Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna zavádí zkušební provoz ve své nové restauraci U Matěje v oblasti Hanspaulky v Praze 6.
Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář. | foto: Jan Punčochář

„V tom místě vždycky byla restaurace a posledních pět let se rekonstruovala. Takže z úcty k tradici se bude jmenovat stejně,“ popisuje Jan Punčochář. Bude to zřejmě ve velkém stylu, protože dovnitř se vejde 120 strávníků, na zahrádku dalších 140 lidí.

Tato první velká restaurace se bude zaměřovat na českou, anebo spíše česko-rakouskou kuchyni. Podle Punčocháře je logicky a historicky propojená, ale rád by ji odlehčil tak, jak se to v posledních letech dělá, tedy odlehčil jídla, používal méně mouky ve srovnání s tradičními recepty, dával důraz na omáčky.

Jako svou libůstku si vymyslel šéfkuchař ještě jednu malou restauraci, kam se vejde jenom 12 lidí. „Bude tam Chef´s Table a bude se jmenovat Stůl Jana Punčocháře. Tam se bude vařit něco úplně jiného a bude to úplně jiná kuchyně,“ říká.

Počítá s tím, že vyjde vstříc těm, kteří budou chtít ochutnat každé z osmi nabízených pokrmů v menu, ale i těm, kdo si vyberou třeba jen jediný chod. V tomto malém prostoru ovšem návštěvníci musí počítat i s cenou odpovídající špičkovému servisu luxusní malé restaurace.

Jan Punčochář

To ve velké restauraci můžete počítat se stylem, který lze charakterizovat popisem dobrá jídla za přístupné ceny. Ceny na menu se tedy budou pohybovat mezi dvěma a třemi sty korun.

Interiér velké restaurace je právě ve výstavbě, otevírat se má 1. dubna a od května se bude otevírat naostro. S malou se počítá o pár měsíců později. 

Jan Punčochář

Narodil se v Praze, kde se vyučil v hotelu Ambassador. Hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restaurací, jako jsou Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe.

Své zkušenosti dále sbíral v zahraničí, kde absolvoval stáže v michelinských restauracích Hangar 7 a Tim Raue. Jako kuchař také působil v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus.

Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem podniku Le terroir, kde působil deset let. Několik let dozoroval a koncepčně se podílel na kuchařském provozu v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech, je spolutvůrcem a supervizorem restaurace Pohostinec Monarch. Naposledy jste si jeho autentickou a nezaměnitelnou kuchyni mohli vychutnat v restauraci Grand Cru. Od dubna otevírá vlastní restauraci U Matěje.

„Grand Cru byla pěkná část mého života, ale každý kuchař sní o tom, že si jednou otevře vlastní restauraci a to se mi právě naskytlo. Takže nebýt jenom zaměstnaný jako šéfkuchař, ale mít něco svého i fyzicky,“ popisuje kuchař svou motivaci.

Jana Punčocháře doprovodí do nového projektu 60–70 procent osazenstva Grand Cru. To má velkou výhodu: celý tým je sehraný a kuchaři vědí, co po nich šéf požaduje. To ohromně zkracuje čas, než se kuchyň „sehraje“, zvlášť když při tom množství míst k sezení je nutné přistoupit k podstatně jiné organizaci práce. „Bude to všechno jinak, velká kuchyně, ale vždycky jsem toužil mít restauraci s dobrým jídlem a pivem,“ říká.

Řeči o tom, že když se takto osamostatnil, bylo na něj více vidět a konečně se dočkal michelinské hvězdy rezolutně odmítá. „Pro mě je důležité, abychom to celé dotáhli, aby lidem u nás chutnalo a chodili k nám na jídlo. Po žádných hvězdách nepokukuju. A to i v té malé restauraci, spíš mi jde o to, aby u nás bylo plno. A Hanspaulka je podle mě dobrá lokalita, protože tam není moc míst, kam tam jít za dobrým jídlem,“ doufá.

