Vláknina prospívá zdraví. Šest věcí, které byste o ní měli vědět

Marcela Svobodová
, pro iDNES.cz
Jestliže se zajímáte o zdravou výživu, nemohli jste se pojmu vláknina vyhnout. Je bez diskuze, že ji tělo pro zdravé fungování potřebuje, neboť vláknina zlepšuje zažívání, pomáhá při hubnutí a dokonce i při snižování hladiny cholesterolu. Přečtěte si, co byste ještě měli o vláknině vědět.
Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

1. Co je to vláknina

Vláknina je základní složka potravy obsažená v rostlinných potravinách, a přestože je prakticky nestravitelná a nezískáme z ní žádnou energii, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná. Vláknina pomáhá zvyšovat objem stravy, vyvolává pocit nasycení, ale nezvyšuje energetický příjem. 

Při konzumaci potravin bohatých na vlákninu je důležitý dostatečný příjem tekutin, vodou nabobtnaná vláknina udržuje obsah střev vláčný a usnadňuje trávení a vyprazdňování. Při nedostatečném pitném režimu může naopak zvýšený příjem vlákniny způsobit zácpu.

2. Vliv vlákniny na zdraví

Jak už jsme zmínili, vláknina zvyšuje objem stravy v žaludku, vyvolává pocit nasycení, a pomáhá tak při hubnutí. Dostatečný příjem vlákniny podporuje peristaltiku střev a má pozitivní vliv na trávení. Zajímavá je také schopnost vlákniny vázat na sebe nežádoucí látky z potravy a toxické látky vznikající při trávení. Chrání tak trávicí soustavu a má protirakovinný účinek. 

Dostatek vlákniny chrání i před civilizačními chorobami, jako jsou rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita. Vláknina rovněž pomáhá při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva či při divertikulitidě (zánět střevní výchlipky).

3. Jaké potraviny vlákninu obsahují

Spíše by bylo jednodušší napsat, ve kterých potravinách se vláknina vůbec nevyskytuje, protože vláknina se ve větší či menší míře nachází prakticky ve všech rostlinných potravinách, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, zrna a luštěniny. Naopak ani trochu vlákniny nezískáte ze živočišných zdrojů jako maso, mléčné výrobky či vejce. 

Dostatek vlákniny však také nezískáte z bílého pečiva, rýže a těstovin, proto je vhodnější je vyměnit za jejich celozrnné varianty. Odborníci doporučují 35 gramů vlákniny denně a kupříkladu 100 gramů pšeničných otrub poskytne 45 gramů vlákniny a 100 gramů lněného semínka dodá tělu 38 gramů vlákniny. 

Dostatek vlákniny je také v sušeném ovoci jako fíky, meruňky a švestky, které se právem doporučují při zácpě. Dalšími skvělými zdroji vlákniny jsou mandle, jablka, brokolice, hrušky, hnědá rýže, celozrnné pečivo, čočka, fazole, ovesné vločky či cizrna. 

4. Jaký je rozdíl mezi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou

Existují dva typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná, přičemž obě jsou pro zdraví velmi důležité. Rozpustná vláknina, která se označuje také jako měkká vláknina, na sebe váže vodu a velmi snadno bobtná. Při její konzumaci je velmi důležitý dostatečný příjem tekutin. Rozpustná vláknina podporuje peristaltiku střev a změkčuje stolici. Střevní bakterie v tlustém střevě ji dovedou částečně rozložit. Rozpustnou vlákninu získáme z většiny ovoce a zeleniny, z luštěnin, brambor a hub. 

Oproti tomu nerozpustná vláknina, která se označuje také jako hrubá vláknina, není rozpustná ve vodě a je nestravitelná. Vodu sice absorbuje, ale nebobtná. Nerozpustná vláknina navozuje pocit sytosti a působí proti zácpě. Zdroji nerozpustné vlákniny jsou kořenová zelenina, slupky obilovin, otruby, luštěniny, ořechy a semena. 

