Ochutnejte skvělé polévky od Romana Pauluse, kluků v akci nebo Dity P.

  0:26aktualizováno  0:26
Chcete udělat něco pro sebe? Začněte u dobré polévky. S polévkou můžete hubnout, zahřát se, udělat něco pro své zdraví. Vyzkoušejte recepty špičkových českých kuchařů, které nachystali pro charitativní akci Polívková smršť.

Dita Pecháčková, autorka kuchařky Deník Dity P. | foto: Jiří Turek

Gulášová podle Tomáše Kaliny (Hotel Yasmin)

Suroviny na 10 porcí:

Polívková smršť


Gulášová polévka

Až do 1. února v prostorách pěší zóny Anděl na Praze 5 máte příležitost ochutnat polévky podle těchto receptů přímo od slavných kuchařů.
Koupí polévky zároveň podpoříte provoz centra odborné péče pro osoby po mozkové příhodě a úrazech hlavy ERGO Aktiv. Více zde.

  • 300 g hovězího zadního masa na malé kostičky
  • 120 g jemně nakrájené cibule
  • 30 g mleté papriky
  • 1 dcl slunečnicového oleje
  • 3 l vývaru (hovězí nebo zeleninový), v horším případě vodu
  • 120 g hladké mouky
  • 500 g brambor na malé kostičky
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá majoránka
  • Česnek čerstvý
  1. Na rozehřátém oleji (2/3 množství) orestujte cibuli do růžova, pak přidejte maso a také krátce orestujte, pak přidejte mletou papriku, jen párkrát promíchejte a zalijte 1/3 připravené vody/vývaru.
  2. Maso duste dokud není takřka měkké.
  3. Dejte vařit brambory v osolené vodě.
  4. Do rozehřátého zbytku oleje vsypejte mouku a lehce orestujte, na takto připravenou zásmažku přilijte zbytek vody nebo vývaru a nechte pomalu důkladně vařit alespoň hodinu. Během vaření přidejte sůl, česnek a odvar z uvařených brambor.
  5. Nakonec smíchejte polévku s měkkým masem, bramborami a přidejte čerstvou majoránku, ještě asi 10 minut vše povařte, popřípadě dochuťte solí.

Dršťková po staropražsku podle Filipa Sajlera (Perfect Canteen) a Ondřeje Slaniny (Chateau St. Havel)

Suroviny na 10−12 porcí:

Dršťková polévka podle Kluků v akci

Dršťková polévka podle Kluků v akci

  • 1,5 l vývaru
  • 1 l vody
  • 50 g sádla
  • 30 g slaniny
  • 2 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 400 g drštěk
  • 200 g šunky od kosti
  • česnek
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 250 ml smetany


Do kastrolu dáme sádlo, jemně nakrájenou slaninu, rozškvaříme, vložíme
nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vývarem,
přidáme uvařené nakrájené dršťky, šunku, ochutíme kořením, krátce
povaříme a na závěr zjemníme smetanou.

Ovarová s kroupami podle Davida Kaliny (Restaurace Mincovna)

Světlá (ovarová) jaternicová polévka
  •  400 g vepřového masa (můžeme použít koleno, hlavu, lalok, jazyk)
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 50 g trhaných krupek nebo krup
  • 1 cibule
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a majoránka na dochucení
  1. Maso dobře očistíme a společně s cibulí, celým černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem vložíme do studené vody. Zvolna vše vaříme dvě až dvě a půl hodiny, dokud není maso měkké.
  2. Polévku přecedíme, pokud je hodně mastná necháme chvíli ustát a tuk z povrchu sebereme.
  3. Do polévky přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu společně s prolisovaným česnekem a povaříme do měkka. Dále přidáme krupky, které jsme uvařili zvlášť a pokrájené uvařené maso. Nakonec polévku dochutíme majoránkou a solí.

Topinamburový krém podle Romana Pauluse (Radisson Blue Alcron)

Topinamburový krém podle Romana Pauluse

Topinamburový krém podle Romana Pauluse

  • 0,5 kg cibule
  • 2 kg topinambur
  • 0,3 kg brambor
  • 0,5 kg másla
  • 5 l kuřecího vývaru
  • 1,5 l čerstvé smetany
  • 1x menší svazek tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěný topinambur překrájíme na menší kousky a společně s cibulí a čerstvým tymiánem zpěníme na másle. Zalijeme dobrým kuřecím vývarem, přivedeme k varu. Potom přidáme brambory, kterými polévku zahustíme. Nakonec přidáme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a dopepříme. Vše se s čerstvým máslem vymixuje a přecedí přes jemný cedník.

