VIDEO: Z českých jahod by legendární zmrzlinu ze Světozoru nevyrobili

aktualizováno 
Je točená jahodovo-banánová zmrzlina z pasáže Světozor u Václavského náměstí skutečně z ovoce? Dnešní čtyřicátníci a padesátníci na ní vyrostli, i dnes si rádi na kornout vystojí frontu. Recepturu nám ve Světozoru neprozradili, ale jahody a banány v ní skutečně jsou.

„Je osvěžující... Je tam hodně ovoce... Chodím na ni už asi dvacet let,“ takové byly odpovědi těch, kteří odcházeli od okénka ovocného baru pasáže ve Vodičkově ulici s kornoutem. Většinou přesvědčeni, že se zmrzlinou z opravdového ovoce, protože tak prostě chutná.  

Každá z devíti provozoven Světozoru si zmrzlinu vyrábí sama, podle stejné receptury - a skutečně z čerstvých banánů a mražených jahod. „Každá provozovna si ji vyrábí v průběhu dne podle poptávky, takže je vždycky čerstvá,“ vysvětluje provozní manažer Václav Sochor z ovocného baru pasáže Světozor. 

Fotogalerie

Přesné složení základu zmrzliny samozřejmě prozradit nesmí, jde o know how Světozoru, jehož historie je trochu zahalena tajemstvím. „Údajně tato receptura vznikla již za první republiky a nikdo už přesně neví, jak se v sedmdesátých letech objevila v tehdejších Ovocných Lahůdkách Světozor," uvedl provozní manažer. 

Tak trochu tajemný je i majitel Světozoru, pan Jiří Hájek, který se rozhovorům do médií důsledně výhýbá. „Pan Hájek skutečně existuje, normálně chodí každý den do práce, na porady, podílí se na chodu firmy, ochutnává s námi nové dorty. Čas od času, když je příležitost, vypráví o starých dobách, a to je vždycky hezké poslouchat. Jsme v každodenním kontaktu, ale číslo na něj nikde nezískáte, někteří ho marně naháněli i půl roku,“ vysvětluje Sochor, že výrobu ovocné zmrzliny nám majitel firmy prostě osobně nepopíše.

Receptura je stále stejná, jenom bez umělých barviv

Nicméně od zmíněných sedmdesátých let se zmrzlina pana Hájka vyrábí stále stejně, jen dnes místo umělých barviv používají přírodní. Jinak jsme dostali už jen lakonickou odpověď, že z ingrediencí používaných pro zmrzlinový základ lze uvést maximálně cukr a vodu. Nejdůležitější složkou jsou ale jahody a banány.

Jahody, kterých ve Světozoru ročně spotřebují kolem 15 tun, jezdí nákupčí osobně vybírat do Španělska, Egypta a Maroka, podle doby sklizně. „Třeba v Číně jahody nekupujeme, protože tam mají jahody chuť netypickou pro náš region. Chutnají tam prostě jinak. A nenakupujeme ani v Polsku, kde není úplně zcela jasné, jak jsou jahody pěstovány a hnojeny,“ konstatuje manažer.

Jeden čas si dokonce Světozor zkoušel pěstovat vlastní jahody, aby byly české, ale museli od toho upustit. „Přestože se jednalo o stejnou odrůdu, měla každá várka jahod jinou barvu a jinou chuť v závislosti na počasí, které u nás není úplně konstantní,“ vysvětluje Sochor.

U banánů zase bývá specifickým problémem skladování, aby se ovoce dostalo do výrobního procesu přípravy čerstvé zmrzliny v požadované kvalitě. „Opravdu je to alchymie, takže máme nákupčího jenom pro banány.“

Autoři: ,

Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz