Ananas, papája, karambola, opuncie či kumquat. Plody s exoticky znějícími jmény, které v sobě skrývají nádech tajemství, navíc lákají svými barvami i tvary. Není divu, že opodál ležící bedýnka s jablky vypadá ve srovnání s nimi tak omšele a nenápadně. V dnešní době mnozí z nás utrácejí za různé exotické lahůdky v domnění, že tím prospějí svému zdraví. Paradoxem je, že často tomu bývá právě naopak.
S masem, v koláči nebo do salátu. Hrušky a jablka jsou poklad české kuchyně |
Narodili jsme se a vyrostli v České republice. Tady jsme doma. Proto je i náš metabolismus nastavený na konzumaci lokálních potravin, kterým se naše zažívání přizpůsobovalo už po celá staletí. Nemluvě o tom, že exotické plody dlouhým cestováním a mnohdy i nevhodným skladováním ztrácejí na své kvalitě.
A vězte, že málokteré ovoce v sobě ukrývá tak velké množství vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek jako právě jablka.
Při zácpě i nespavosti
Jablka toho umí opravdu hodně. Podporují dobré trávení a díky vysokému obsahu vlákniny také snadné vyprazdňování, bojují proti infekcím, detoxikují a regenerují, posilují imunitu, zlepšují náladu, zvyšují vitalitu, dokonce i omlazují.
Vysoký podíl draslíku zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů, obsažený fosfor prospívá zejména těm, kteří duševně pracují.
Pravidelná konzumace jablek stabilizuje hladinu krevního cukru a výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, což ocení hlavně lidé, které sužuje dna nebo revmatismus. Stará lidová moudrost také praví, že když sníme večer jedno jablko, bude se nám lépe usínat.
Energeticky přitom nejde o nijak zvlášť vydatné ovoce, z více než 80 procent jsou jablka tvořena vodou. Nejlepší je jíst je neloupaná, nejbohatším zdrojem cenných látek je totiž právě jejich slupka.
Hezká pleť a štíhlé křivky
Jablka obsahují vysoký podíl ovocného cukru fruktózy, která je pro náš organismus mnohem stravitelnější než bílý cukr, jímž běžně sladíme, a jak už bylo řečeno, také velké množství rozpustné vlákniny pektinu, který podporuje zdravou činnost střev a vylučování toxinů pryč z těla.
Jedno jablko denně zlepší ženám sexuální život, zjistili vědci |
Pektin má zároveň schopnost zpevňovat a vypínat pleť, brzdí totiž tvorbu tělu vlastních látek, oslabujících elastinová vlákna v pokožce. Přispívá rovněž k lepšímu prokrvení a dodává pleti svěží, rozzářený vzhled.
Tyto plody mají všestranné využití také v přírodní kosmetice, kterou si můžete snadno vyrobit i doma.
Tipy na domácí kosmetiku s jablkyČistící pleťová voda Vynikající je třeba čisticí pleťová voda, jemné ovocné kyseliny totiž šetrně odstraňují různé nečistoty a přebytečný kožní maz. Smíchejte 20 ml jablečného octa (koupíte v supermarketech či bio obchodech) a 100 ml neperlivé minerálky. V roztoku pak namočte vatový tampon a jemně s ním masírujte obličej a krk. Maska proti zánětům Šťavnaté ovoce představuje výborný základ také pro různé pleťové masky. Pokud máte mastnou pleť, rozmixujte jablko s polévkovou lžící ovesných vloček a směs naneste na obličej. Nechte působit 20 minut a opláchněte vlažnou vodou. Masku aplikujte dvakrát týdně. Když ke 2 nastrouhaným jablkům přidáte polévkovou lžíci medu, získáte skvělou masku s protizánětlivým účinkem. Nechte ji působit opět asi 20 minut. Jablečný lifting Proč utrácet za drahá pleťová séra? Maska s kukuřičným škrobem funguje jako perfektní lifting. Nastrouhejte jablko a smíchejte ho se 2 lžícemi kukuřičného škrobu. Po 20 minutách opláchněte vlažnou vodou. Peeling pro zjemnění pleti K osvědčeným receptům patří i jablečný peeling. Polovinu jablka nastrouhejte najemno a promíchejte se 2 lžičkami medu a nemletého máku. Směs vmasírujte krouživým pohybem do vyčištěné pokožky a důkladně opláchněte. |