Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

aktualizováno 
Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru. Inspirativní pořad o grilování by se tentokrát celý měl zaměřit na přípravu steaků.

„Pořád mi chodí dopisy, které se ptají, jak udělat steak, aby ho člověk nezkazil. Takže to bude tématem celé nové jarní řady grilování,“ říká hned v úvodu prvního dílu Rozpal to, šéfe! šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. A jedním z prvních receptů, který jste mohli vidět v pondělí večer na Primě, byla příprava takzvaného T-bone steaku.

Fotogalerie

„Ono je to tak, že v každé zemi tomu steaku říkají trošku jinak, třeba v Itálii je to Bistecca alla Fiorentina, u nás se víc vžil výraz T-bone steak,“ popisuje. A vzápětí se promění v „prófu“, jak jsme si zvykli v posledních letech. Vysvětlí, jak získal T-bone steak svůj název.

Delší kost je tvořená žebrem, kratší je hřbet. Takže dohromady kost ve tvaru písmene T. „Podstatné je, že se skládá ze dvou druhů masa. Větší část je vlastně roštěnec, což je hodně libová a poněkud tužší část, menší část je svíčková, což je část vhodná na minutkové úpravy,“ vysvětluje.

Na tomto příkladu je vidět, jak řezník ve výrobě může ovlivnit, jak se bude maso v budoucnu používat. U toho běžného koupíte zvlášť roštěnou a zvlášť svíčkovou, řezník specializovaný na minutkové úpravy ví, že musí maso seknout jinak.

Samotná příprava je už prostinká. Polhreich na několika místech prořízne vnější tukové krytí, aby se steak při pečení nekroutil, a jemně od kosti odřízne kousek roštěnce i svíčkové. To proto, aby se teplo lépe dostávalo do masa.

Jako obvykle, vytáhnout včas z lednice, aby se vyrovnaly teploty, hodně opepřit z každé strany a osolit. „Vedou se sáhodlouhé diskuse, zda maso solit před, anebo až po grilování. Za své kratičké sedmačtyřicetileté kuchařské kariéry solím předem, a docela mi to vychází,“ podotýká se skromností sobě vlastní kuchař.

Podstatné je hodně potřít mřížku nejlépe kůží ze slaniny a maso tam vložit, až když je gril rozehřátý kolem 200–220 stupňů. Protože je T-bone steak obrovský kus masa, je vhodné ho po oboustranném opečení „dotáhnout“ ještě tak, že ho postavíte na stojáka na kost a necháte ještě dojít.

Některý kuchař by jen tak položil steak na talíř. To je ovšem podle Pohlreicha styl „na lenocha“. Raději vyřízne oba kousky masa, nakrájí je na proužky a podlél kosti je vrátí na stejné místo na talíř.

Aby nebyl steak jen holým kusem masa, připraví si Pohlreich italskou gremolatu. To je směs z nasekané petrželky, citronové kůry a šťávy, česneku a olivového oleje. Touto směsí se na závěr maso potře.

Celý díl můžete sledovat i zpětně na iPrima.cz.

Autor:

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

VIDEO Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

První letošní příspěvky do grilovací soutěže: hovězí, bůček i kuře

Marinované kuře pečené „naplacato“

V rámci naší soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli se už začínají scházet první fotografie s...

Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky s kari omáčkou

VIDEO Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu...

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Najdete na iDNES.cz