Po dobu kynutí si připravte brambory a česnek na aioli
Na kousky alobalu dejte brambory, lehce je propíchejte, rozpulte hlavičku česneku, osolte a zalijte trochou olivového oleje. Důkladně zabalte, aby vám z alobalu neucházela pára, a dejte péct do grilu.
Gril si nastavte na teplotu 250 stupňů, česnek v něm nechte 20 až 25 minut a středně velké brambory asi 30 až 40 minut, záleží na jejich velikosti. „Princip pečeného česneku spočívá v tom, že je pak měkoučký, slaďoučký a obsahuje jen příjemné česnekové aroma,“ vysvětluje David Valíček.
Suroviny na aioli a pečené brambory v alobalu:
- 4 žloutky
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžička jablečného octu
- 1 hlavička česneku
- 8 středně velkých brambor
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 ml olivového oleje
- 400 g zakysané smetany
- sůl a mletý pepř