Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

  9:36aktualizováno  12:32
Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s sebou. Přes víkend pak Zdeněk Pohlreich se svým týmem ladil zavážku jídel zdarma pro pražskou záchranku, hasiče a policii, na něž situace způsobená koronavirem dopadá nejvíc.

K iniciativě Zdeňka Pohlreicha zavážet záchranné složky kvalitním jídlem zdarma se bez zaváhání přidal i šéfkuchař Jan Punčochář. Co oba uvítají, jsou libovolné finanční příspěvky od veřejnosti na nutný nákup surovin. | foto: sevruga.cz

„Sehnal jsem nějaké sponzorské peníze, založil transparentní účet, my investujeme svoje know how a zázemí. Protože vaření je to jediné, co umíme. Tak než abychom šili roušky, chceme dát najíst těm, kteří jsou teď pod tlakem,“ nechal se slyšet šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který v sobotu se svým týmem zahájil rozvoz jídel zdarma na služebny záchranných složek. 

Fotogalerie

„Lidé pracující v těchto sborech se stravují všelijak. Někteří jídlo mají, někteří ne, vaří si sami, odbývají se bagetou. Protože jsem ještě byl na vojně, tak vím, jak důležitá je strava pro morálku mužstva,“ popisuje Pohlreich, nakolik mu přijde důležité poctivé stravování těch momentálně nejvytěžovanějších z nás. 

V sobotu v Praze zavezli první Nekašleme na vás  místní služebny státní a městské policie, v neděli i záchranku. Postupně se ukázalo, že na území Prahy půjde o 132 porcí pro zdravotnickou záchrannou službu, 150 porcí pro hasičský záchranný sbor a až 550 porcí denně pro městskou policii. To už je mimo kapacitní možnosti jednoho týmu.

Nekašleme na vás

Souběžně s aktivitou Zdeňka Pohlreicha a Jana Punčocháře běží i podobná, jen trochu punkovější aktivita Nekašleme na vás, do které se postupně zapojuje celá řada pražských podniků. S jejím zakladatelem a propagátorem Zdeňkem Střížkem se Pohlreich domluvil na tom, jak budou obě aktivity fungovat vedle sebe, aby se navzájem doplňovaly.

Jenže když něco sám nabídnete, nemůžete zklamat. Proto Pohlreich v neděli operativně oslovil s prosbou o pomoc kolegu Jana Punčocháře, porotce soutěže MasterChef Česko. A ten se dlouho nerozmýšlel. Díky jeho restauraci U Matěje s Pohlreichem od úterý každodenně nasytí i strážníky městské policie. 

Pohlreich nezakrývá, že motivací pro něj a jeho lidi je i to, aby se sami v těžkých časech nezbláznili. „Být doma zavřený s rodinou není úplně ideální,“ odlehčuje situaci. „A koukat na zprávy, které mi  připomínají sedmačtyřicátý rok, také ne,“ konstatuje.

Cílem celé iniciativy není jen dát pořádně najíst těm, jejichž energii a sílu teď nejvíc potřebujeme. „Chceme alespoň částečně rozmrazit dodavatelsko-odběratelský systém. Dodavatelé, kteří nám slíbili velmi slušné ceny a odloženou splatnost, potřebují prodávat zboží, ze kterého my potřebujeme vařit,“ konstatuje šéfkuchař. 

Pohlreich nezahálí, jídlo prodává i rozváží balené

Nepochybuje o tom, že tomu tak je i jinde po republice. Nic tomu nebrání. Jde jen o to pomoci si navzájem, aby se vše udrželo v běhu. Kuchaři už potřebují „jen“ finanční prostředky na nákup surovin, aby měli z čeho vařit. Proto Pohlreich zřídil transparentní účet u Komerční banky, na nějž lze na vaření obědů pro záchranné složky přispět libovolnou částkou. 

Do rozvozu jídel zdarma na služebny záchranných složek se zapojila i pražská...
„Budeme pracovat a dělat to, co umíme nejlíp, potřebujeme ovšem finanční...

„Auto Esa dalo k dispozici deset aut i se šoféry, jedno půjčil Lexus, celou akci pomohl nastartovat Plzeňský Prazdroj darem ve výši půl milionu na suroviny, ke každému obědu přidal ještě nealkoholické pivo,“ vypočítává Pohlreich. 

„Nechme tomu formu iniciativy, která organicky vyrostla odspodu. Činy hovoří hovoří hlasitěji než prázdná slova,“ konstatoval. Rád by, kdyby se podobná iniciativa rozšířila i do dalších krajů. To už však není v jeho silách, musel by na to navázat někdo další.

Poděkování pražských hasičů na Twitteru na sebe nenechalo dlouho čekat:

Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Tužebník nahradí acylpyrin, aniž by dráždil žaludek. Lze ho i pěstovat

Na co je tužebník jilmový dobrý, dokládá jeho lidový název zimničné koření. Roste zejména na vlhkých loukách, lesních...

Jedl jsem už i pokrm servírovaný na holínce, říká šéfkuchař z La Verandy

Premium „Kuchař musí za jídlem cestovat, protože se celý život učí,“ tvrdí Radek David (46), který řadu let patří mezi deset...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Zrušení daně z nabytí nemovitosti budí rozpaky. Kdo na něm vydělá?

Vláda schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti výměnou za zrušení odpočtů úroků u úvěrů na bydlení z...