Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Barbecue bůček je vrchol blaha, tvrdí mistr grilu. Podívejte se jak na to

Jak na pořádný barbecue bůček? Jaké suroviny zvolit k přípravě příloh? Proč je důležité si jídlo umět nejen dobře udělat ale i správně naservírovat? Vše vám prozradí naši průvodci v novém dílu Akademie grilování.

Příprava samotného masa je velmi jednoduchá. Kilo a půl vepřového bůčku bez kosti začistíme od blan a sundáme z něho kůži, aby se nám tuk na mase hezky rozpustil a dostali jsme do něho chuť koření.

Do našeho receptu použijeme vepřový bůček od EMI Foodu z dolnorakouského plemene Duroc, jehož maso i tuk jsou pevné, protože zdejší vepříci jsou krmeni drcenou kukuřicí a obilnou kaší.

Připravené maso nakořeníme. „Jak je v Americe zvykem, maso na barbecue musí být hodně kořeněné, takže se nebojte na bůček nanést pořádnou vrstvu koření,“ radí v úvodu pipMaster.

„Koření na barbecue je většinou složeno ze soli, pepře, papriky, cukru a dalších koření, kterými se jednotlivé směsi od sebe navzájem odlišují. Speciálně k našemu bůčku se parádně hodí už hotová směs Burnt Finger Smokey,“ dodává.

Kdo chce mít na mase pořádně silnou vrstvu koření, měl by potřít maso žlutou americkou hořčicí, jako jsme to dělali u žeber, anebo olej, který koření na mase podrží, doporučuje pipMaster David Kubricht.

Ideální teploty pro barbecue jsou 100 až 150 °C

S takto připraveným masem můžeme do grilu. Keramický gril Kamado Joe si nahřejeme na 150 °C, vložíme do něho malé polínko ovocného dřeva na zauzení a vložíme do něho bůček, který necháme v grilu dělat 2,5 až 3 hodiny, po jeden a půl hodině do jádra masa vložíme teplotní sondu a necháme ho dojít na cílovou teplotu 90 °C.

Určitě vás zajímá, proč pipMaster roztopil gril jen na 150 °C. Je to dokonce o horní teplotní hranice na barbecue. „Koření totiž obsahuje hodně cukru, který se od 160 °C pálí, takže ideální rozsah teplot pro barbecue je od nějakých 100 do 150 °C,“ vysvětluje Kubricht s tím, že když se dodrží podobný postup, výsledkem bude pro každého milovníka grilu absolutní blaho v žaludku.

Klasické, anebo moderní suroviny do příloh?

Než nám maso dojde na finální teplotu připravíme si s pipMasterem přílohy, zvolil lehký bramborový salát a coleslaw, prostě americkou klasiku.

Na přípravu coleslawu budeme potřebovat hlávku zelí, které si nakrouháme na mandolíně nebo si ho nakrájíme na tenké proužky nožem. Nakrouhané zelí pak pořádně osolíme, aby nám pustilo vodu. Přendáme ho do mísy, kde ho necháme několik minut odležet.

Na lehký bramborový salát si ve slané vodě uvaříme asi kilo malých brambor grenaillí. „Do salátu jsou ideální vlažné, protože nám pojmou olivový olej, který do něho budeme dávat,“ říká David Kubricht.

Vlažné brambůrky si nakrájíme do misky na hrubší kusy. K nim přidáme půlku nadrobno pokrájené bílé a červené cibule. Dále přidáme čtyři posekané ředkvičky a tři nadrobno nasekané klasické nakládané okurky, a takto připravený základ dochutíme.

Lehce osolíme, protože brambory již byly předem uvařeny v soli, lehce opepříme, přidáme dvě lžíce vinného octa, 4–5 lžic olivového oleje, přidáme vrchovatou lžíci dijonské hořčice a menší lžíci hrubozrnné hořčice a vše opatrně promícháme.

Suroviny na bůček

  • 1.5 kg vepřového bůčku
  • Směs koření Burnt Finger Smokey

Suroviny na coleslaw

  • 1 hlávka zelí
  • 1 ks mrkve
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2,5 lžíce cukru
  • 5 lžic majonézy
  • sůl

Suroviny na bramborový salát

  • 1 kg brambor typu grenaille
  • 0,5 bílé cibule
  • 0,5 červené cibule
  • 4 ks ředkviček
  • 3 ks nakládaných okurek
  • 2 lžíce vinného octa
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • sůl a pepř

Varianty podle šéfkuchaře

Parťák pipMastera šéfkuchař Zdeněk Křížek to ale vidí jinak. Do své verzi bramborového salátu by použil vždy celé brambory odrůdy La Ratte, které se vyznačují podlouhlým zakrouceným tvarem s tenkou slupkou, které mají aromatičtější chuť.

