne proud

Česko zasáhl masivní výpadek proudu. Až v takových situacích si uvědomíme, jak jsme na elektřině závislí. Problémem se stane skladování jídla v lednici, v domácnostech spoléhajících na elektrické či...

4. července 2025  15:16

Mé drzosti se všichni smáli. Šéfkuchař z Ukrajiny se učil u Kašpárka, teď má podnik

Premium

Z Ukrajiny přišel do Česka ještě před válkou, konkrétně v roce 2018, původně se vydal do světa na zaučenou. A už tady zůstal… Kuchař Jurij Ovčaruk (30) se ve svém řemesle zdokonalil v pražské...

4. července 2025

Letní řez jabloní má své výhody. Chutnější jablka jsou jednou z nich

Sníte o bohaté úrodě jablek? Pak je nejvyšší čas zatočit s vlky. Jedná se o bujné výhony, které sice vypadají jako silné nové větve, ale vaší jabloni spíše škodí. Letní řez jabloní, zejména pak...

4. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.