Pondělí 6. července 2020, Den upálení mistra Jana Husa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 6. července 2020 Státní svátek.

Martin Škoda vaří se svými babičkami. Rajská s trhaným hovězím a jahelník

aktualizováno 
Chuť a vůně mají neuvěřitelnou moc přesunout nás v čase tam, kde jste se s nimi poprvé setkaly. Právě proto většina z nás s láskou vzpomíná na jídla, která nám jako malým dětem podstrojovaly babičky. Následující recepty od Martina Škody obstály zkouškou času a zanechají dojem i dnes.

Babičky neodolají a začnou pomáhat s jahelníkem | foto: Škoda nevařit 2

Martin Škoda sice není vyučený kuchař, ale jídlu se věnuje s absolutním nadšením. S vařením začal již ve svých osmi letech, babičky ho často nechávaly pomáhat a pak i samostatně experimentovat v kuchyni. Svou první kuchařku Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby napsal a nafotil v sedmnácti letech a dočkala se ocenění za třetí nejlepší kuchařský debut světa. Martin svou vášní boří předsudky všeho druhu: o tom, že muže vaření doma nebaví, že si mladí lidé raději dají fastfood, než aby si uvařili sami, i o tom, že k výbornému výsledku potřebujete drahé suroviny a kuchyňské pomůcky.

Druhá knížka Martina Škody vyšla na podzim 2016.

Od vydání první kuchařky se Martinovi rozjela kariéra ve světě gastronomie, kam přináší stále nové nápady. Snaží se spojovat jídlo i se svou láskou k hudbě, k receptům připojuje tipy na vhodné písničky k poslechu při vaření, ke druhé kuchařce Škoda nevařit 2: Kuchařka plná akce vznikla dokonce i píseň a videoklip ve spolupráci s hudebníkem Jiřím Burianem.

Nechte se také strhnout Martinovou vášní pro jídlo a vyzkoušejte recepty z jeho druhé kuchařky. Následující dobroty si pamatuje z dětství od svých babiček, a tak si je pozval, aby jim nyní oplatil gastronomický zážitek.

Rajská s trhaným hovězím a krupicovými noky z odpalovaného těsta

Na rajskou (asi 5 porcí):

Martin Škoda připravuje rajskou s trhaným hovězím a odpalovanými noky pro své...
  • 900 g hovězího krku nebo loupané plece
  • sůl a černý pepř
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší mrkev
  • 1/6 malé bulvy celeru
  • 1 malá kořenová petržel
  • 1 velká cibule
  • 130 g krupicového cukru
  • 2 plné lžíce hladké celozrnné mouky (lze použít i pohankovou)
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 1 l hovězího vývaru
  • divoké koření (12 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy)
  • 1 omytý citron
  • 1 celá skořice
  • 2 až 3 lžíce kvasného octa

Na krupicové noky:

I babička byla s rajskou od vnuka spokojená
  • 75 g másla
  • 750 ml plnotučného mléka
  • kůra z 1 malého citronu
  • špetka muškátového oříšku
  • 300 g hrubé krupice
  • 4 vejce
  • sůl (dle chuti)

Na servírování:

  • velká snítka pažitky

Pracovní postup:

  1. Maso osolte, opepřete a mírně pocukrujte asi 1 lžičkou cukru. V hrnci rozehřejte olej a máslo. Maso prudce opečte ze všech stran, ať se na povrchu zatáhne, a dejte stranou.
  2. Do hrnce od masa vhoďte oloupanou, na kousky pokrájenou mrkev, celer a petržel. Při vyšší teplotě zeleninu restujte, dokud se nezačne zbarvovat, zhruba 8 až 10 minut.
  3. Přidejte nasekanou cibuli a restujte dorůžova, což vám zabere 3 až 5 minut. Přisypte zbylý cukr i mouku a ještě 2 až 3 minuty pokračujte. Poté přilijte rajčatové pyré, krátce je provařte a doplňte taky zchladlý vývar. Metličkou vše rozmíchejte a omáčku přiveďte k varu.
  4. Přidejte do plátýnka zamotané divoký koření (ať ho pak nemusíte v omáčce lovit), plátky citronu (oloupaného a zbaveného také hořké bílé části pod kůrou), přelomenou skořici a maso.
  5. Maso duste při nižší teplotě v zaklopeném hrnci na vařiči nebo v troubě při 170 stupních (osobně radši používám troubu) asi dvě hodiny – nebo dokud nebude skoro jako dort. Pokud maso není kompletně ponořené v omáčce, po hodině ho obraťte, ať se udělá z obou stran stejně.
  6. Nakonec vyndejte maso i koření v plátýnku, omáčku rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí, cukrem a octem.
  7. V hrnci ohřejte máslo s mlékem. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek, strouhanou kůru z citronu a větší špetku soli. Jakmile začne tekutina bublat, přisypte krupici a stáhněte plamen. Pečlivě těsto míchejte, dokud se nespojí do jedné koule a nebude se samo odlepovat od stěn hrnce a vařečky – potrvá to asi 5 minut.
  8. Nechte vše chvíli zchladnout a postupně do těsta vmíchejte vejce – dávejte si pozor, ať každé vždycky pořádně zapracujete.
  9. V dalším hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Dvěma namočenými lžícemi tvarujte z těsta oválné noky (pokud chcete uhlazenější tvar, můžete dotvarovat v dlaních) a vařte je ve vroucí vodě zhruba 4 minuty. Hotové noky uschovejte pod víkem v sádlem nebo máslem vymazaném pekáči, ať nevychladnou.
  10. Maso natrhejte nebo nakrájejte na plátky a servírujte s rajskou, krupicovými noky a trochou nasekaný pažitky.