„Vždy ponechávám slupku, díky které do salátu dostanu zemitost a možnost ochutnat pátou chuť umami, kterou máme všichni rádi,“ vysvětluje šéfkuchař. Další surovinu, kterou by použil jinak jsou okurky.

Místo klasických volí malé okurčičky typu Cornichos, které mají vyšší trpkost a salátu dodají větší svěžest. A další alternativou červené cibule je šalotka, která podle něho zase dodá salátu přírodní sladkost a tím pomůže dokonale propojit všechny chutě dohromady.

Až zelí zkřehne, můžete začít

Zatímco jsme si připravili bramborový salát, nasolené zelí na coleslaw nám hezky zkřehlo. Vymačkáme z něj vodu a nastrouháme k němu jednu mrkev, kterou dochutíme zálivkou.

Na ni budeme potřebovat dvě lžíce jablečného octa, dvě lžíce slunečnicového oleje a dvě a půl lžíce cukru, vše důkladně rozmícháme a přidáme do zelí s mrkví. Promícháme, nejlépe rukou a přidáme pět vrchovatých lžic majonézy. Opět promícháme, nejlépe rukou.

„Coleslaw je coleslaw, ale já bych tuto americkou klasiku pojal zdravěji a moderněji,“ říká šéfkuchař Zdeněk Křížek, který by místo hlávkového zelí do svého salátu použil bílou kedlubnu, jidášovo ucho, mrkev, jablečný kvasný ocet, trochu soli a pepře a lehce cukru. Takové propojení surovin způsobí jejich rychlejší fermentaci a salát tak bude plný antioxidantů a vitamínů.

Nejen dobře uvařit ale i naservírovat

Celkový zážitek z dobře připraveného jídla není jenom o samotné přípravě, ale i kvalitě servírování. Na dnešní pokrm Použijeme talíře a doplňky z edice Shiro od české rodinné firmy Sving.

„Tento porcelánový talíř, na který budeme servírovat bůček, byl vypálen na 1 400 °C, takže je velmi odolný, navíc disponuje silnou vrstvou glazury takže se jen tak nepoškrábe, takže ke grilu ideální,“ chválí si ho pipMaster.

Autor:

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Udělejte si na grilu svátek. Vyzkoušejte to nejchutnější japonské wagyu

Wagyu s květákem, třtinovým cukrem s chilli a krémem z wasabi

Dneska hodí Jan Horký s Davidem Valíčkem na gril nejkvalitnější a nejchutnější hovězí maso na světě...

VIDEO: Kouzlo bylinkového konfitu dá kotletě chuť úplně jiného vesmíru

Grilované kotlety s rajčaty a chřestem

Konfitované a šťavnaté kotletky z vepříka na bylinkovém másle s grilovanými baby brambůrky a...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Špikovaný bůček s nakládanou okurkou

VIDEO Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje...

  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj

Před devíti lety koupili dům s nádhernou a na městské poměry obrovskou zahradou, o kterou se léta nikdo nestaral. „V jedné části byla plná náletů od sousední zahrady, a až do jejího středu se táhly...

24. července 2024,  aktualizováno  10:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz

Zvládnete levou zadní a bez chybičky desítku otázek motajících se kolem koček? Pokud ano, můžete si zahrát o rodinnou kuchařku Jednou rukou.

25. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

Trénuje psy pro Afriku. Krutost pytláků je neskutečná, říká kynoložka

Premium

Hana Böhme rozhodně není žádná cukrová panenka, při výcviku ostrých psů by jí to ani neprošlo. Tahle drsňačka má ovšem ve skutečnosti srdce na dlani a nesmírně se jí dotýká drancování přírody a...

27. července 2024

Pes Avatar míří do Konga, má být postrachem pašeráků. Vyčenichá slonovinu i munici

Rok a půl starého belgického ovčáka Avatara symbolicky předali zástupci dvorského safari parku a projektu Malina pro slona celníkům z Konga. V pětimilionové africké zemi bude speciálně vycvičený pes...

26. července 2024  17:35

Už žádný plast. Vyrobte si zahradní dřevěný stolek. Rychle a jednoduše

Zahradní stůl pro příjemné posezení ve stínu stromů si samozřejmě můžete koupit. Pokud jste však aspoň trochu šikovní a chcete sedět u „svého“ stolu, můžete si ho snadno vyrobit.

26. července 2024

Zoo v Jihlavě musela uspat žirafího samce Zuberiho, měl v noze těžkou artrózu

Jihlavskou zoologickou zahradu zasáhla smutná zpráva. Přišla o žirafího samce Zuberiho. Chovatelé ho museli nechat uspat. Důvodem byly chronické zdravotní problémy. Zuberi trpěl vážným ortopedickým...

25. července 2024  11:48

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....