Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

aktualizováno 
Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí být vyšší. Spíš naopak.

„Když si dáte tu práci a použijete základní suroviny, vyjde vás to levněji. Vždyť ten prášek někdo vyrobil, přeprodal a přivezl. A každý z tohoto řetězce na něm chce vydělat. Takže úplně zapomeňte na prášky. Když budete chtít například ovocný sorbet, vezmete jen kousky ovoce, přidáte cukr a vodu,“ popisuje cukrářka Iveta Fabešová.

Fotogalerie

Poctivou zmrzlinu poznáte podle chuti. „Když si vezmete třeba citronovou, necítíte na jazyku žádnou chemii ani prášek, ale normální citronovou šťávu,“ tvrdí Fabešová. Stejně tak u malinové vidíte zrníčka, která jsou v ovoci. Předpokládá se ovšem, že k takovému způsobu hodnocení se musíte projíst a mít chutě takzvaně v puse.

Mezi další znaky dobré zmrzliny patří i vzhled. „Musí mít přirozenou barvu. Třeba banán po zpasterizování není žlutý, ale zšedne, takže zmrzlina není zářivě žlutá. To samé u pistáciové. Má jen nepatrně zelenkavou barvu. A vanilková není žlutá, ale spíš bílá jen se zrníčky vanilky,“ upozorňuje.

Nejoblíbenější příchutě jsou podle ní ty tradiční: vanilka, oříšky, pistácie, čokoláda a ovoce. „Začíná se hodně experimentovat s chutěmi, ale přiznám se, že třeba jalovcová zmrzlina je pro mě takový experiment, který bych neprodávala, u nás v cukrárně se držíme klasiky,“ říká Iveta Fabešová, která v Praze provozuje dvě cukrárny.

Podle ní však při výrobě hraje velkou roli i vybavení. Když si koupíte levný výrobník, nedostane do zmrzliny takový „nášleh“, takže je zmrzlina těžká a hutná. A jak dlouho to trvá, než se vyrobí dobrá zmrzlina? „To je nejsnadnější část z celé cukrařiny. Za deset minut připravíte všechny suroviny, smícháte je a zbytek práce už za vás udělá výrobník,“ směje se Fabešová.

Přípravu vanilkové zmrzliny včetně poměrů jednotlivých ingrediencí vám Iveta Fabešová ukáže ve videu.

Autor:
  • Nejčtenější

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Extrémní gastro: Chuť kočky, „králíka bez uší“, oslovuje tradiční Švýcary

„Skandál. Proti etice!“ volali rozhořčení Italové, když jejich šéfkuchař prohlásil o kočičím mase: „Je lepší než kuře,...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Deset dní a Slavia mohla zmizet. Miliardář Šimáně exkluzivně vypráví

Jiří Šimáně, jeden z nejbohatších Čechů, koupil před pěti lety zadluženou Slavii. Klub nad propastí. Ta stejná Slavia,...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Extrémní gastro: Chuť kočky, „králíka bez uší“, oslovuje tradiční Švýcary

„Skandál. Proti etice!“ volali rozhořčení Italové, když jejich šéfkuchař prohlásil o kočičím mase: „Je lepší než kuře,...

Najdete na iDNES.cz