5. Kolik gramů vlákniny bychom měli denně sníst

Obvykle se doporučuje, aby starší děti a dospělí přijímali zhruba 20-35 gramů vlákniny denně. Bohužel většina z nás dává přednost potravinám živočišného původu, a tak na doporučenou denní dávku vlákniny nemáme šanci dosáhnout. 

Dietoložka Lenka Kaprhálová doporučuje asi 35 gramů vlákniny denně, kterou můžeme získat tím, když do svého jídelníčku zařadíme 400 – 500 gramů syrové nebo tepelně upravené zeleniny. Ideálním zdrojem vlákniny je podle specialistky na výživu také kysané zelí a pro naše trávení a imunitní systém je výborná kombinace vlákniny a kysaných potravin, které obsahují mléčné bakterie. 

Pravidelný přísun vlákniny znamená podle dietoložky Kaprhálové potravu pro bifi bakterie, které se podílejí na likvidaci škodlivého odpadu z potravy.

6. Všeho moc škodí

Samozřejmě i u vlákniny platí "všeho moc škodí" a nadměrné množství vlákniny (více než 60 gramů za den) může způsobit zažívací potíže, zácpu nebo naopak průjem. Hrozí také snížení vstřebávání některých minerálů jako vápník, železo, hořčík či zinek. 

Nadměrné množství vlákniny ve stravě také může ovlivnit účinnost mnoha léků. "Nadměrná konzumace vlákniny může uškodit zdraví a zabránit vstřebávání cenných látek. Vlákniny stačí 35-45 gramů denně," vysvětluje Kaprhálová. 

Na zvýšený objem vlákniny ve stravě si musí trávicí trakt zvyknout, aby se stačily vytvořit ty správné enzymy k trávení většího množství zeleniny najednou. Ideální je podle dietoložky začít zhruba 100-200 g zeleniny denně a každý týden přidávat po 50 gramech.

Nejčtenější

V 57 letech je žena v super kondici, většinu života tomu tak nebylo

Jill Brownová z USA vyrůstala v rodině, kde oba rodiče kouřili, jedla se nezdravá strava a sport nikdo neprovozoval. Neměla zdravé stravovací návyky a nebyla vedena k tomu, aby se pravidelně hýbala....

Žena zhubla sto devadesát kilo a stačily jen dva prosté „triky“

Jednatřicetiletá Tanya Santiago z Kalifornie vážila před hubnutím 272 kilogramů. „Jedla jsem porce jako pro šestičlennou rodinu,“ uvedla. Hubnout ale nechtěla, dokud nepotratila a lékaři jí...

Youtubera chtěl trenér z Extrémních proměn vyhodit. Nakonec zhubl 67 kilo

Libor je kuchař, který žije nezdravým životem plným tučného jídla a alkoholu. Osm piv a deset kořalek označuje za svůj standard. Dříve byl aktivní sportovec, dnes je jeho tělo na pokraji zhroucení....

Váží 360 kilo a hubnout nehodlá, žena díky morbidní obezitě vydělává

Čtyřiačtyřicetiletá Reenaye Starr z Floridy je pyšná na svou morbidní obezitu a každé kilo si hýčká. Dietu nikdy nedržela a jí tolik potravin, že by nasytila celou rodinu. „Muži moje oblé tvary...

Když obézní lhal, musel jsem zařvat, říká trenér z Extrémních proměn

Premium

Šest žen a sedm mužů, kteří dohromady vážili 2 066 kilogramů, se rozhodlo radikálně zhubnout. Za jeden rok a před zraky diváků televizní dokumentární show Extrémní proměny. Někdo bojoval o život,...

Jak na suchou pokožku? Hodně pijte, ale pozor na vodu, kterou kůži myjete

Suchá, napjatá a loupající se kůže není jen estetický problém. Může svědit, bolet a být náchylnější k podráždění. Co s ní? Hydratuje ji zevnitř i zvenčí. Poradíme vám, jak na to.

