Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem
Ingredience:
- 400 g mrkve
- 2 brambory
- 1 velká cibule
- olej
- 3 cm zázvoru
- vývar (nemusí být)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g parmazánu
- čerstvá petrželka nebo koriandr
Pracovní postup:
- Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Ve velkém hrnci ji zpěníme na oleji a opékáme dosklovata. Pak přidáme nakrájenou mrkev a brambory, zarestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme asi deset minut.
- Pak oloupeme zázvor, nastrouháme ho a vmícháme k vařící se zelenině. Osolíme a opepříme. Vaříme dál, až mrkev a brambory změknou.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, přilijeme vývar nebo vodu, pokud je polévka moc hustá, a podáváme posypanou parmazánem nastrouhaným na hoblinky. Sypeme čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
Chalupářská bramboračka
Ingredience:
- čerstvé nebo sušené houby
- 3 větší mrkve
- 2 petržele
- 1/2 celeru
- 3 brambory
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- sůl a čerstvě mletý pepř
- majoránka
- petrželka na posypání
Pracovní postup:
- Houby očistíme a nakrájíme, ty sušené namočíme do horké vody.
- Mrkev, petržel, celer a brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo a na něm osmahneme nasekanou cibuli. Pak přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer a za stálého míchání necháme zezlátnout a rozvonět.
- Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, osolíme a vaříme asi 20 minut.
- Pak přidáme houby, nasekaný česnek a vaříme ještě nejméně 15 minut. Dochutíme solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou.
Valašská kyselica
Ingredience:
- 3 větší brambory
- 400 g kysaného zelí
- 3 bobkové list
- 3 kuličky nového koření
- lžička kmínu
- 1 lžíce másla
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 1 klobása
- 50 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 g zakysané smetany
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a v osolené vodě vaříme doměkka. V druhém hrnci podusíme zelí i s nálevem a hrnkem vody. Přidáme koření a bobkové listy.
- Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijeme je i s vodou k zelí. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu.
- V mléce rozkvedláme mouku a přilijeme do zelí a důkladně rozmícháme. Přidáme slaninu s klobásou a vaříme zhruba 15 minut. Odstavíme z plotýnky, dochutíme zakysanou smetanou a solí a pepřem.
Francouzská čočková polévka
Ingredience:
- 300 g čočky
- 2 mrkve
- 1 pastinák
- 3 rajčata
- 100 g zelených fazolek (mohou být i mražené)
- 1 červená cibule
- 2-3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- sušená bazalka nebo provensálské byliny
Pracovní postup:
- Čočku přebereme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 4 hodiny odležet. Pak vodu slijeme, nalijeme novou a vaříme doměkka.
- Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata překrájíme na čtvrtiny. Fazolky očistíme a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
- Na oleji orestujeme cibuli, ke konci přidáme česnek a pak vmícháme kořenovou zeleninu, rajčata a fazolky. Chvílí na mírném plameni mícháme, pak zalijeme asi půllitrem vody, osolíme a vaříme do změknutí kořenové zeleniny. Ke konci přidáme sušené bylinky.
- Uvařenou čočku rozmixujeme tyčovým mixérem nahrubo, přidáme zeleninovou směs a zředíme vodou tak, aby měla polévka požadovanou konzistenci.
- Prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, případně ještě čerstvým prolisovaným česnekem, a podáváme.
Slovenská kapustnica
Ingredience:
- 1,5 kg uzených žeber
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 3 l vody
- 4 střední brambory
- lžíce vepřového sádla
- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 2 lžičky mleté papriky
- hrst sušených hub
- 700 g kysaného zelí
- 1 čabajka
- lžička kmínu
- hrst sušených švestek
- sůl a čerstvě pepř
- lžíce medu
- zakysaná smetana a tymián na ozdobu
Pracovní postup:
- Do velkého hrnce dáme vařit uzená žebra, která zalijeme 3 litry vody. Přidáme lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vaříme zhruba 3 hodiny. Pak vývar přecedíme a maso ze žeber obereme a nakrájíme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody s kmínem.
- Ve větším hrnci osmažíme na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprášíme paprikou, a jakmile se začne přichytávat, zalijeme hotovým uzeným vývarem.
- Sušené houby zalijeme trochou horké vody a necháme odstát. Celé přilijeme k vývaru.
- Kysané zelí vymačkáme stranou do misky. Zelí nakrájíme, přidáme do vývaru a chvíli povaříme.
- Čabajku nakrájíme na kolečka a spolu s uzeným masem přidáme do polévky. Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidáme.
- Dochutíme solí, pepřem a tekutinou z kysaného zelí. Chuť zjemníme medem. Nakonec přidáme nakrájené švestky a necháme prohřát. Podáváme se zakysanou smetanou a tymiánem.