Pondělí 25. září 2023, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. září 2023 Zlata
Premium

Chybí mi u nás výchova k práci. A vůle nechat lidi dělat, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v kuchyni své restaurace Divinis oceňované opakovaně michelinským Bibem. Už moc nevaří, ale snaží se ze svých šéfkuchařů udělat ještě lepší šéfkuchaře. A není mu zatěžko přivézt jim osobně do kuchyně třeba ty nejlepší citrony. | foto: MAFRA

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet Premium
Chod jeho restaurací už na něm nestojí, může se víc věnovat rodině, vlastnímu vydavatelství i sobě. Udržuje se v kondici, vydal další kuchařku, čte, sepisuje paměti. A chladným ho nenechávají současné problémy s personálem, kterým čelí většina hospod. Vidí za tím i současnou měkkou výchovu.

Roli televizního šéfa už jste opustil, nicméně jak vidíte současnou situaci v české gastronomii?
Dnes restauratérsky žijeme v době, kdy se to pomalu blíží jakési diktatuře proletariátu, situace na pracovním trhu je zoufalá. Ovšem zase si díky tomu uvědomíte, jak strašně zaostalá je legislativa, která se podnikání týká. Jak strašně komplikované to je, přitom by vůbec nemuselo. A jak strašně rigidní nebo zabednění jsou lidé, kteří mají právo tyto věci rozhodnout jinak.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
první měsíc jen za 1 Kč

Roční

490
890 Kč
Předplatit
+ 6 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

1 690
Předplatit
+ 5 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři

Veganský šéfkuchař vaří ve škole. Sestavit menu je velké taktizování, líčí

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité...

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních...

Při grilování je teploměr naprosto nezbytný, maso se nevysuší, radí pipMaster

David Kubricht alias pipMaster

Češi milují grilování. V posledních letech roste obliba hovězího a také grilovaného ovoce...

V Itálii bych si restauraci nikdy neotevřel, říká grill master Daniele Govoni

Jeho příběh je hodně netradiční. Italský geodet DANIELE GOVONI (45) se usadil v...

Jeho příběh je hodně netradiční. Italský geodet Daniele Govoni se usadil v Praze, kde se zamiloval...

Do restaurací konkurentů chodím rád. Hledám inspiraci, říká Filip Sajler

kuchař Filip Sajler

Populární kuchař, hvězda kulinárního televizního pořadu Kluci v akci, úspěšný automobilový závodník...

Pečeme tak, aby alergik věděl, že mu bude dobře, říká majitelka cukrárny Buchty

Kateřina Jiroušková

Lidí s alergií na lepek či mléko přibývá. Proto se zvedá zájem o jídla i zákusky, v nichž není...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Od čtrnácti ji živilo houbaření a prodej hub, ve městě drahé pochoutky

„Dnes považujeme houbaření za hobby, ale pro mou prababičku, pocházející z malé obce na Kladensku, to bylo náročné...

Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce

Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn

Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Okurková pizza na sítích rozhádala jedlíky. Vzbudila nadšení i odpor

S nakládanými okurkami je to zřejmě jako s koprovou omáčkou. Jedni ji milují, druzí ji navždy vyřadili ze svého...

Víno může pod korkem zrát stejně dobře jako pod šroubem, říká degustátor

Premium K čemu pít bílé a k čemu červené víno? Smí se bílé dolévat? Jaká jsou vlastně pravidla? Hlavně ať chutná! Vášnivý...

Vyzkoušejte s námi prací kapsle Persil a aviváž Silan zdarma!
Vyzkoušejte s námi prací kapsle Persil a aviváž Silan zdarma!

Pokud se na vás neusmálo štěstí na jaře, kdy naši testeři vyzkoušeli prací gel Persil, tak pak je takhle testovačka přímo pro vás! Hledáme 40...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...