Neděle 29. listopadu 2020, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 29. listopadu 2020 Zina

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V posledním dílu své série kompletně zopakoval základní principy, se kterými se perou miliony domácích kuchtíků. Ukázal, jak připravit omáčku pod pečené maso.

V pořadu Pohlreich připravuje dančí hřbet. V rámci „fresh kuchyně“ zvolil kombinaci s lehce oblanšírovanou mrkvičkou. Hřbet nejprve s přivázanou snítkou rozmarýnu osmahne na pánvi, pak ho vloží na 180 °C a deset minut do trouby.

Fotogalerie

Je to stejný postup, jaký použijete pro daleko běžnější vepřovou panenku. Zásady jsou obdobné: jakmile se vytáhne z trouby, je největší chybou do ní říznout. Šťáva by hned vytekla díky přetlaku tekutiny, která je v ní obsažena.

Pohlreich to dobře ví a v posledním dílu Teď vaří Šéf! to neváhal zopakovat, jako by se rozpomněl na počátky svého edukativního vaření. A stejně tak připomněl, jak využít výpeky z pánve. „To je kuchařské zlato,“ tvrdí. Ve výpeku se totiž skrývá nejvíce chutí, kterou je třeba uvolnit. Platí to i pro maso pečené v pekáči. 

Abyste na talíři neservírovali jen suché medailonky, než si maso odpočine, připravte si omáčku na podlití. Pohlreich do pánve dal trošku brandy a portského vína. „Vidíte? Už je ta pánev najednou čistá,“ ukazuje ve videu, jak se výpek od masa najednou začal vstřebávat do tekutiny.

Přilije do pánve trochu telecího demi-glace, což je věc v domácích podmínkách dost obtížně připravitelná, ale zároveň upozorní, že klidně je možné místo toho použít i silný vývar. Jakmile je šťáva povařená, přidá snítku rozmarýnu z masa, aby se chutě dobře spojily. Přidá veškerou šťávu, která zbyla z masa, aby byly chutě co nejsilnější.

Na závěr dodá trošku másla už na vypnutou plotýnku, aby se nevařilo. „Jinak by se oddělil tuk a voda, a šťáva by vypadala mastná. Jde nám o to, aby se zachovala smetanová konzistence,“ vysvětluje. Ať už použijete jakékoliv suroviny k výrobě omáčky, princip je stejný. Suroviny si každý kuchař volí podle vlastních receptur a toho, k jakému masu je omáčka určená.

Celý poslední díl pořadu Teď vaší Šéf! můžete vidět na iPrima.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legendární rybář si splnil životní sen. Z Labe vytáhl gigantického kapra

Známý kaprař Petr „Pítrs“ Novotný ulovil před pár dny na domácí vodě na Labi jednoho z nejtěžších říčních kaprů, který...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

  • Další z rubriky

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Během topné sezony pomůže se suchým vzduchem zvlhčovač, rostliny i větrání

Často vás trápí kašel nebo rýma, pálí vás oči, býváte unavení a snadno chytnete kdejaký bacil? Jedním z důvodů může být...

Otestujte s námi balíček kosmetiky JOHNSON’S®. Přihlášení je snadné
Otestujte s námi balíček kosmetiky JOHNSON’S®. Přihlášení je snadné

Vyzkoušejte sadu dětské kosmetiky JOHNSON’S® Bedtime™, která je určena pro všechna miminka od 6 měsíců. Složení se speciální esencí NaturalCalm™...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...