Cukrář Josef Maršálek sbíral 12 let pracovní zkušenosti po světě, pak se vrátil domů. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to štěstí, vytrvalost i talent. To všechno má. A teď může Josef Maršálek vyprávět o tom, jak pekl pro britskou královnu a pro nejbohatší lidi světa.

Je v jiných zemích běžné, že se vánoční cukroví dává do mrazáku jako u nás?
Tam nemají co zamrazovat. Obrovské vánoční pečení, takové to předhánění se sousedek, které mají každá třicet druhů, ve světě neuvidíte. Týká se střední Evropy, bývalých zemí rakousko-uherské monarchie. Angličané mají vánoční puding, vánoční dort, ale cukroví nepečou. Francouzi si udělají vánoční roládu a na silvestra zbaští makronky nebo čokoládové bonbony. Němci mají vanilkové rohlíčky, ale že by tam někdo dělal spoustu něčeho dalšího, to ne. Je pravda, že u nás se zamrazuje kdeco. Přišel jsem k mamince mého přítele, bylo to uprostřed léta, a na stole cukroví. Ptal jsem se, jestli měli svatbu. Ne, povídá, to je z Vánoc. Divil jsem se: Z Vánoc? Odpověděla: A už ani nevím, z kterých.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Britská královská rodina