Pátek 21. ledna 2022, svátek má Běla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 21. ledna 2022 Běla

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru. Inspirativní pořad o grilování by se tentokrát celý měl zaměřit na přípravu steaků.

„Pořád mi chodí dopisy, které se ptají, jak udělat steak, aby ho člověk nezkazil. Takže to bude tématem celé nové jarní řady grilování,“ říká hned v úvodu prvního dílu Rozpal to, šéfe! šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. A jedním z prvních receptů, který jste mohli vidět v pondělí večer na Primě, byla příprava takzvaného T-bone steaku.

Fotogalerie

„Ono je to tak, že v každé zemi tomu steaku říkají trošku jinak, třeba v Itálii je to Bistecca alla Fiorentina, u nás se víc vžil výraz T-bone steak,“ popisuje. A vzápětí se promění v „prófu“, jak jsme si zvykli v posledních letech. Vysvětlí, jak získal T-bone steak svůj název.

Delší kost je tvořená žebrem, kratší je hřbet. Takže dohromady kost ve tvaru písmene T. „Podstatné je, že se skládá ze dvou druhů masa. Větší část je vlastně roštěnec, což je hodně libová a poněkud tužší část, menší část je svíčková, což je část vhodná na minutkové úpravy,“ vysvětluje.

Na tomto příkladu je vidět, jak řezník ve výrobě může ovlivnit, jak se bude maso v budoucnu používat. U toho běžného koupíte zvlášť roštěnou a zvlášť svíčkovou, řezník specializovaný na minutkové úpravy ví, že musí maso seknout jinak.

Samotná příprava je už prostinká. Polhreich na několika místech prořízne vnější tukové krytí, aby se steak při pečení nekroutil, a jemně od kosti odřízne kousek roštěnce i svíčkové. To proto, aby se teplo lépe dostávalo do masa.

Jako obvykle, vytáhnout včas z lednice, aby se vyrovnaly teploty, hodně opepřit z každé strany a osolit. „Vedou se sáhodlouhé diskuse, zda maso solit před, anebo až po grilování. Za své kratičké sedmačtyřicetileté kuchařské kariéry solím předem, a docela mi to vychází,“ podotýká se skromností sobě vlastní kuchař.

Podstatné je hodně potřít mřížku nejlépe kůží ze slaniny a maso tam vložit, až když je gril rozehřátý kolem 200–220 stupňů. Protože je T-bone steak obrovský kus masa, je vhodné ho po oboustranném opečení „dotáhnout“ ještě tak, že ho postavíte na stojáka na kost a necháte ještě dojít.

Některý kuchař by jen tak položil steak na talíř. To je ovšem podle Pohlreicha styl „na lenocha“. Raději vyřízne oba kousky masa, nakrájí je na proužky a podlél kosti je vrátí na stejné místo na talíř.

Aby nebyl steak jen holým kusem masa, připraví si Pohlreich italskou gremolatu. To je směs z nasekané petrželky, citronové kůry a šťávy, česneku a olivového oleje. Touto směsí se na závěr maso potře.

Celý díl můžete sledovat i zpětně na iPrima.cz.

Autor:

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra v jablečné omáčce

VIDEO Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují....

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně...

Soutěžní grilování: krkovička na oslavu olympijského vítězství a portobello

Houby portobello s náplní

Soutěž Soutěž o letní grilování už je u konce. Přinášíme poslední vybrané příspěvky, se kterými budete...

  • Nejčtenější

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Čech ulovil ve Slovinsku obrovskou hlavatku. Měla skoro 120 centimetrů

Lov hlavatek je bez pochyby jednou z největších výzev, které může rybář v Evropě zažít. Ze Slovinska se před pár dny...

Česko hledá národního ptáka. Hlasujte, zda orla, sokola, či kachnu se zelím

Nová vláda v programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s...

VIDEO: Kutilové podcenili Vodochodského, na jejich houpačku se neodvážil

V dalším díle reality show Dream Team – Mistři dílny dostali soutěžící za úkol vyrobit zahradní posezení s grilem. Tým,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletou boxerku lze převychovat, i když tahá na vodítku a loví kočky

Boxerku Pepinu má paní Daniela od štěňátka, dokonce s ní chodila na cvičák, jasné povely a důslednost ovšem nejsou její...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Automat sice měří častěji, ale na manuál nemá, říká pozorovatel počasí

Petr Janoušek z Jihlavy má nezvyklého koníčka. Je dobrovolným pozorovatelem počasí. Záznamy si systematicky vede už...

Mlýn jim nechali komunisti zchátrat. Dědictví po předcích ale rodina obnovila

Premium Toto je místo klidu, míru a pokory. Prosíme, chovejte se tiše a buďte ohleduplní k hospodářským i ostatním zvířatům.“...

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Dostupná trojka, s níž zvládnete úklid domácnosti: lógr, ocet a citron

Gruntování před svátky, po svátcích, po silvestru. To vyšťaví nejednu ženu jak fyzicky, tak i finančně. Což o to, může...

Maminky z eMimina doporučují mlíčko BEBA COMFORT HM-O
Maminky z eMimina doporučují mlíčko BEBA COMFORT HM-O

Maminky z eMimina testovaly prémiovou pokračovací výživu BEBA COMFORT 2 HM-O a BEBA COMFORT 3 HM-O. Pochvalovaly si především chuť, složení a...

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Pořízková ukázala vrásky a šediny. Stárnoucí ženy z médií téměř vymazali, říká

Pavlína Pořízková (56) se pochlubila neretušovanou fotkou s odrůstajícími šedinami. Podle české topmodelky je přirozené...

Začínal se čtyřmi zaměstnanci, dnes jich má devadesát a prodává i do světa

Svou firmu založil navzdory již existující konkurenci. Po úspěšném startu začal s vlastní výrobou výtahů, později...