Pohlreich udělal rybí marinádu z kajenského pepře. A pak svlékl kůži

aktualizováno 
Recept na zdravou a lehkou večeři rovná se ryba. Zdeněk Pohlreich vyzkoušel pražmu královskou, která má velmi chutné a šťavnaté bílé maso. Přitom není tak drahá jako například losos. Pokud ji budete kupovat ve specializovaném obchodě, dostanete se do tří set korun za kilogram, což není o moc víc než za běžného pstruha.

Pohlreich v poslední řadě pořadu Teď vaří Šéf! dává velký důraz na odlehčenou kuchyni, a tak ukazuje i v tomto pátém dílu pět chodů jako inspiraci pro celodenní vaření. Je tedy pravda, že kdyby se tím měl člověk řídit, tak nebude mít čas na pracovní proces a stráví celý den v kuchyni, což si asi málokdo může dovolit. Nicméně jako inspirace pro občasnou změnu rodinného jídelníčku to není k zahození.

Fotogalerie

Jako recept na večeři zvolil rybu a vybral pražmu královskou, které se říká také mořan nebo pražman. Běžně se prodává ve váze 300–400 gramů, Pohlreich si sehnal třičtvrtěkilového macka.

Rozhodl se ho upéct v „jižanské“ marinádě, které se podle něj říká také kajenská. To podle chilli papričky, jíž se říká také kajenský pepř a která je podstatnou součástí marinády.

Ta je úplně jednoduchá: trochu citronové kůry a šťávy, pak olivový olej a dvě lžičky kajenského pepře. K tomu trošku uzené papriky a pepře, oregano, tymián, dva stroužky česneku a sůl. Pak už jenom celou směs rozmixujete.

Ryba už je vykuchaná, ale Pohlreich radí vytrhnout jí žábry, které podle něj umí být hodně hořké. A ke kuchyňské přípravě patří i odstřihnutí ploutví.

Teď už jen stačí vyložit plech pečicím papírem, prosolit břicho ryby a vymazat ho marinádou a potřít jí rybu i zvenčí. Dáte ji péct na 180 stupňů asi na 10–12 minut.

Jako přílohu použije Pohlreich úplně obyčejnou zeleninovou směs. Na pánvi zesklovatí cibulku, přidá nakrájený česnek, pak kostičky papriky a cukety. Na dochucení doplní nezbytný pepř a sůl, trochu rozmarýnu a tymiánu.

Aby zeleninové směs dostala ještě další rozměr, nepatrně ji podlije bílým vínem. Když se víno vyvaří, přidá ještě lžíci rajského protlaku, který směs spojí a přidá další chuť.

Závěrečná finta přijde při servírování. Protože připravená marináda je dost silná, mohla by při konzumaci leckoho „porazit“. Proto doporučuje Pohlreich kůži ryby opatrně sundat. Vůně do masa i tak jemně pronikla. Po kostech pak oddělíte jednotlivé filety masa a naložíte na talíř. Dobře to uvidíte ve fotogalerii.

Celý pořad najdete na iPrima.cz.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Najdete na iDNES.cz