Éčka v potravinách nemusí jen škodit. Třeba rajče jich má šestnáct

  4:39
Z písmena E na etiketách se stal jeden z největších potravinových strašáků. Ale tolik "populární" éčka nejsou jen ta špatná, mnoho z nich patří mezi přírodní látky. Jak se v nich vyznat? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou zdraví prospěšné.

Podle české legislativy jde o přídatné látky, také označované jako látky aditivní, zkráceně aditiva. 

"Všechny látky označené kódem E, které se přidávají do potravin, musí být schváleny mezinárodní organizací European Food Safety Authority (EFSA). Před schválením jsou podrobeny složitým hygienicko-toxikologickým testům. Množství látky, které je povoleno přidávat do určité potraviny, se odvíjí od maximálního množství látky, které ještě nevyvolá nežádoucí účinky (používá se speciální koeficient), a průměrné spotřeby dané potraviny," uvádí profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Éčka pro lepší chuť i barvu

Přídatné látky se dávají do potravin z různých důvodů. "Konzervační za účelem prodloužení doby trvanlivosti, barviva pro dosažení ideální barvy, aromata pro zvýraznění chuti, dále látky želírující, zahušťovadla a další. Je jich zkrátka celá řada," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

A dodává, že častým důvodem je to, aby potraviny pro zákazníky vypadaly dobře. "My chceme růžovou šunku, pečivo žluté jako z domácích vajíček, všechno voňavé, chutné a dlouhotrvající," uvádí Hlavatá. Jsou ale i potraviny, kde se přídatné látky objevit nesmí.  

"Týká se to nezpracovaných potravin, medu, neemulgovaného tuku a oleje, másla, plnotučného, polotučného a odtučněného mléka, pasterovaného nebo sterilovaného včetně ošetřeného vysokou teplotou, a smetany, neochucených kysaných mléčných výrobků s živou kulturou, přírodních minerálních vod a balených pramenitých vod, kávy s výjimkou ochucené instantní kávy a kávových extraktů, nearomatizovaného čaje, cukru, sušených těstovin kromě bezlepkových těstovin nebo těstovin určených pro hypoproteinové diety, neochuceného podmáslí s výjimkou sterilovaného podmáslí," uvádí profesorka Dostálová.

Rajče obsahuje 16 éček

Řada přídatných látek je obsažena v potravinách přirozeně, například vitaminy. 

"Pokud se třeba vitamin C použije za účelem zvýšení jeho obsahu v potravině, neoznačuje se jako E. Pokud se ale použije jako antioxidant, například do masných výrobků, musí být jeho přítomnost vyznačena jako E 300 nebo slovním označením antioxidant: kyselina askorbová," vysvětluje profesorka Dostálová.

Podle zákona je povoleno uvádět přídatné látky na obalu buď jejich kódem E nebo chemickým názvem. Výrobci často volí raději chemický název, protože lidé se "éček" obávají. Éčka nejsou jen syntetické látky, ale i zcela přírodní. 

Křišťálová lupa

"Příkladem, jak mnoho éček může obsahovat potravina přírodního původu, je rajče. Má jich šestnáct," řekla Dostálová s nadsázkou, protože rajské jablíčko s přírodními éčky vyrostlo.

Kdyby byl jejich seznam napsán na jakékoli jiné potravině, možná by si jí kvůli tomu nikdo nekoupil. "Posuďte: E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na," vyjmenovává profesorka.

Všeho s mírou

Při konzumaci potravin obsahujících velké množství látek s kódem E by mělo platit heslo všeho s mírou a raději se poohlédnout po shodné potravině s lepším složením. Například nápoje s konzervanty a sladidly nejsou vhodné zejména u dětí a není dobré je pít v nadměrném množství.  

"Určitě můžeme říci, že jsou skupiny éček, u kterých bychom se měli mít na pozoru," konstatuje Rudolf Náprstek ze sdružení Zdravá potravina, které na svém webu emulgatory.cz zveřejnilo seznam všech éček včetně jejich zhodnocení. Podle Náprstka by si kromě konzervantů a sladidel měli lidé dávat pozor i na umělá barviva. 

