Pondělí 9. prosince 2019, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 9. prosince 2019 Vratislav
Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Cukrář Josef Maršálek sbíral 12 let pracovní zkušenosti po světě, pak se vrátil domů. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

  0:01aktualizováno  0:01
Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to štěstí, vytrvalost i talent. To všechno má. A teď může Josef Maršálek vyprávět o tom, jak pekl pro britskou královnu a pro nejbohatší lidi světa.

Je v jiných zemích běžné, že se vánoční cukroví dává do mrazáku jako u nás?
Tam nemají co zamrazovat. Obrovské vánoční pečení, takové to předhánění se sousedek, které mají každá třicet druhů, ve světě neuvidíte. Týká se střední Evropy, bývalých zemí rakousko-uherské monarchie. Angličané mají vánoční puding, vánoční dort, ale cukroví nepečou. Francouzi si udělají vánoční roládu a na silvestra zbaští makronky nebo čokoládové bonbony. Němci mají vanilkové rohlíčky, ale že by tam někdo dělal spoustu něčeho dalšího, to ne. Je pravda, že u nás se zamrazuje kdeco. Přišel jsem k mamince mého přítele, bylo to uprostřed léta, a na stole cukroví. Ptal jsem se, jestli měli svatbu. Ne, povídá, to je z Vánoc. Divil jsem se: Z Vánoc? Odpověděla: A už ani nevím, z kterých.

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu iDNES Premium.

CHCI PREMIUM ZA 1 KČ

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně.
Členství je možné kdykoliv zrušit.

iDNES Premium

Staňte se členem a získejte navíc:

  • Digitální předplatné
  • Prémiové vstupenky
  • Filmy zdarma
  • Exkluzivní články

a mnoho další zábavy.

Autoři:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky
Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Najdete na iDNES.cz