Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premium

Chybí mi u nás výchova k práci. A vůle nechat lidi dělat, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v kuchyni své restaurace Divinis oceňované opakovaně michelinským Bibem. Už moc nevaří, ale snaží se ze svých šéfkuchařů udělat ještě lepší šéfkuchaře. A není mu zatěžko přivézt jim osobně do kuchyně třeba ty nejlepší citrony. | foto: MAFRA

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Chod jeho restaurací už na něm nestojí, může se víc věnovat rodině, vlastnímu vydavatelství i sobě. Udržuje se v kondici, vydal další kuchařku, čte, sepisuje paměti. A chladným ho nenechávají současné problémy s personálem, kterým čelí většina hospod. Vidí za tím i současnou měkkou výchovu.

Roli televizního šéfa už jste opustil, nicméně jak vidíte současnou situaci v české gastronomii?
Dnes restauratérsky žijeme v době, kdy se to pomalu blíží jakési diktatuře proletariátu, situace na pracovním trhu je zoufalá. Ovšem zase si díky tomu uvědomíte, jak strašně zaostalá je legislativa, která se podnikání týká. Jak strašně komplikované to je, přitom by vůbec nemuselo. A jak strašně rigidní nebo zabednění jsou lidé, kteří mají právo tyto věci rozhodnout jinak.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři

U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař

Jaroslav Karásek v plné práci během mistrovství

Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval...

Žralok mě mile překvapil, losos se přeceňuje. Šéfkuchař o rybích specialitách

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje středomořské...

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje Miroslav Barcík středomořské kuchyni....

Zvěřina na grilu. Češi k ní zatím hledají cestu, turisté ji milují, říká šéfkuchař

Lubomír Dolejš

Za socialismu jsme opékali špekáčky a grilovali nejčastěji klobásy. Dnes je grilování v módě, podle...

Už mám ego v normě, ale jsem vděčný, že mi dávali čočku, říká šéfkuchař Kohút

V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím, kde dříve bavili...

V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím čaruje slovenský kuchař Tomáš Kohút....

V kuchyni se dá vše naučit, dochucení ne. To je alfa a omega, říká Besky

Besky je hodně akční na Instagramu i na kurzech. Má v sobě nakažlivou energii.

VIDEO Její kuchařské i pekařské umění ještě před zhruba třemi lety v podstatě spočívalo v absolutoriu...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Kam patří keramika a ruličky z toaletního papíru? Klíč ke správnému třídění

Někteří lidé obcházejí kontejnery na třídění odpadu a všechny odpadky házejí do komunálního odpadu. Důvodem jsou nedostatečné informace o správném třídění, stejně jako mýty o separaci, které odrazují...

30. září 2024

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají. Pruďas Kašpárek už jich vyhodil šest

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  2.10 22:05

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští modeláři jsou mistři oboru. Takto se prezentovali na výstavě E-day

Proslulá modelářská výstava E-day je každoroční přehlídkou špičkových plastikových modelářů. Lze ho nazvat svátkem umění zlatých českých ručiček a zároveň možností, aby si ti nejlepší poměřili síly.

2. října 2024

Sýkory jsou agresivní, fotil jsem i zvrhlé opeřence. Ornitolog o ptačí říši

Premium

Tomáš Grim je „ornitologický rocker“. Trochu od pohledu, ale hlavně názory. Aby bylo jasno, ptáky miluje, znamenitě je fotí, zároveň se pro magazín Víkend DNES nebojí říct, jak opeřencům škodí...

29. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Rudbekiím i nachovým léčivým třapatkovkám to na záhonu sluší až do podzimu

Třapatky a třapatkovky. Jmenují se skoro stejně a velmi podobně vypadají. Jedny bývají hlavně žluté nebo oranžové, ty druhé purpurové a léčivé. Které jsou které?

7. října 2024

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Místo kariéry šla fotografovat psy a koně. Papírovou fotku nic nepřekoná, říká

Premium

Byla původně projektovou manažerkou, ale láska k fotografování a ke zvířatům ji zavedla ke zcela jiné životní náplni. Teď vede tým fotografů a spolu s ním i „psí ateliér“. Vašeho koně, nebo psa...

6. října 2024

OBRAZEM: Bedly, strakoše i hříbky. Pokochejte se úlovky našich čtenářů

V posledních dnech lidé z lesů nosí plné koše hub. I podle mapy pravděpodobného výskytu hub Českého hydrometeorologického ústavu se zdá, že se s vysokou pravděpodobností z vycházky do lesa nevrátíte...

5. října 2024

Neviditelná rovnátka jsou gamechanger v léčbě dětských pacientů
Neviditelná rovnátka jsou gamechanger v léčbě dětských pacientů

Zjistili jste právě, že bude vaše dítko potřebovat rovnátka, a nevíte, jestli zvolit klasická fixní rovnátka, nebo ta neviditelná? Všechna rovnátka...

Škoda odhalila nový elektromobil Elroq na Vltavě, ceny startují na 800 tisících

Škoda představila v Praze, v reprezentativní budově Občanské plovárny, svůj nový elektromobil. Model Elroq je od...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Sexy studentka je novou hvězdou Playboye. Nafotil ji SuperStar Miro Šmajda

V létě vyhrála soutěž Hledáme Playmate 2024 a už má za sebou focení pro Playboy. Studentka Sandra Taškovičová (19) z...

V dubnu zrušil asistovanou sebevraždu, nyní se Jan Kavalír dočkal dcery

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpící neurosvalovým onemocněním ALS zrušil letos v dubnu asistovanou sebevraždu...

Co dělá v žaludku studená kola a proč je lepší pít po jídle, líčí biochemička

Premium Možná vás už napadlo, co se děje v našem žaludku, když se v něm potká jídlo s pitím. Nebo patříte k těm hloubavějším...