Nejlépe zahřeje poctivá polévka. Zkuste ji podle Koko nebo Pauluse

  11:00aktualizováno  11:00
Spolu s klesajícími teplotami nastává ideální doba na misku teplé polévky. Následující recepty můžete až do čtvrtka ochutnat na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro benefiční Polívkovou smršť. Utržené peníze pomohou lidem po mozkové mrtvici nebo jiném poškození mozku.

Foodblogerka Veronika Koko Kokešová | foto: Alena Hrbková pro Polívkovou smršť

Zlatý drůbeží vývar

Podle receptu Veroniky Koko Kokešové

Ingredience na 1,5 litru vývaru:

Zeleninový vývar s nudlemi
  • cca 600 g drůbežích kostí a masa (ideálně skelet včetně krku doplněný dalšími krky nebo křídly)
  • 50 g mrkve
  • 50 g celer bulva
  • 40 g petržel
  • 100 g cibule
  • 50 g řapíkatý celer
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks bobkový list
  • 4 ks černý pepř
  • 3 ks nové koření
  • několik snítek čerstvé petrželky

Pracovní postup:

  1. Tajemstvím zlaté barvy vývaru je zelenina opečená místy dohněda, zapečené kosti a také ponechání čistých vrstev slupky na cibuli. Všechnu zeleninu očistěte, okrájejte, oloupejte - u každé uvádím gramáž již opracované zeleniny, která přijde do vývaru. Bylinky a řapíkatý celer si dejte stranou. Ostatní pokrájejte na větší kusy, cibuli oloupejte jen špinavou vrchní slupku a horizontálně ji rozkrojte na dvě poloviny. Na oleji v hrnci nebo na pánvi vše opečte.
  2. Do hrnce přidejte i drůbeží kosti s masem a vložte do trouby zapéct asi na 15 minut a 220 °C. Dejte na sporák, přidejte zbývající ingredience, zalijte studenou vodou. Přiveďte k mírnému varu a nechte pozvolna táhnout minimálně 90 minut. Poté slijte.
  3. Vývar můžete doplnit celestýnskými nebo polévkovými nudlemi.

Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem

Podle receptu Romana Pauluse, šéfkuchaře Radisson Blu Alcron

Ingredience:

Celerový krém podle Romana Pauluse
  • 60 g másla
  • 500 g celeru oloupaného
  • 50 g šalotky
  • 125 ml bílého vína
  • 80 ml bílého portského vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l smetany
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva
  • lanýžový olej

Pracovní postup:

  1. Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10 až 15 minut.
  2. Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, pokud má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny.
  3. V sezoně podáváme také s čerstvým bílým nebo černým lanýžem.

Dýňová polévka se semínky

Podle receptu Marka Fichtnera, šéfkuchaře Augustin Restaurantu

Ingredience:

Dýňový krém se semínky
  • 750 g dýně hokaido
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 ks šalotky
  • 150 g pórku
  • 150 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 až 3 PL bílého vinného octa
  • 2 PL cukru krystal
  • 150 ml bílého vína
  • sůl
  • 250 ml smetany 33 %
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • tymián

Pracovní postup:

  1. Dýni hokaido rozřízneme na čtvrtiny a vybereme semínka, nemusíme ji ale loupat. Osolíme a potřeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby rozpálené na 160 stupňů Celsia na 30 až 40 minut.
  2. Mezitím v hrnci na zbytku oleje osmahneme šalotku s pórkem a česnekem do sklovita. Přidáme tymián a bobkový list. Zastříkeneme octem a vínem. Přidáme upečenou dýni a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud slupka dýně nezměkne. Rozmixujeme, přecedíme, přidáme smetanu a zjemníme máslem. Nakonec dochutíme do sladkokysela solí, cukrem a octem.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Košíčky s ořechovou náplní

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče v rodinách redaktorek OnaDnes.cz. Věříme,...

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Vyprošťováky, které vás po divoké noci nakopnou do nového roku

Smaženka s okurkou

Silvestrovská noc bude možná dlouhá a zábavná, ale první novoroční ráno může být hodně bolavé a nepříjemné. Jak zmírnit...

Renault Kadjar 1.2 TCe 2018 ·
Renault Kadjar 1.2 TCe 2018 ·

r.v. 2018, naj. 16 184 km, benzín
450 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz