Středa 8. července 2020, svátek má Nora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. července 2020 Nora

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

aktualizováno 
Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru. Inspirativní pořad o grilování by se tentokrát celý měl zaměřit na přípravu steaků.

„Pořád mi chodí dopisy, které se ptají, jak udělat steak, aby ho člověk nezkazil. Takže to bude tématem celé nové jarní řady grilování,“ říká hned v úvodu prvního dílu Rozpal to, šéfe! šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. A jedním z prvních receptů, který jste mohli vidět v pondělí večer na Primě, byla příprava takzvaného T-bone steaku.

Fotogalerie

„Ono je to tak, že v každé zemi tomu steaku říkají trošku jinak, třeba v Itálii je to Bistecca alla Fiorentina, u nás se víc vžil výraz T-bone steak,“ popisuje. A vzápětí se promění v „prófu“, jak jsme si zvykli v posledních letech. Vysvětlí, jak získal T-bone steak svůj název.

Delší kost je tvořená žebrem, kratší je hřbet. Takže dohromady kost ve tvaru písmene T. „Podstatné je, že se skládá ze dvou druhů masa. Větší část je vlastně roštěnec, což je hodně libová a poněkud tužší část, menší část je svíčková, což je část vhodná na minutkové úpravy,“ vysvětluje.

Na tomto příkladu je vidět, jak řezník ve výrobě může ovlivnit, jak se bude maso v budoucnu používat. U toho běžného koupíte zvlášť roštěnou a zvlášť svíčkovou, řezník specializovaný na minutkové úpravy ví, že musí maso seknout jinak.

Samotná příprava je už prostinká. Polhreich na několika místech prořízne vnější tukové krytí, aby se steak při pečení nekroutil, a jemně od kosti odřízne kousek roštěnce i svíčkové. To proto, aby se teplo lépe dostávalo do masa.

Jako obvykle, vytáhnout včas z lednice, aby se vyrovnaly teploty, hodně opepřit z každé strany a osolit. „Vedou se sáhodlouhé diskuse, zda maso solit před, anebo až po grilování. Za své kratičké sedmačtyřicetileté kuchařské kariéry solím předem, a docela mi to vychází,“ podotýká se skromností sobě vlastní kuchař.

Podstatné je hodně potřít mřížku nejlépe kůží ze slaniny a maso tam vložit, až když je gril rozehřátý kolem 200–220 stupňů. Protože je T-bone steak obrovský kus masa, je vhodné ho po oboustranném opečení „dotáhnout“ ještě tak, že ho postavíte na stojáka na kost a necháte ještě dojít.

Některý kuchař by jen tak položil steak na talíř. To je ovšem podle Pohlreicha styl „na lenocha“. Raději vyřízne oba kousky masa, nakrájí je na proužky a podlél kosti je vrátí na stejné místo na talíř.

Aby nebyl steak jen holým kusem masa, připraví si Pohlreich italskou gremolatu. To je směs z nasekané petrželky, citronové kůry a šťávy, česneku a olivového oleje. Touto směsí se na závěr maso potře.

Celý díl můžete sledovat i zpětně na iPrima.cz.

Autor:

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Ryby jsou pro grilování vděčnou surovinou.

V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem.

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl...

Necpěte se masem. Grilovanou zeleninu jen lehce „okořeňte“ steakem

Grilovaná paprika na briošce s kozím sýrem

Není třeba se při grilování přecpat masem a zajídat jen tak chlebem. Podstatnou částí pokrmu může...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

  • Nejčtenější

Talentovaná cukrářka se během karantény nudila, vymyslela úžasné dorty

Dvaatřicetiletá cukrářka Jessica Barillasová ze Salvadoru ve Střední Americe uvázla v době koronakrize v karanténě. Z...

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Rozeznat hřib od muchomůrky zvládne asi každý, Češi jsou přece národ houbařů. Ale víte, že některé hřiby jsou jedovaté,...

Vyhněte se penetraci v barvě i vápennému mléku. Jednošichtovka má pravidla

V žádném řemesle se pravděpodobně nevyhnete „dobrým radám“ a zlepšovákům, které by vám měly usnadnit práci. Některé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z omšelého svatebního daru se pro mladou rodinu vyloupl ráj

Soutěž Před čtrnácti lety bydlela paní Markéta s manželem v městečku na jih od Plzně. To ještě neměli děti. Jako svatební dar...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Vyhněte se penetraci v barvě i vápennému mléku. Jednošichtovka má pravidla

V žádném řemesle se pravděpodobně nevyhnete „dobrým radám“ a zlepšovákům, které by vám měly usnadnit práci. Některé...

OBRAZEM: Dopřejte zašlé terase restart a dobije to energií i vás

Zřejmě letos strávíte na své terase, lodžii či dvorku víc času, než jste kdy předpokládali, a rádi byste jim dodali...

Slunce v rozpáleném domě nemusíte krotit klimatizací. Dejte šanci zastínění

Premium Léto a sluneční paprsky milujeme, přesto se v kalužích potu koupat nechceme. V překvapivě vyhřátém domově s okny...

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Soutěž V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Peníze zapomněla v bankomatu, poctivého nálezce odmítli v bance i na úřadě

Stát se to může každému z nás. Jsme zamyšlení, roztržití nebo nám zrovna zazvoní telefon a tak transakci u bankomatu...

Princ George je vztahovačný a drzý, tvrdí jeho kmotra

Šestiletý princ George se na oficiálních fotkách tváří jako andílek a britská královská rodina mu pečlivě buduje image...

O novém vztahu jsem svého manžela informovala, říká Světlana Witowská

Moderátorka Světlana Witowská (47) kromě konce v hlavních zpravodajských pořadech České televize řeší také nový vztah....

Můj boj s nemocí: Když jsem se probudila, neměla jsem nohy

Na začátku to vypadalo, jako bych něco špatného snědla nebo chytla virózu, píše čtenářka Renata svůj příběh do seriálu...

Penis a ženský orgasmus. Dvacet centimetrů je optimální, říká studie

Na délce záleží a platí, že větší znamená lepší. Ovšem jen do jisté míry. Největší šanci na uspokojení ženy dává...