Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V posledním dílu své série kompletně zopakoval základní principy, se kterými se perou miliony domácích kuchtíků. Ukázal, jak připravit omáčku pod pečené maso.

V pořadu Pohlreich připravuje dančí hřbet. V rámci „fresh kuchyně“ zvolil kombinaci s lehce oblanšírovanou mrkvičkou. Hřbet nejprve s přivázanou snítkou rozmarýnu osmahne na pánvi, pak ho vloží na 180 °C a deset minut do trouby.

Fotogalerie

Je to stejný postup, jaký použijete pro daleko běžnější vepřovou panenku. Zásady jsou obdobné: jakmile se vytáhne z trouby, je největší chybou do ní říznout. Šťáva by hned vytekla díky přetlaku tekutiny, která je v ní obsažena.

Pohlreich to dobře ví a v posledním dílu Teď vaří Šéf! to neváhal zopakovat, jako by se rozpomněl na počátky svého edukativního vaření. A stejně tak připomněl, jak využít výpeky z pánve. „To je kuchařské zlato,“ tvrdí. Ve výpeku se totiž skrývá nejvíce chutí, kterou je třeba uvolnit. Platí to i pro maso pečené v pekáči. 

Abyste na talíři neservírovali jen suché medailonky, než si maso odpočine, připravte si omáčku na podlití. Pohlreich do pánve dal trošku brandy a portského vína. „Vidíte? Už je ta pánev najednou čistá,“ ukazuje ve videu, jak se výpek od masa najednou začal vstřebávat do tekutiny.

Přilije do pánve trochu telecího demi-glace, což je věc v domácích podmínkách dost obtížně připravitelná, ale zároveň upozorní, že klidně je možné místo toho použít i silný vývar. Jakmile je šťáva povařená, přidá snítku rozmarýnu z masa, aby se chutě dobře spojily. Přidá veškerou šťávu, která zbyla z masa, aby byly chutě co nejsilnější.

Na závěr dodá trošku másla už na vypnutou plotýnku, aby se nevařilo. „Jinak by se oddělil tuk a voda, a šťáva by vypadala mastná. Jde nám o to, aby se zachovala smetanová konzistence,“ vysvětluje. Ať už použijete jakékoliv suroviny k výrobě omáčky, princip je stejný. Suroviny si každý kuchař volí podle vlastních receptur a toho, k jakému masu je omáčka určená.

Celý poslední díl pořadu Teď vaší Šéf! můžete vidět na iPrima.cz.

Autor:
  • Nejčtenější

Česko hledá národního ptáka. Hlasujte, zda orla, sokola, či kachnu se zelím

Nová vláda v programovém prohlášení oznámila, že České republice chybí národní pták. Proto se zavazuje, že spolu s...

Jak se daří psům a kočkám, u nichž radili Nevečeřalová a Desenský

Domácnosti, do jejichž osudu zasáhli díky pořadu Kočka není pes odborníci na kočičí a psí duši, tedy Klára Nevečeřalová...

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

VIDEO: Kutilové ignorovali zadání, vytvořili lustr jako věšák na prádlo

Reality show Dream Team – Mistři dílny tentokrát poprvé postoupila k vyřazování ohrožených soutěžících. A to po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Elegantní dům potřeboval minimalistickou zahradu se soukromím i výhledy

Jakou zahradu zvolit k jednoduchému modernímu domu v satelitním městečku, když milujete přírodu a výhledy do okolní...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Nezapomínáte na zelí? Už od pravěku umí levně nakopnout naši imunitu

Ten, kdo jídá zelíčko, udrží si zdravíčko! Což moc dobře věděli i námořníci, kteří si brali na dlouhé plavby sudy s...

Odhalte slabé stránky zabezpečení domu. Podívejte se na něj očima zloděje

Jak nejlépe zjistit, zda je zabezpečení vašeho domu dostatečné? Přece podívat se na ně očima zloděje. Samozřejmě se...

Mlýn jim nechali komunisti zchátrat. Dědictví po předcích ale rodina obnovila

Premium Toto je místo klidu, míru a pokory. Prosíme, chovejte se tiše a buďte ohleduplní k hospodářským i ostatním zvířatům.“...

Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021
Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021

Vánoční kolotoč se stal nedílnou součástí eMimina. Letos si už po třinácté naše uživatelky vzájemně poslaly dárečky, které opět udělaly velkou...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...