Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy svíčkovou. A protože sama o sobě nemá tak výraznou chuť, vytvořil filet mignon obalený ve slanině a přidal k němu estragonovou omáčku, po jaké se každý jen oblízne.

Když investujete do pravé svíčkové, bylo by záhodno ji využít do posledního kousku. Šéfkuchař proto zopakuje, co ve svých pořadech hlásal už několikrát, tedy jak se rozdělují její části a na jaký druh přípravy se hodí.

Z palce a špičky připravil tatarák, z další části filet mignon nebo beef wellington, což je hovězí s houbami zabalené v listovém těstě. Ale aby nezůstalo jen u hovězího, poslední recept patřil rybce, oblíbenému pstruhovi. 

Nebyl by to však Pohlreich, aby nepoužil nějakou vychytávku. Připravil ho na prkénku, které se předem namočí, rozpálí na grilu, a to pak dá pstruhovi jinou, trochu kouřovou chuť.

Filet mignon je v podstatě jen obyčejný steak ze svíčkové, ale jelikož kuchař o chuťových vlastnostech svíčkové není až tak úplně přesvědčený, připravil verzi filetů obalené slaninou. „Já používám italskou pancettu, ale klidně použijte normální slaninu, špek, prostě co máte rádi,“ doporučuje.

Jediným problémem tohoto řešení je, že je třeba boky obalené slaninou ovázat kuchyňským provázkem, protože by vše na grilu nevydrželo pohromadě. Už jenom proto, že během přípravy maso Pohlreich staví i „na štorc“, aby byla slanina hezky vypečená a křupavá.

Zelenina a skvělá omáčka

Kuchař má rád, když se maso na talíři doplní nějakou vychytávkou ve formě zeleniny. Pro filet si vybral jarní cibulku, kterou stačí jen osolit, pokapat olejem  a opéct na grilu společně s masem.

Důležitá je i omáčka. Pro mignon vybral estragonovou, která je v jeho podání velmi jednoduchá a hodí se i pro grilování. Ač na internetu najdete hromady receptů, jeho verze je smetanová a dobře podtrhne chuť masa. Obecně se hodí nejen k hovězímu, ale i kuřecímu nebo k rybě.

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Stačí otrhat snítku estragonu a lístky nasekat. Tuhé stonky nezahazujte, omáčce dodají chuť, jen je třeba je před podáváním vyndat. Začnete tím, že na rendlíku necháte rozpustit hrudku másla, přidáte polovinu jemně nasekané šalotky a necháte zesklovatět.

Pak trošku brandy a až se vyvaří alkohol a zůstane jen chuť, přidáte estragon, přilijete smetanu, posolíte a opepříte, zakápnete citronovou šťávou, necháte zredukovat (celý návod najdete na našem videu). „Chlapci, tohle se naučte, tomu žádná neodolá,“ glosuje.

Nakonec už nezbývá než finišovat. V první řadě je třeba velmi opatrně přestřihnout provázek, aby se celý filet „nerozmotal“ a slanina zůstala na místě. Na talíř přibude opečená cibulka a nakonec zlatý estragonová omáčka.

Celý díl můžete zpětně vidět na iPrima.cz.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Vyzkoušejte na grilu barbecue bůček špikovaný česnekem a feferonkami

Špikovaný bůček s nakládanou okurkou

VIDEO Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje...

Už jste grilovali křepelky? Naši čtenáři ano. Podívejte se, na co měli chuť

Grilovaná křepelka

Do 15. června jste mohli posílat své příspěvky z letošního grilování. Ti nejlepší mohou vyhrát gril...

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...