Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

aktualizováno 
Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou polévku z batátů, sladkých brambor. Je hotová za pár minut a zároveň zasytí, chuťové patro ji ocení a možná pro někoho připraví nový zážitek.

„Je to senzační potravina s hromadou beta karotenu, dobrá na zrak a údajně dokonce vyhlazuje vrásky. Asi bych měl začít přemýšlet, kolik toho brát denně,“ vtipkuje Šéf.

Fotogalerie

Jako u každé pořádné polévky se musí začít základem. Takže nakrájí na drobno cibuli a začíná filozofovat.

„Zjistil jsem, že když chtějí lidé začíst jíst zdravě, drtivou většinu odradí několik věcí. Buďto jim to nechutná, nebo mají pocit, že na to nemají čas. Ale je možné vyladit recept tak, abychom to zvládali rychle,“ říká.

Takže nejdřív nakrájí cibuli a než se opraží, využije času a přidá nakrájený česnek, oloupe a nakrájí batáty. „Zdají se být tvrdší než normální brambory, ale uvařené jsou daleko dřív,“ osvětluje těm, kdo jim zatím nedůvěřovali a nemají s nimi zkušenosti.

Pak stačí se základem jen batáty orestovat, aby se zvýraznila jejich chuť, osolit a opepřit, přidat trošku strouhaného zázvoru a zalít vývarem. Pohlreich do polévky přidává trošku chilli a kurkumy, aby měla podle jeho názoru „tak trošku kick“.

Na zjemnění je možné přidat do polévky trošku smetany na zjemnění a chvilku povařit. Nakonec přijde na řadu tyčový mixer a vznikne hladký krém, který Pohlreich servíruje do misek. Do hotové polévky přidá ještě trošku nasekaných pražených arašídů a koriandru. Servíruje s opečeným bílým chlebem namazaným burákovým máslem.

Celý díl najdete v archívu iPrima.cz.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Najdete na iDNES.cz