Rozhodně nehodlá být kuchařem, který vycvičí svůj tým a pak se jen poveze. „Šéfkuchař musí být na place, rozhodně minimálně pětkrát týdně tu budu vařit společně s ostatními. Aby podnik šlapal, musí být šéf vždycky po ruce a usměrňovat chod podniku. A o to víc to platí, když se začíná,“ ujišťuje.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Muž objevil díru na trhu. Díky čištění hrobů dosáhl na hypotéku

Jednatřicetiletý muž z Harlow ve Velké Británii má neobvyklého koníčka. Ten se mu však stal výborným vedlejším příjmem, díky němuž si dokázal koupit dům a zabezpečit rodinu.

Hortenzie velkolistá oslňuje květy. Co se nesmí stát, aby o ně nepřišla

Donedávna to byla naše nejznámější hortenzie a její příbuzné jste mohli na českých zahradách potkat velmi ojediněle. Dnes už je vzácnější spíš hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), podle...

S atrapou koně přeskočí téměř metr a půl. Na hobby horsing nedá dopustit

Premium

Je jí sedmnáct, pochází z Vysočiny a před čtyřmi lety propadla velmi specifické sportovní disciplíně. Kromě běhání, ježdění na koni a péči o poníka si přibrala ještě hobby horsing. Tedy „jezdecký“...

Krocení zuřivých psů nad mrtvolou je naše rutina, líčí expert na odchyt zvěře

Premium

Za jednatřicet let u brněnských strážníků se Pavel Antonín vypracoval v experta na odchyt a záchranu zatoulaných a poraněných zvířat. Ať vyjíždí do akce za jezevcem v autoservisu, uvázlou kočkou,...

Kdo miluje ruční práce, stárne pomaleji. Clooney plete, Beckham vaří a šije

Dnes si můžete nechat dovézt a poslat snad cokoli, vše jde koupit – od perfektního jídla přes ručně pletené rukavice až po autorské šperky nebo kolíbku od truhláře. Jenže o tom to není. Cokoliv, co ...

Radost i starost. Zodpovědnost za psa u některých lidí vyvolává deprese

Pokud se zeptáte majitelů psů, často vám řeknou, že pořízení jejich mazlíčka bylo jedním z nejlepších rozhodnutí, která kdy učinili. Nová studie však varuje, že „nejlepší přítel člověka“ může být pro...

9. února 2025

Kdo miluje ruční práce, stárne pomaleji. Clooney plete, Beckham vaří a šije

Dnes si můžete nechat dovézt a poslat snad cokoli, vše jde koupit – od perfektního jídla přes ručně pletené rukavice až po autorské šperky nebo kolíbku od truhláře. Jenže o tom to není. Cokoliv, co ...

8. února 2025

S papričkou jen v odolných rukavicích. Tady připravují ty nejpálivější lahůdky

Premium

Zrychlí vám tep, vženou slzy do očí, přiblíží vás nebi. V podkrkonošské Nové Pace můžete okusit pestrou paletu specialit z pálivých papriček. Dokonce se jim tu povedlo vypěstovat nejpálivější...

7. února 2025

Nechte se unést snímky zahrad čtenářů iDNES v zajetí sněhu či jinovatky

Pochlubte se snímkem své zahrady v zajetí sněhu, ledu či jinovatky, zněla naše výzva. A čtenářské snímky předvádějí, že i v zimě si umíme své zahrady užít. Jsou tišší, barevně utlumené, přesto mají...

7. února 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nakreslili mi tečky na obličej a dekolt. Pět let tajila práci na Kingdom Come 2

Zatímco česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 právě zažívá zasloužený úspěch, práce na motion capture, tedy...

Zvyšují riziko úmrtí. Průmyslové potraviny zavrhla dosud největší studie

Její verdikt není unikátní, obdobný vynesly mnohé předchozí výzkumy. Jenže aktuální studie se chlubí největším,...

V příštích měsících uvidíme pády i velkých stavebních firem, říká expert

Premium „Kdekdo se ještě donedávna pouštěl do podnikání s pozemky, protože ten byznys vypadal tak, že ho může dělat každý a že...

Pár telefonátů a cla o měsíc odložena. Trump se dohodl s Mexikem a Kanadou

Americká cla na mexické a kanadské zboží se o měsíc odkládají. Oznámili to po telefonickém rozhovoru mexická...

Janek Ledecký tajil děti a teď i vnučku. Skoro dva roky je dědečkem

Kondici má jako čtyřicátník a figuru taky, nakonec hojně ji předvádí i v dokumentu, který o něm natočila Česká...