Neděle 25. září 2022, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. září 2022 Zlata

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy svíčkovou. A protože sama o sobě nemá tak výraznou chuť, vytvořil filet mignon obalený ve slanině a přidal k němu estragonovou omáčku, po jaké se každý jen oblízne.

Když investujete do pravé svíčkové, bylo by záhodno ji využít do posledního kousku. Šéfkuchař proto zopakuje, co ve svých pořadech hlásal už několikrát, tedy jak se rozdělují její části a na jaký druh přípravy se hodí.

Z palce a špičky připravil tatarák, z další části filet mignon nebo beef wellington, což je hovězí s houbami zabalené v listovém těstě. Ale aby nezůstalo jen u hovězího, poslední recept patřil rybce, oblíbenému pstruhovi. 

Nebyl by to však Pohlreich, aby nepoužil nějakou vychytávku. Připravil ho na prkénku, které se předem namočí, rozpálí na grilu, a to pak dá pstruhovi jinou, trochu kouřovou chuť.

Filet mignon je v podstatě jen obyčejný steak ze svíčkové, ale jelikož kuchař o chuťových vlastnostech svíčkové není až tak úplně přesvědčený, připravil verzi filetů obalené slaninou. „Já používám italskou pancettu, ale klidně použijte normální slaninu, špek, prostě co máte rádi,“ doporučuje.

Jediným problémem tohoto řešení je, že je třeba boky obalené slaninou ovázat kuchyňským provázkem, protože by vše na grilu nevydrželo pohromadě. Už jenom proto, že během přípravy maso Pohlreich staví i „na štorc“, aby byla slanina hezky vypečená a křupavá.

Zelenina a skvělá omáčka

Kuchař má rád, když se maso na talíři doplní nějakou vychytávkou ve formě zeleniny. Pro filet si vybral jarní cibulku, kterou stačí jen osolit, pokapat olejem  a opéct na grilu společně s masem.

Důležitá je i omáčka. Pro mignon vybral estragonovou, která je v jeho podání velmi jednoduchá a hodí se i pro grilování. Ač na internetu najdete hromady receptů, jeho verze je smetanová a dobře podtrhne chuť masa. Obecně se hodí nejen k hovězímu, ale i kuřecímu nebo k rybě.

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Stačí otrhat snítku estragonu a lístky nasekat. Tuhé stonky nezahazujte, omáčce dodají chuť, jen je třeba je před podáváním vyndat. Začnete tím, že na rendlíku necháte rozpustit hrudku másla, přidáte polovinu jemně nasekané šalotky a necháte zesklovatět.

Pak trošku brandy a až se vyvaří alkohol a zůstane jen chuť, přidáte estragon, přilijete smetanu, posolíte a opepříte, zakápnete citronovou šťávou, necháte zredukovat (celý návod najdete na našem videu). „Chlapci, tohle se naučte, tomu žádná neodolá,“ glosuje.

Nakonec už nezbývá než finišovat. V první řadě je třeba velmi opatrně přestřihnout provázek, aby se celý filet „nerozmotal“ a slanina zůstala na místě. Na talíř přibude opečená cibulka a nakonec zlatý estragonová omáčka.

Celý díl můžete zpětně vidět na iPrima.cz.

Autor:

KVÍZ: Jak se vyznáte v grilování? Zasedněte do lavic Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

Grilování je celosvětový fenomén a způsob přípravy pokrmů nejen pro obyčejné nasycení žaludku, ale...

Picanha na grilu zní exoticky, ale je to vlastně jenom hovězí kýta se salsou

Picanha bude králem každé grilovačky.

VIDEO Seriál Ten kus masa zná každý, kdo někdy ochutnal rakouskou specialitu tafelspitz. Spodní šál zadní hovězí...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

VIDEO Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

VIDEO Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a...

Čtenáři grilují: panenku, banán i humra. Pošlete do soutěže i svůj recept

Grilovaní humři se salátem coleslaw

Soutěž Nejnovější soutěžní příspěvky byly skutečně pestré, vystřídaly se naprosto rozdílné suroviny. U nás...

Nebojte se rožnění velkých kusů. Grilovací akademie vám poradí, jak na to

Na rožni nemusíte vždycky péct kuře nebo selátko, klidně třeba i krkovičku nebo...

VIDEO Seriál Kdo se bojí umístit na gril pořádný kus masa, připravuje se o skvělý zážitek, kdy se jeho hotové...

  • Nejčtenější

Kohouti už ruší i na vesnici. Proč ke slepicím patří a kteří kokrhají méně

Premium K úsvitu na vsi patřívalo kokrhání stejně samozřejmě jako vycházející sluníčko. Dnes se vám může i na venkově stát, že...

Češi se vrhli na fotovoltaiku. Chtějí i nabíječku auta, mají vyšší dotaci

Je to jenom otázka jednoduchého výpočtu. Proč nevyužít zvýšené dotace od státu při instalaci fotovoltaických panelů a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ocenili jste pět zahrad, nad kterými se od počátku opravdu přemýšlelo

Soutěž Letošní soutěž Nejkrásnější zahrada dospěla k závěru. Čtenáři iDNES.cz za poslední týden rozdali své hlasy mezi dvacet...

Nejlepší restaurace se stávají vegetariánskými, to mě celkem štve, říká kuchař

Premium Britský deník The Guardian před lety zařadil designový hostel Long Story Short v Olomouci mezi deset nejlepších nových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nový pavilon za 300 milionů nabízí cestu africkým venkovem i deštným lesem

Ještě pár dní a Zoo Praha otevře pro veřejnost nový pavilon goril, jehož výstavba sice začala v říjnu 2019, ovšem...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Zesnulá královna bude i za stovky let vypadat jako živá, říká balzamovač

Premium Trvající pieta ve Velké Británii za zesnulou královnu Alžbětu II. a vystavení rakve vyvolává mimo jiné řadu otázek...

Češi se vrhli na fotovoltaiku. Chtějí i nabíječku auta, mají vyšší dotaci

Je to jenom otázka jednoduchého výpočtu. Proč nevyužít zvýšené dotace od státu při instalaci fotovoltaických panelů a...

VIDEO: Podívejte se, jak příjemnou oázou je zelená střecha ve velkoměstě

O zelených střechách se hodně mluví, ale moc se o nich obecně neví. Přitom všude, kde je to jen trochu stavebně možné,...

O posledním fleku ve finálové šestnáctce Masterchefa rozhodla Besky

„Tahle soutěž není pro starý,“ konstatovala jedna z amatérských kuchařek, když vypadl zkušený adept na postup do...

Vepřová panenka se nikdy neomrzí. Zkuste ji na grilu s omáčkou v rytmu Asie

Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme vepřovou panenku s...

Jsem těhotná, potvrdila Agáta Hanychová. Čeká dítě Jaromíra Soukupa

Agáta Hanychová (37) je po čtyřměsíčním vztahu s podnikatelem Jaromírem Soukupem (53) podle informací bulváru těhotná....

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Kvůli sousedům nemohu v bytě topit. Oni nemají problém, tak nic neřeší

Bydlím v bytovém domě, který spravuje společenství vlastníků. Letos jsem se přestěhovala z bytu číslo 9 do bytu číslo...

Český vynálezce samodofukovací pneumatiky vysoudil 1,6 miliardy

Firma Goodyear & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun)....

Rusové v panice skupují letenky za rekordní sumy. Zájem je o jednosměrné

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci. Začne platit okamžitě a...