Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

  0:39aktualizováno  0:39
Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout. Užívat si můžeme červenou řepu, bylinky, baby špenát, karotku nebo ředkvičky. Zkuste je dát do polévky, která směle poslouží i jako hlavní chod.

Rajčatová polévka s červenou řepou | foto: Profimedia.cz

Pikantní karotková polévka se semínky

Ingredience na 4 porce:

Pikantní karotková polévka
  • 1 cibule
  • 400 g karotky
  • 1-2 brambory
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce koření ras el hanout
  • kuřecí vývar (nemusí být)
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 zelená chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • orestovaná sezamová a lněná semínka
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupáme a nakrájíme na kostičky. Karotku a brambory očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do hrnce nalijeme olej a rozpálíme ho. Pak přisypeme cibuli a orestujeme ji dosklovata. Zasypeme kořením, necháme rozvonět, přidáme nakrájenou karotku i brambory a lehce opečeme.
  3. Zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Podle potřeby osolíme. Pak snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut. Mezitím oloupeme a nastrouháme zázvor. Česnek oloupeme a prolisujeme. Zázvor i česnek přidáme do polévky a ještě asi 10 minut povaříme.
  4. Když jsou brambory i karotka měkké, polévku rozmixujeme a podle potřeby ještě naředíme vývarem či vodou. Dáme znovu na mírný plamen prohřát.
  5. Krátce před dokončením přidáme do polévky nakrájené chilli papričky a dochutíme ji čerstvě mletým pepřem. Na talíři zdobíme čerstvými bylinkami a orestovanými semínky.

Rajčatová polévka s červenou řepou

Ingredience na 6 porcí:

Rajčatová polévka s červenou řepou
  • 2 bulvy červené řepy
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • zeleninový vývar
  • 1 cibule
  • 400 g krájených loupaných rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • bazamikový krém
  • 100 g pórku
  • 100 g krůtí šunky
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Řepu očistíme, společně s řapíkatým celerem nakrájíme a dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pokapeme lžící oleje a pečeme na 180 °C asi 20 minut.
  2. Mezitím si oloupeme a pokrájíme cibuli a zpěníme ji na lžíci oleje. Přidáme krájená loupaná rajčata, promícháme a necháme chvíli probublávat. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme upečenou zeleninu.
  3. Rozmixujeme, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a balzamikovým krémem a prohřejeme .
  4. Pórek a krůtí šunku nasekáme na nudličky. Polévku nandáme do talířů, posypeme pórkem a šunkou a přidáme pár lístků čerstvé bazalky.

Polévka z baby špenátu s bylinkami

Ingredience na 4 porce:

Polévka z baby špenátu a bylinek
  • 1 svazek baby špenátu
  • 2-3 jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • svazek bylinek dle chuti a dostupnosti
  • 200 ml zakysané smetany
  • zeleninový vývar
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Baby špenát omyjeme, přebereme a necháme okapat na cedníku. Cibulky nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci rozpálíme lžíci oleje, lehce na něm opečeme cibulky, přidáme špenát, promícháme, přiklopíme a asi 5 minut dusíme. Občas promícháme.
  3. Přidáme bylinky, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a asi dvě minuty povaříme. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky. Ty zlehka opečeme na pánvi vytřené olejem z obou stran.
  5. Polévku prohřejeme a podáváme ji ozdobenou ředkvičkami a lístky petrželky.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Ve čtyřiceti můžete vypadat na dvacet, říká dvojnásobná maminka

Shannon Collinsová

Zdravotní sestra Shannon Collinsová (40) z Velké Británie vypadá lépe než před dvaceti lety a říká, že za vše může...

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

OBRAZEM: Pravidelné užívání drog mění lidi k nepoznání

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete osoby dlouhodobě...

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete lidi dlouhodobě užívající drogy. U některých návykových látek...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Obsahují velké množství vitaminů i...

RECEPT DNE: Špagety aglio e olio

Špagety aglio e olio

Špagety jsou nejen rychlé, ale hlavně chutné jídlo. Pokud tak nevíte, co připravit k večeři, vyzkoušejte jednoduchý...

RECEPT DNE: Linecký koláč s rybízem a sněhem

Linecký koláč s rybízem a sněhem

Čekáte návštěvu? Pak se hodí upéct nějaký lahodný koláč. Vyzkoušejte třeba linecký s rybízem a sněhem.

Najdete na iDNES.cz