Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

aktualizováno  2:00
Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové polévce, kterou ukázal v dalším dílu pořadu Teď vaří šéf!, byste se jen oblízli.

„Miluju polívky, protože je to pro mě symbol rychlého, komfortního, nekomplikovaného jídla, které zasytí a hodí se pro sychravé podzimní a zimní večery,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich. „Mimo to přesně víte, co tam dáváte, takže máte kontrolu nad surovinami,“ dodává v pořadu.

Fotogalerie

Na každou pořádnou polévku je třeba připravit základ. Na fazolovku tedy nakrájel nadrobno půl cibule, přidal kousek mrkve, do základu nakrájel dva stroužky česneku a orestoval, než se směs rozvoní.

Jen pozor, základ je vhodné vařit jen na mírném plameni, aby se nespálil. Někteří kuchaři naopak začínají napřed zeleninou, pak až přidávají cibuli a nakonec až česnek, to si ostatně každý může vyzkoušet doma. Záleží na velikosti nakrájených kousků i teplotě plotýnky.

Podstatná fakta k základní ingredienci: fazolím. Nejlevnější, ale nejzdlouhavější, je koupit sušené fazole. Ty je třeba naložit den předem a pak uvařit doměkka. „Na poslední chvíli k nim přidejte trošku rozmarýnu a soli, aby chytly nějakou chuť,“ radí kuchař. Je však pravda, že podobný recept - když večer přijdete z práce a budete uvažovat nad tím, co byste mohli uvařit k večeři, uděláte i z fazolí z plechovky, kterou vytáhnete ze spíže.

Do základu pak Pohlreich „nadrobí“ italskou salsicciu, což je vlastně syrová vepřová klobása, která připomíná ochucené mleté vepřové maso. Když se maso zarestuje, přidá do směsi ještě trošku rozmarýnu, který je chuťovou „sponkou“ mezi fazolemi a základem.

A aby bylo postupováno „náležitě rustikálně“, do základu přidává Šéf loupaná rajčata, ale nikoliv tak, že by je rozšťouchal nebo rozmixoval, ale jen je rozmačká mezi prsty. Zkuste si to sami, jde to naprosto „bezbolestně“ pro všechny, kdo se nebojí při vaření zašpinit ruce.

Pak už jenom stačí vsypat fazole, přiklopit a nechat asi čtvrt hodinky dusit. Aby Pohlreich dosáhl konzistence polévky, musí směs naředit vývarem. Jakmile se zavaří, přidají se nudle a základ polévky je po osolení a opepření hotový.

Šéf si pro tuto polévku vymyslel ještě vložku z čerstvého špenátu, ale nedoporučuje lístky vložit přímo do hotové polévky. Pustily by barvu a nevypadalo by to hezky. Proto na trošce oleje radši na pánvi nechá špenát zavadnou a vloží ho na dno talíře nebo misky, pak přelije polévkou a navrch ozdobí kouskem bazalky.

Na celý díl se můžete podívat na iPrima.cz.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Najdete na iDNES.cz