Francouzská čočková polévka
Ingredience:
- 300 g čočky
- 2 mrkve
- 1 pastinák
- 3 rajčata
- 100 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
- 1 červená cibule
- 2-3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- sušená bazalka nebo provensálské byliny
Pracovní postup:
- Čočku přebereme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 4 hodiny odležet. Pak vodu slijeme, nalijeme novou a vaříme doměkka.
- Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata překrájíme na čtvrtiny. Fazolky očistíme a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
- Na oleji orestujeme cibuli, ke konci přidáme česnek a pak vmícháme kořenovou zeleninu, rajčata a fazolky. Chvílí na mírném plameni mícháme, pak zalijeme asi půllitrem vody, osolíme a vaříme do změknutí kořenové zeleniny. Ke konci přidáme sušené bylinky.
- Uvařenou čočku rozmixujeme tyčovým mixérem nahrubo, přidáme zeleninovou směs a zředíme vodou tak, aby měla polévka požadovanou konzistenci.
- Prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, případně ještě čerstvým prolisovaným česnekem, a podáváme.