Zajímáte se o éčka v potravinách? 

Můžete se zúčastnit workshopu s profesorkou Janou Dostálovou. 

Více informací ZDE.

U některých éček se přitom bezpečnostní testy po určité době opakují a limity pro jejich použití v potravinách se mohou zpřísňovat, nebo je dokonce v ojedinělých případech úřady úplně zakáží.

"V rámci takzvané předběžné opatrnosti musí být na potravinách barvených určitými barvivy upozornění, že tato barviva mohou vyvolávat hyperaktivitu u dětí. Hyperaktivita však reálně hrozí až v případě opravdu velmi nadměrné konzumace dané potraviny, respektive dané přídatné látky," uvádí profesorka Dostálová.  

Přeceňované riziko?

Názory na "potravinová" rizika se podle Dostálové významně liší. 

"Zatímco laikové spatřují největší nebezpečí v chemické kontaminaci a přídatných látkách – éčkách, odborná veřejnost tyto aspekty naopak upozaďuje. Lékaři ze všech oblastí i odborníci na výživu a potravinářství se shodují, že největší riziko představuje nevyvážené stravování – tedy vysoký příjem energie a nevhodný poměr jednotlivých živin ve stravě, například zvýšená konzumace rizikových tuků na úkor prospěšných tuků, vysoký příjem cukru, nedostatečný příjem vlákniny a podobně," řekla.

"Nutno dodat, že množství přídatných látek, které je možno přidávat do potravin, je stanoveno vyhláškou, zatímco výživové složení si každý člověk musí hlídat sám. Je samozřejmě jednodušší hledat na obalech potravin kód E, než se snažit porozumět tabulce výživového složení. Pokud chce však zákazník přistupovat k nákupu potravin skutečně zodpovědně, výživové složení by při volbě dané potraviny mělo být na prvním místě," dodává Dostálová.

  • Nejčtenější

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

31. května 2024

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku...

Na nebinaritu nevěřím, říká sexuoložka, která se 30 let věnuje trans lidem

28. května 2024

Rozstřel Jako sexuoložka se už 30 let věnuje trans lidem. Sama se považuje za starou školu a tvrdí, že...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrti se nebojím. Vím, že nás po ní čeká něco nádherného, říká Jana Holcová

2. června 2024

Premium Miluje slunce a moře. Proto tak ráda jezdí do Itálie. S herečkou Janou Holcovou, jednou ze...

Žena naletěla o padesát let mladšímu sňatkovému podvodníkovi

31. května 2024  8:01

Třiaosmdesátiletá Iris Jonesová si ještě před časem užívala se svým o padesát let mladším manželem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vybírání popelnic a swingers párty. Vyměněná manželka šokovala svými koníčky

29. května 2024  21:45

Nejnovější díl Výměny manželek byl plný konfliktů a pikantních odhalení. Probírala se témata jako...

Emoční odlišnost, nevěra i peníze. Sedm nejčastějších zabijáků vztahu

4. června 2024

Vztahy se rozpadají z mnoha závažných i méně vážných důvodů, jejichž seznam by mohl být hodně...

Umělá inteligence může pomáhat také v psychoterapii. Chybí jí ale empatie

4. června 2024

Ležíte na pohovce. Oči máte zavřené a slyšíte konejšivý hlas. Kdesi uvnitř sice víte, že pochopení...

S vyžíráním dobrot je konec, říká David. Za čtyři měsíce shodil 13 kilo

4. června 2024

David hrál šestatřicet let aktivně fotbal, ale kvůli zdravotním komplikacím pohyb omezil a začal...

Můžete do těla „cpát“, co chcete, ale bez pohybu jsou vitaminy k ničemu, říká lékař

3. června 2024

Premium Více a dříve postihuje ženy. Ale i nemocné s chronickým onemocněním ledvin nebo onkologické...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...