Neděle 4. prosince 2022, svátek má Barbora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 4. prosince 2022 Barbora

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

  9:36aktualizováno  12:32
Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s sebou. Přes víkend pak Zdeněk Pohlreich se svým týmem ladil zavážku jídel zdarma pro pražskou záchranku, hasiče a policii, na něž situace způsobená koronavirem dopadá nejvíc.

K iniciativě Zdeňka Pohlreicha zavážet záchranné složky kvalitním jídlem zdarma se bez zaváhání přidal i šéfkuchař Jan Punčochář. Co oba uvítají, jsou libovolné finanční příspěvky od veřejnosti na nutný nákup surovin. | foto: sevruga.cz

„Sehnal jsem nějaké sponzorské peníze, založil transparentní účet, my investujeme svoje know how a zázemí. Protože vaření je to jediné, co umíme. Tak než abychom šili roušky, chceme dát najíst těm, kteří jsou teď pod tlakem,“ nechal se slyšet šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který v sobotu se svým týmem zahájil rozvoz jídel zdarma na služebny záchranných složek. 

„Lidé pracující v těchto sborech se stravují všelijak. Někteří jídlo mají, někteří ne, vaří si sami, odbývají se bagetou. Protože jsem ještě byl na vojně, tak vím, jak důležitá je strava pro morálku mužstva,“ popisuje Pohlreich, nakolik mu přijde důležité poctivé stravování těch momentálně nejvytěžovanějších z nás. 

V sobotu v Praze zavezli první Nekašleme na vás  místní služebny státní a městské policie, v neděli i záchranku. Postupně se ukázalo, že na území Prahy půjde o 132 porcí pro zdravotnickou záchrannou službu, 150 porcí pro hasičský záchranný sbor a až 550 porcí denně pro městskou policii. To už je mimo kapacitní možnosti jednoho týmu.

Nekašleme na vás

Souběžně s aktivitou Zdeňka Pohlreicha a Jana Punčocháře běží i podobná, jen trochu punkovější aktivita Nekašleme na vás, do které se postupně zapojuje celá řada pražských podniků. S jejím zakladatelem a propagátorem Zdeňkem Střížkem se Pohlreich domluvil na tom, jak budou obě aktivity fungovat vedle sebe, aby se navzájem doplňovaly.

Jenže když něco sám nabídnete, nemůžete zklamat. Proto Pohlreich v neděli operativně oslovil s prosbou o pomoc kolegu Jana Punčocháře, porotce soutěže MasterChef Česko. A ten se dlouho nerozmýšlel. Díky jeho restauraci U Matěje s Pohlreichem od úterý každodenně nasytí i strážníky městské policie. 

Pohlreich nezakrývá, že motivací pro něj a jeho lidi je i to, aby se sami v těžkých časech nezbláznili. „Být doma zavřený s rodinou není úplně ideální,“ odlehčuje situaci. „A koukat na zprávy, které mi  připomínají sedmačtyřicátý rok, také ne,“ konstatuje.

Cílem celé iniciativy není jen dát pořádně najíst těm, jejichž energii a sílu teď nejvíc potřebujeme. „Chceme alespoň částečně rozmrazit dodavatelsko-odběratelský systém. Dodavatelé, kteří nám slíbili velmi slušné ceny a odloženou splatnost, potřebují prodávat zboží, ze kterého my potřebujeme vařit,“ konstatuje šéfkuchař. 

Pohlreich nezahálí, jídlo prodává i rozváží balené

Nepochybuje o tom, že tomu tak je i jinde po republice. Nic tomu nebrání. Jde jen o to pomoci si navzájem, aby se vše udrželo v běhu. Kuchaři už potřebují „jen“ finanční prostředky na nákup surovin, aby měli z čeho vařit. Proto Pohlreich zřídil transparentní účet u Komerční banky, na nějž lze na vaření obědů pro záchranné složky přispět libovolnou částkou. 

Do rozvozu jídel zdarma na služebny záchranných složek se zapojila i pražská...
„Budeme pracovat a dělat to, co umíme nejlíp, potřebujeme ovšem finanční...

„Auto Esa dalo k dispozici deset aut i se šoféry, jedno půjčil Lexus, celou akci pomohl nastartovat Plzeňský Prazdroj darem ve výši půl milionu na suroviny, ke každému obědu přidal ještě nealkoholické pivo,“ vypočítává Pohlreich. 

„Nechme tomu formu iniciativy, která organicky vyrostla odspodu. Činy hovoří hovoří hlasitěji než prázdná slova,“ konstatoval. Rád by, kdyby se podobná iniciativa rozšířila i do dalších krajů. To už však není v jeho silách, musel by na to navázat někdo další.

Poděkování pražských hasičů na Twitteru na sebe nenechalo dlouho čekat:

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

Brno Pohlreicha nepřestává překvapovat. Dostal ho pstruh s kysaným zelím

V další epizodě pořadu Jak to bylo, šéfe? se kuchař Zdeněk Pohlreich vypravil do Brna. Jelikož se vzpomínalo na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mistrovská práce s čokoládou vygenerovala finálovou pětku Masterchefa

Zreplikovat dezert v podobě plněné skořápky kokosového ořechu z dílny zakladatelky cukrářské akademie a cukrářky...

Křest ohněm profi kuchyně si finálová pětka Masterchefa užila v Entrée

„Zavařit si“ v kuchyni olomoucké restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, o tom možná sní leckterý nadšený...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Perníčky milovala od dětství, dnes ji živí. Vyzkoušejte její recept i rady

Není perníček jako perníček. Když se pokocháte pohledem na ty od Alžběty Knappov, budete si možná spíš připadat jako ve...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Mistrovská práce s čokoládou vygenerovala finálovou pětku Masterchefa

Zreplikovat dezert v podobě plněné skořápky kokosového ořechu z dílny zakladatelky cukrářské akademie a cukrářky...

Sprcha či úsporné splachování. Tipy, které sníží spotřebu vody v domácnosti

Ceny energií rostou, potraviny se zdražují a všichni hledáme prostředky, jak můžeme ušetřit. Hospodaření s vodou možná...

Perníčky milovala od dětství, dnes ji živí. Vyzkoušejte její recept i rady

Není perníček jako perníček. Když se pokocháte pohledem na ty od Alžběty Knappov, budete si možná spíš připadat jako ve...

Vánoční úklid nemusí být drama. Zkuste to letos v předstihu a s klidem

Vánoce řada lidí vnímá jako nejkrásnější svátky v roce. Abychom si je však mohli s těmi nejbližšími opravdu užít a...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Známý český stylista Jan Pokorný spáchal ve 39 letech sebevraždu

Jeden z nejuznávanějších českých stylistů Jan Pokorný spáchal ve čtvrtek ve svých devětatřiceti letech sebevraždu...

Pavel Nedvěd se dostal do potyčky v domě partnerky, zasahovala policie

Bývalý reprezentační kapitán a donedávna místopředseda fotbalového Juventusu Turín Pavel Nedvěd se dostal do potyčky s...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...