Tipy Martina Škody: Pokud nemáte plátýnko, můžete použít dvojitou dávku koření, vyvařit ji v 250 ml vody ve vedlejším rendlíku asi po dobu 15 minut a nakonec jen hotový silný extrakt přecedit do omáčky.
Rajská si rozumí také s těstovinami a perníkovými či klasickými houskovými knedlíky. Můžete ji klidně připravit bez masa a pak ji na talíři doplnit uvařeným masem z vývaru.

Jahelník s jablky, sušeným ovocem a ořechy

Na jahelník (1 kus):

Jahelník nakonec babičky s Martinem oproti původnímu receptu ještě vylepšily
  • asi 100 g sušených švestek
  • 80 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • asi 150 g jáhel
  • 650 ml mléka
  • 50 g másla (plus kousek na vymazání formy)
  • 6 lžic tekutého medu (nebo dle chuti)
  • 3 vejce
  • 450 g pevných jablek
  • 80 g vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka soli
Jahelník podle Martina Škody a jeho babiček

Na servírování:

  • asi 150 g zakysané smetany
  • tekutý med (dle chuti)

Pracovní postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Švestky překrájejte a namočte spolu s rozinkami do rumu. V případě krize rum vynechejte, ovoce chutná dobře i tak. Jáhly dvakrát spařte horkou vodou, aby se zbavily hořkosti.
  2. V hrnci rozehřejte mléko, a jakmile začne vřít, šoupněte do něj jáhly a máslo. Ztlumte teplotu na minimum a nechte jáhly probublávat, dokud se nevytvoří hustá kaše, bude to trvat 20 až 30 minut. Občas je zamíchejte, ať se vám to nepřipálí.
  3. Zatímco kaše chladne, rozšlehejte žloutky s medem a vyšlehejte taky bílky se špetkou soli (budou se šlehat lépe) na sníh, který se ani nehne. Poté žloutky promíchejte se zchladlou kaší a po částech přimíchejte taky sníh z bílků.
  4. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a rozprostřete do ní polovinu připravené kaše. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo, zakápněte citronem a rovnoměrně rozdělte na kaši. Přidejte také špetku mleté skořice a dvě třetiny rozinek, švestek a posekaných oříšků.
  5. Nakonec náplň zakryjte druhou vrstvou kaše a dozdobte zbylými rozinkami, švestkami a oříšky. Jahelník upečte, bude to trvat asi 30 minut. Na povrchu bude mít hezky zlatavou barvu.
  6. Zchladlý jahelník podávejte se lžící dobré zakysané smetany a pár kapkami medu.

Tip Martina Škody: Jahelník nejlépe chutná krátce po upečení. Oříšky můžete nejdřív krátce opéct v troubě nebo na suché pánvi, v jahelníku pak vyniknou ještě líp.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Místo litrů mléka denně nasadil dietu. Zhubl sto čtyřicet kilo

Ještě před pár lety vážil Phil Kayes z Velké Británie dvě stě padesát kilogramů a lékaři ho varovali, že se kvůli...

Influencerka propaguje reálná ženská těla s celulitidou

Danae Mercerová je další z influencerek, která chce ukázat světu, že je Instagram jen klam. Podle novinářky stačí dobrá...

Můj boj s nemocí: Když jsem se probudila, neměla jsem nohy

Na začátku to vypadalo, jako bych něco špatného snědla nebo chytla virózu, píše čtenářka Renata svůj příběh do seriálu...

Vezměte v posteli situaci do svých úst. Orální sex žádný muž neodmítne

Muži na orální sex nedají dopustit. Někteří jej ocení, jiní doslova vyžadují. S orálním sexem téměř nikdy nešlápnete...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyhovuje mi být svobodná, přiznává moderátorka Iva Kubelková

Moderátorka Iva Kubelková (43) je ženou mnoha profesí, a přestože by mohla celoživotně sázet jen na svou krásu, stále...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Báječné jahodové recepty, které si vychutnáte nejen na oslavě dne dětí

Máloco dovede člověku tak zvednout náladu jako jahodový dezert, pěkně nadýchaný a zasněžený moučkovým cukrem. Udělejte...

Těšíte se na léto? Přivolejte ho domácí zmrzlinou nebo nanukem

Jestli je něco ještě lepší než čerstvé ovoce, tak domácí ovocná zmrzlina. Užijte si zábavu při její přípravě i s dětmi...

Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie

Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu...

Kopr v hlavní roli. Přivolejte léto lehkými večeřemi i chuťovkami k vínu

Voňavá zelená bylinka má v kuchyni mnohem víc možností využití než jen jako tečka za přípravou koprové omáčky či...

Najdete na iDNES.cz