28. března 2025

Nechte vát svěží vítr do šatníku. Jaro volá po lehkých svršcích

Počasí se konečně umoudřilo, a my tak můžeme zimní bundy opět odložit na dno skříně. Je čas oprášit lehké bundičky, trenčkoty a další jarní svršky. V jakých vám to bude nejvíc slušet a pro jakou...

28. března 2025

Jazyk může varovat před nemocí. Pozor na rakovinu i alergii

Většina lidí si asi ani neuvědomuje, že takový orgán má, pokud si ho zrovna nespálí horkým čajem nebo se do něj nekousne. Přitom bez jazyka byste nemohli třeba mluvit a cítit chuť. Co o něm víte?

28. března 2025

S halloumi, uzenou makrelou i pohankou. Saláty podle populárních foodblogerek

Jsou svěží, lehké a plné živin – jarní saláty jsou ideálním pokrmem pro přivítání teplých dní. S příchodem tohoto ročního období začala sezona mladé zeleniny, bylinek a čerstvých ingrediencí, které...

28. března 2025

Vystoupila z moře a svět užasl. První Bond girl zpopularizovala bikiny

V roce 1962 nebyly bikiny žádnou novinkou, poprvé spatřily světlo světa už krátce po druhé světové válce. Přesto byly stále považovány za tabu. Jejich stigma zlomila krátká scéna v první bondovce Dr....

28. března 2025

KVÍZ: Jak dobře znáte učitele z filmů a seriálů?

Chodili jste rádi do školy, nebo vám ji znepříjemňovali učitelé a učitelky, co si na vás zasedli nebo patřili mezi takzvané „uspávače hadů“? Ať tak, nebo tak, pojďte si nejen na Den učitelů s námi...

vydáno 28. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

„Ty to zvládneš, neotravuj.“ Skleněné děti vyrůstají ve stínu svých sourozenců

Premium

Syndrom skleněného dítěte – to zní velmi učeně. Jde snad o nějakou neobvyklou nemoc nebo třeba jiný termín pro známé klišé o „sněhových vločkách“? Faktem je, že existence „skleněných dětí“ je docela...

27. března 2025

Otíkovy montérky i unisex hostesky. Černý škádlí svou kolekcí pro EXPO 2025

Ve čtvrtek představila společnost Jan Société spolu s Kanceláří generálního komisaře české účasti na světové výstavě EXPO 2025 kolekci pro český národní pavilon v Ósace. Podle jejího autora Jana...

27. března 2025  13:35

Maková panenka z BDSM salonu. Extravagantní styl české scénáristky bere dech

Česká režisérka, herečka a scenáristka Eva Toulová má velmi osobitý vkus, který se ne každému pozdává. Především módní experti pozvedávají nad jejími módními kreacemi obočí. Posuďte sami, jak umí...

27. března 2025  8:39

V terapii testosteronem budoucnost lidstva nevidím, říká primář Zámečník

Premium

Kde se bere testosteron? K čemu je dobrý a proč může být jeho nedostatek problém? Jak souvisí s libidem, jak s fyzickým výkonem a jak s psychickou pohodou? Čím se dá jeho hladina zvýšit, a co naopak...

27. března 2025

Dejte kůži druhou šanci. O jizvu je potřeba pečovat hned od začátku

Stačí, když nám při krájení cibule sjede nůž nebo holýma rukama popadneme hrnec na sporáku, a rázem je tu problém. Za pár týdnů ale už většinou o ničem nevíme. Jediné, co nám tento incident...

27. března 2025

Nastal čas odhazování tlustých bund. Dostaňte se do kondice s úsměvem

Zima končí a příroda se nadšeně chystá na příchod jara. Někteří z nás však rozpačitě postávají před zrcadlem a bilancují: stály všechny ty dobroty a lenošení za to? Je nejvyšší čas dostat se do...

27. března 2025