Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V posledním dílu své série kompletně zopakoval základní principy, se kterými se perou miliony domácích kuchtíků. Ukázal, jak připravit omáčku pod pečené maso.

V pořadu Pohlreich připravuje dančí hřbet. V rámci „fresh kuchyně“ zvolil kombinaci s lehce oblanšírovanou mrkvičkou. Hřbet nejprve s přivázanou snítkou rozmarýnu osmahne na pánvi, pak ho vloží na 180 °C a deset minut do trouby.

Je to stejný postup, jaký použijete pro daleko běžnější vepřovou panenku. Zásady jsou obdobné: jakmile se vytáhne z trouby, je největší chybou do ní říznout. Šťáva by hned vytekla díky přetlaku tekutiny, která je v ní obsažena.

Pohlreich to dobře ví a v posledním dílu Teď vaří Šéf! to neváhal zopakovat, jako by se rozpomněl na počátky svého edukativního vaření. A stejně tak připomněl, jak využít výpeky z pánve. „To je kuchařské zlato,“ tvrdí. Ve výpeku se totiž skrývá nejvíce chutí, kterou je třeba uvolnit. Platí to i pro maso pečené v pekáči. 

Abyste na talíři neservírovali jen suché medailonky, než si maso odpočine, připravte si omáčku na podlití. Pohlreich do pánve dal trošku brandy a portského vína. „Vidíte? Už je ta pánev najednou čistá,“ ukazuje ve videu, jak se výpek od masa najednou začal vstřebávat do tekutiny.

Přilije do pánve trochu telecího demi-glace, což je věc v domácích podmínkách dost obtížně připravitelná, ale zároveň upozorní, že klidně je možné místo toho použít i silný vývar. Jakmile je šťáva povařená, přidá snítku rozmarýnu z masa, aby se chutě dobře spojily. Přidá veškerou šťávu, která zbyla z masa, aby byly chutě co nejsilnější.

Na závěr dodá trošku másla už na vypnutou plotýnku, aby se nevařilo. „Jinak by se oddělil tuk a voda, a šťáva by vypadala mastná. Jde nám o to, aby se zachovala smetanová konzistence,“ vysvětluje. Ať už použijete jakékoliv suroviny k výrobě omáčky, princip je stejný. Suroviny si každý kuchař volí podle vlastních receptur a toho, k jakému masu je omáčka určená.

Celý poslední díl pořadu Teď vaší Šéf! můžete vidět na iPrima.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...