Podáváme s ragú, které si připravíme z uvařeného topinamburu, chřestu a cherry rajčátek.

Bramboračka podle Dity P.

Bramboračka podle Dity P.

Bramboračka podle Dity P.

  • 2 hrsti sušených hub
  • 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 2 mrkve; 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
  • 1 celý celer, oloupaný a přepůlený
  • 1 celá cibule, oloupaná
  • 1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • sůl a pepř
  • 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • majoránka podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • čerstvá petržel

Houby dáme do kastrůlku, zalijeme asi půllitrem vody a necháme chvíli povařit. Do velkého hrnce dáme vařit všechnu zeleninu a vývar. Přidáme předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily. Necháme vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si uděláme jíšku – rozehřejeme v kastrůlku máslo, přidáme mouku a mícháme dozlatova. Ještě horkou jíšku vlijeme do vařící polévky, osolíme, opepříme a přidáme majoránku.

Nakonec vyndáme z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidáme prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepneme vejce. Přidáme hrstku čerstvé petrželky a je hotovo.

Orientální polévka s kardamonem a dýňovými noky podle Jiřího Štifta (Spiced Restaurant Bar Hotel Mandarin)

Dýňová polévka
  • 1 dýně (ideálně tzv. máslová), oloupaná a nakrájená na 10 cm kousky
  • mletý sušený kardamom
  • mletý sušený koriandr
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce medu
  • 100 ml smetany
  • sůl

Na dýňové noky:

  • 200 g máslové dýně, oloupané a uvařené doměkka ve vodě s celou skořicí
  • ½ svazku čerstvého koriandru
  • 1 vejce
  • hladká mouka dle potřeby
  • sůl a pepř
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • olej na smažení

Na dokončení:

  • špenátové listy
  • máslo, sůl, pepř
  • dýňová semínka opečená nasucho na pánvi
  1. Oloupanou dýni na polévku okořeníme kardamomem a koriandrem, pokapeme olivovým olejem, upečeme v troubě při 160 °C do měkka. Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek, přidáme pečenou dýni, lehce orestujeme a zalijeme kuřecím vývarem. Uvedeme k varu a pomalu vaříme asi 10 minut, rozmixujeme, přidáme kokosové mléko, smetanu, sůl a případně trochu medu a scedíme přes jemný cedník. Před podáváním řádně vymixujeme.
  2. Na dýňové noky vařenou dýni prolisujeme, nebo rozmačkáme na pyré a smícháme s ostatními surovinami. Připravíme těsto stejně husté jako třeba na bramboráky. Lžící tvarujeme dýňové noky, které smažíme v oleji.
  3. Na pánvi s máslem prohřejeme sušená dýňová semínka a přidáme špenátové listy, ochutíme solí a pepřem a necháme je na horké pánvi jen krátce zavadnout. Do polévkového talíře dáme nejprve okapané špenátové listy, na ně položíme smažené noky z dýně a podlijeme napěněnou dýňovou polévkou.

Teplá vichyssoise podle restaurace Žlutá pumpa

V létě se podává studená až podchlazená na ledu. V chladných měsících skvěle zahřeje a zasytí její teplá varianta.

Ingredience zhruba na 4 - 6 porcí:

  • 125 gramů celeru
  • 125 gramů pórku
  • 250 gramů brambor
  • 3/4 litru kuřecího nebo telecího vývaru
  • čerstvý mletý bílý pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce nasekané pažitky

Celer, pórek a brambory nakrájíme na malé kousky a na mírném ohni uvaříme v přichystaném vývaru do měkka. Rozmixujeme v mixéru a přidáme smetanu. Polévku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a vmícháme pažitku.

Vyzkoušejte i japonskou polévku misoširu, bude hotová cobydup: 

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

RECEPT DNE: Pomazánka z červené řepy s lučinou a zakysanou smetanou

Milujete červenou řepu? Pak rozhodně vyzkoušejte tuto lahodnou vegetariánskou pomazánku.

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

RECEPT DNE: Koláčky s čokoládou, švestkami a oříšky

Čokoláda, švestky a oříšky - kombinace chutí, která vás rozhodně nezklame. Upečte si z nich lahodné koláčky k víkendové...

TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou
TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou

Tamara Klusová – zpěvačka, autorka knížky, manželka oblíbeného muzikanta, ale hlavně trojnásobná maminka. Jaké bylo její vlastní dětství, kde dobíjí baterky a jaké porody se svými dětmi prožila? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Najdete na iDNES.cz