Sardinky a další ryby
Sardinky jsou zdravé, chutné a finančně dostupné. Klidně kupujte ty konzervované, jsou skvělou součástí rozmanitého jídelníčku, která tělu zajistí spoustu důležitých látek. Bohaté jsou zejména na vápník a vitamin D – ty společně posilují kosti, pomáhají předcházet jejich řídnutí, a když už se osteoporóza u člověka vyvine, alespoň ji zpomalují a zmírňují.
V obchodě sáhněte raději po sardinkách, které obsahují kosti. Jedli je už naši prapředci. „Etnografické a antropologické studie naznačují, že dospělí lovci v minulosti přijímali většinu vápníku právě ve formě zvířecích kostí,“ píše se v rozsáhlé vědecké studii, kterou autoři publikovali v časopise Open Heart. Zařadit je – například právě v konzervě sardinek – se nám, pokud jde o zdraví našich vlastních kostí, vyplatí i dnes.
A co pověstné „super-ryby“ tuňák a losos? V jejich případě volte raději čerstvou variantu, ani ty marinované nebo konzervované ale neuškodí. Obsahují spoustu vitaminu D, který podporuje zpracovávání kalcia, a také omega-3 mastné kyseliny, které prospívají úplně celému tělu včetně kostí. Pokud je zrovna nemáte po ruce, dobře poslouží i makrela nebo sleď.