VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

aktualizováno 
V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V posledním dílu své série kompletně zopakoval základní principy, se kterými se perou miliony domácích kuchtíků. Ukázal, jak připravit omáčku pod pečené maso.

V pořadu Pohlreich připravuje dančí hřbet. V rámci „fresh kuchyně“ zvolil kombinaci s lehce oblanšírovanou mrkvičkou. Hřbet nejprve s přivázanou snítkou rozmarýnu osmahne na pánvi, pak ho vloží na 180 °C a deset minut do trouby.

Fotogalerie

Je to stejný postup, jaký použijete pro daleko běžnější vepřovou panenku. Zásady jsou obdobné: jakmile se vytáhne z trouby, je největší chybou do ní říznout. Šťáva by hned vytekla díky přetlaku tekutiny, která je v ní obsažena.

Pohlreich to dobře ví a v posledním dílu Teď vaří Šéf! to neváhal zopakovat, jako by se rozpomněl na počátky svého edukativního vaření. A stejně tak připomněl, jak využít výpeky z pánve. „To je kuchařské zlato,“ tvrdí. Ve výpeku se totiž skrývá nejvíce chutí, kterou je třeba uvolnit. Platí to i pro maso pečené v pekáči. 

Abyste na talíři neservírovali jen suché medailonky, než si maso odpočine, připravte si omáčku na podlití. Pohlreich do pánve dal trošku brandy a portského vína. „Vidíte? Už je ta pánev najednou čistá,“ ukazuje ve videu, jak se výpek od masa najednou začal vstřebávat do tekutiny.

Přilije do pánve trochu telecího demi-glace, což je věc v domácích podmínkách dost obtížně připravitelná, ale zároveň upozorní, že klidně je možné místo toho použít i silný vývar. Jakmile je šťáva povařená, přidá snítku rozmarýnu z masa, aby se chutě dobře spojily. Přidá veškerou šťávu, která zbyla z masa, aby byly chutě co nejsilnější.

Na závěr dodá trošku másla už na vypnutou plotýnku, aby se nevařilo. „Jinak by se oddělil tuk a voda, a šťáva by vypadala mastná. Jde nám o to, aby se zachovala smetanová konzistence,“ vysvětluje. Ať už použijete jakékoliv suroviny k výrobě omáčky, princip je stejný. Suroviny si každý kuchař volí podle vlastních receptur a toho, k jakému masu je omáčka určená.

Celý poslední díl pořadu Teď vaší Šéf! můžete vidět na iPrima.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Liška jako domácí mazlíček je jen pro trpělivé. Zdevastuje vám byt

V poslední době vzrostl zájem o lišky jako domácí mazlíčky. Zasloužila se o to i roztomilá videa mláďat a dospělých...

Venkovskou zahradu proměnili na ráj odpočinku. Jen té vody mohlo být víc

Stavět dům či renovovat starší stavení, a ještě kolem zakládat zahradu přináší nekonečné počítání. Řeč je hlavně o...

KVÍZ: Jak znáte historii psích plemen?

Mnoho dnešních plemen bylo za dobu své existence přešlechtěno na plnohodnotné domácí mazlíčky. V minulosti však byli...

Udělejte si z domova zelený ráj. Tyto odolné pokojovky zvládnou i stín

Že vám doma bez sluníčka nic zeleného neporoste? Ale kdepak, některé pokojové rostliny se cítí báječně i v tmavších...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Čeští modeláři se vrátili z mistrovství světa s hromadou medailí

Čeští plastikoví modeláři uspěli na mezinárodní scéně. Z britského Telfordu přivezli celkem 75 ocenění, z toho 14...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

Barvy vám vylepší náladu. Červená, oranžová i žlutá vás nabijí energií

Dejte sbohem podzimní šedi a sáhněte s námi do pomyslné krabičky s barvami. Pusťte si je domů i do života a uvidíte, že...

Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

OBRAZEM: Vylovili Horusický rybník, aby kapři byli na Vánoce na stole

Podzim je sezonou nejen pro myslivce, ale i pro rybáře. Jak to vypadalo, když se na konci října lovil Horusický rybník,...

Udělejte si z domova zelený ráj. Tyto odolné pokojovky zvládnou i stín

Že vám doma bez sluníčka nic zeleného neporoste? Ale kdepak, některé pokojové rostliny se cítí báječně i v tmavších...

Najdete na iDNES.cz