Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

aktualizováno  2:00
Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové polévce, kterou ukázal v dalším dílu pořadu Teď vaří šéf!, byste se jen oblízli.

„Miluju polívky, protože je to pro mě symbol rychlého, komfortního, nekomplikovaného jídla, které zasytí a hodí se pro sychravé podzimní a zimní večery,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich. „Mimo to přesně víte, co tam dáváte, takže máte kontrolu nad surovinami,“ dodává v pořadu.

Fotogalerie

Na každou pořádnou polévku je třeba připravit základ. Na fazolovku tedy nakrájel nadrobno půl cibule, přidal kousek mrkve, do základu nakrájel dva stroužky česneku a orestoval, než se směs rozvoní.

Jen pozor, základ je vhodné vařit jen na mírném plameni, aby se nespálil. Někteří kuchaři naopak začínají napřed zeleninou, pak až přidávají cibuli a nakonec až česnek, to si ostatně každý může vyzkoušet doma. Záleží na velikosti nakrájených kousků i teplotě plotýnky.

Podstatná fakta k základní ingredienci: fazolím. Nejlevnější, ale nejzdlouhavější, je koupit sušené fazole. Ty je třeba naložit den předem a pak uvařit doměkka. „Na poslední chvíli k nim přidejte trošku rozmarýnu a soli, aby chytly nějakou chuť,“ radí kuchař. Je však pravda, že podobný recept - když večer přijdete z práce a budete uvažovat nad tím, co byste mohli uvařit k večeři, uděláte i z fazolí z plechovky, kterou vytáhnete ze spíže.

Do základu pak Pohlreich „nadrobí“ italskou salsicciu, což je vlastně syrová vepřová klobása, která připomíná ochucené mleté vepřové maso. Když se maso zarestuje, přidá do směsi ještě trošku rozmarýnu, který je chuťovou „sponkou“ mezi fazolemi a základem.

A aby bylo postupováno „náležitě rustikálně“, do základu přidává Šéf loupaná rajčata, ale nikoliv tak, že by je rozšťouchal nebo rozmixoval, ale jen je rozmačká mezi prsty. Zkuste si to sami, jde to naprosto „bezbolestně“ pro všechny, kdo se nebojí při vaření zašpinit ruce.

Pak už jenom stačí vsypat fazole, přiklopit a nechat asi čtvrt hodinky dusit. Aby Pohlreich dosáhl konzistence polévky, musí směs naředit vývarem. Jakmile se zavaří, přidají se nudle a základ polévky je po osolení a opepření hotový.

Šéf si pro tuto polévku vymyslel ještě vložku z čerstvého špenátu, ale nedoporučuje lístky vložit přímo do hotové polévky. Pustily by barvu a nevypadalo by to hezky. Proto na trošce oleje radši na pánvi nechá špenát zavadnou a vloží ho na dno talíře nebo misky, pak přelije polévkou a navrch ozdobí kouskem bazalky.

Na celý díl se můžete podívat na iPrima.cz.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Další z rubriky

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz