VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

  0:07aktualizováno  0:07
Gulášová polévka je dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí. Uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle zastane svačinu, oběd nebo večeři. Vyzkoušejte gulášovou polévku, která spolu s rodným bratrem gulášem patří ke zlatým hřebům středoevropské kuchyně. Videonávod krok za krokem najdete v článku.

Původně si zřejmě tento lahodný pokrm připravovali maďarští pastevci hovězího dobytka, kterým se říkalo gujáš (gyulyas), od nich se pak guláš a jeho varianty rozšířily i na měšťanské či šlechtické stoly Rakouska-Uherska a i dnes se podávají při rozličných slavnostních příležitostech.

Možná jste ale nevěděli, že kromě tohoto celkem logického vysvětlení existují i další legendy, které vysvětlují původ slova guláš poněkud divočeji. Někdy v 9. století prý na uherské území dorazil kočovný kmen Maďarů, který za sebou zanechával poražené a usmrcené nepřátele. Za nimi se údajně plížili kanibalští Ghúlové, kteří si na mrtvých pochutnávali. Ale někdy prý Maďaři neměli sami co jíst, tak příslušníky druhého kmene zahnali a nepřátele snědli sami. Dávali si tak údajně první „ghúláš“ (rozuměj jídlo Ghúlů).

Jiná legenda zase praví, že masový pokrm zvaný „kull asch“ připravovali váleční kuchaři tureckým vojákům, a jelikož se tato armáda na dlouhé roky „zdržela“ v dnešním Maďarsku, jídlo podobného názvu tam zdomácnělo.

Ať už je pravda jakákoliv, guláš i gulášová polévka jsou dnes i typické české speciality a hospoda (nebo hospodyňka), která je nevaří, je sama proti sobě.

Gulášová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g hovězí kližky
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl a pepř
  • vývar
  • 2 brambory
  • 3-4 stroužky česneku
  • jíška
  • mletý kmín
  • majoránka
  • chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Hovězí kližku nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci na polévku necháme rozehřát sádlo, vsypeme na něj nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
  3. Pak přidáme nakrájené hovězí maso a za občasného míchání restujeme.
  4. Po několika minutách přidáme mletou papriku i rajský protlak a zarestujeme.
  5. Poté osolíme a zalijeme vývarem. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu.
  6. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na kostičky brambory a nasekáme najemno česnek.
  7. Přidáme je do polévky spolu s lžící domácí jíšky, přisypeme kmín a ještě asi deset minut (nebo do změknutí brambor) provaříme.
  8. Nakonec do polévky přidáme rozemnutou majoránku a dochutíme solí a pepřem.
  9. Podáváme s krajícem chleba.
Autor:

Nejčtenější

Vezmi děti a kopni ji do zadku, radila náhradní manželka. Míra poslechl

Jarka poznala Míru, když jí bylo 15 let. Mají spolu dvě děti.

Vztah Jarky s Mírou je před krachem, zatímco Martina s Michalem spolu vrkají jako hrdličky a do Výměny manželek se...

Po třech dětech vážila Ludmila skoro metrák. Teď vypadá jako modelka

Osmatřicetiletá Ludmila shodila 25 kilogramů

U nás v rodině měly všechny ženy velké zadky, směje se Ludmila Černá (38), jejíž hmotnost se po narození třetího dítěte...

Tomáš se mně nemůže přizpůsobit, musím já, říká Anna Satoranská

Anna Satoranská

Společně se svým otcem Pavlem Maurerem pořádá gastronomické výlety do světa, vydává průvodce po restauracích a pořádá...

Zprvu jsem dietu před okolím tajila, říká žena, která zhubla 27 kilogramů

Jiřina Sedlmajerová zhubla 27 kilogramů.

Jiřina vaří v mateřské školce, se zdravým jídelníčkem pro sebe si však hodně dlouho neuměla poradit. Nakonec jí...

Jak přežít pubertu: dejte na instinkty a raději buďte trochu paranoidní

puberta matka dcera

„Je to náročné období, které má i své kouzlo,” říká o dospívání pedagog a konzultant Miloslav Hubatka. Pokud pubertou...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Špagety s pečenou dýní

Špagety s pečenou dýní

Začíná čas dýní, které jsou nejen zdravé, ale také skvěle chutnají. Vyzkoušejte náš recept na špagety s pečenou dýní.

RECEPT DNE: Plněné cuketové placičky

Plněné cuketové placičky

Nevíte, co uvařit k večeři? Vyzkoušejte naše plněné cuketové placičky.

RECEPT DNE: Skládaný hruškový koláč

Skládaný hruškový koláč

Máte rádi hrušky? Vyzkoušejte náš recept na vynikající koláč, na kterém si můžete o víkendu pochutnat celá rodina.

RECEPT DNE: Lodičky s mangoldem a hříbky

Lodičky s mangoldem a hříbky

Houby stále rostou a vy už možná nevíte, jak je zpracovat. Vyzkoušejte náš recept na lodičky s mangoldem a hříbky.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz