Úterý 7. dubna 2020, svátek má Heřman, Hermína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. dubna 2020 Heřman, Hermína

Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

aktualizováno 
Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu, britský Daily Mail exkluzivně informuje o tajemné přísadě kokosového popela a třeba The Sun zase popisuje jedinečnou chuť uhlí a mandlí.

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska. | foto: kozifarmavizovice

Senzaci vyvolala i vyhlášená cukrárna v Los Angeles, která pochoutku s názvem Goth či Black Roses prodává za sedm dolarů, tedy asi 160 korun. Světoznámé deníky pravděpodobně neznají kozí farmu z Vizovic na Zlínsku, kde černá zmrzlina není žádnou novinkou. Z kozího mléka ji tam vyrábějí už od loňska. Příběh vzniku ve vizovické kozí farmě popsal týdeník 5plus2.

Fotogalerie

Minulé léto majitel farmy Martin Vlček přemýšlel, co udělat s přebytečným kozím mlékem. A napadlo jej, proč nezkusit zmrzlinu neobvykle obarvenou na černo. Byla by totiž jak stvořená pro fanoušky metalové hudby, kteří se rok co rok sjíždějí do Vizovic na populární metalový festival Masters of Rock.

„Nejdřív jsem chtěl zmrzlinu obarvit sépiovým inkoustem, ale tahle surovina je opravdu tajemná, nedostupná a neznám její chuť,“ říká Martin Vlček. Později chtěl použít takzvané aktivní uhlí.

„To se dřív dělalo ze zvířat, dnes se vyrábí spalováním rostlin, třeba cedru nebo kokosových skořápek. My ho přimíchali do vanilkové kozí a bylo hotovo. Ovšem chuť se tím velmi změnila, vanilková rozhodně není,“ popisuje.

Oficiálně se zmrzlina jmenuje Fénix, podle bájného ptáka, který povstal z popela, ale zákazníci si prý běžně říkají o „jednu černou“. Zmrzlina barví jazyk – a v případě „nehody“ i oblečení – do černa. „Dal si ji tu jeden pán z Ostravy, který říkal, že celý život fáral do dolů. Pochvaloval si, že se mu konečně vrátil ten pocit, jako když má uhlí v hubě,“ cituje Vlček se smíchem jadrná slova horníka.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Zatímco po klasické zmrzlině může někdo mít i problémy v podobně průjmu, černá zmrzlina působí na zažívací trakt opačně. Dva kopečky by měly člověka těchto potíží zbavit,“ „ordinuje“ farmář s tím, že kopeček „černé“ stojí na vizovické farmě 25 korun. Její výhodou je, že díky tomu, že je z kozího mléka, tak je vhodná i pro lidi, kteří špatně snášejí mléko kravské.

Černou zmrzlinou experimentování pro Martina Vlčka nekončí, dál vymýšlí různé podivuhodné recepty. Se svou zmrzlinou z vepřové krve podle svých slov ale ve světě asi neprorazí. „Viděl jsem ji prodávat v jedné opravdu luxusní restauraci v Dánsku. Tak jsem ji vyrobil také. Nejdřív ze sušené, později z čerstvé krve a vzal ji na food festival do Zlína,“ vypráví.

Tam ji vyzkoušel jistý majitel restaurace a objednal si ji na svůj raut. „Když ji tamní šéfkuchař ochutnal, začal pobíhat po kuchyni a křičel: Sakra, to je jak mít rozbitou hubu,“ líčí s tím, že nic takového už zkoušet nebude. Chuť prý nebyla dobrá, podobala se játrům s cukrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Když nakoupíte zbytečně moc zeleniny, využijte ji na ratatouille

Ratatouille je zeleninové ragú, které je typickým francouzským pokrmem. Přitom toto národní jídlo patří k těm, který...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Česko patrně srazilo míru nakažlivosti viru na méně než polovinu

Model českých odborníků tvrdí, že v Česku se výrazně zpomalilo šíření viru SARS-CoV-2. Podle jejich údajů klesla...

Schillerová: Podpora OSVČ bude plošná, podmínka poklesu příjmů zmizí

Ministryně financí Alena Schillerová chystá po tlaku ze strany živnostníků výrazné zmírnění podmínek pro přiznání...

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....

Ornella Koktová je podruhé maminkou. Dítě dostalo severské jméno

Ornella Koktová (27) je dvojnásobnou maminkou. Po synovi Quentinovi (7) přivítali šťastní rodiče 1. dubna na svět...

Páté zvláštní poselství za 68 let vlády. Alžběta II. promluvila o koronaviru

Britská královna Alžběta II. (93) v neděli promluvila k veřejnosti. V předtočené nahrávce zdůraznila nutnost sebekázně...