- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Cukrář Josef Maršálek sbíral 12 let pracovní zkušenosti po světě, pak se vrátil domů. | foto: Jan Zátorský, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Je v jiných zemích běžné, že se vánoční cukroví dává do mrazáku jako u nás?
Tam nemají co zamrazovat. Obrovské vánoční pečení, takové to předhánění se sousedek, které mají každá třicet druhů, ve světě neuvidíte. Týká se střední Evropy, bývalých zemí rakousko-uherské monarchie. Angličané mají vánoční puding, vánoční dort, ale cukroví nepečou. Francouzi si udělají vánoční roládu a na silvestra zbaští makronky nebo čokoládové bonbony. Němci mají vanilkové rohlíčky, ale že by tam někdo dělal spoustu něčeho dalšího, to ne. Je pravda, že u nás se zamrazuje kdeco. Přišel jsem k mamince mého přítele, bylo to uprostřed léta, a na stole cukroví. Ptal jsem se, jestli měli svatbu. Ne, povídá, to je z Vánoc. Divil jsem se: Z Vánoc? Odpověděla: A už ani nevím, z kterých.
Připojte se ještě dnes a získejte: