Valašská kyselica
Ingredience:
- 3 větší brambory
- 400 g kysaného zelí
- 3 bobkové list
- 3 kuličky nového koření
- lžička kmínu
- 1 lžíce másla
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 1 klobása
- 50 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 g zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě vaříme doměkka. V druhém hrnci podusíme zelí i s nálevem a hrnkem vody. Přidáme koření a bobkové listy.
- Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijeme je i s vodou k zelí. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu.
- V mléce rozkvedláme mouku a přilijeme do zelí a důkladně rozmícháme. Přidáme slaninu s klobásou a vaříme zhruba 15 minut. Odstavíme z plotýnky, dochutíme zakysanou smetanou a solí a pepřem.