Víno nesmíte šokovat v mrazáku. Je to živý organismus, říká someliérka

Podcast   10:00
Celý život se točila kolem gastronomie. Začalo to čepováním piva a přes barmanství či kávu se dostala až k nápoji pravdy, jak se říká vínu. Denisa Kolaříková je hlavní someliérkou společnosti Bohemia Sekt a v podcastu Na Kafi mluvila třeba o tom, která odrůda je pro Čechy aktuálně nejvíce sexy, nebo jak je to s vínem a ledem.

„Dříve tomu tak nikdy nebylo, aby si dal někdo led do vína, nicméně ten trend se neustále vyvíjí a dnes už existuje spousta vinných koktejlů a šumivých nápojů, do kterých si led s klidem můžeme přidat. Záleží na preferencích zákazníka, nicméně bychom si měli uvědomit a počítat s tím, že s ledem se chuť tichého i šumivého vína trochu změní,“ vysvětlil host podcastu Na Kafi, someliérka Denisa Kolaříková.

Zákazník laik má v restauraci u stolu těžkou volbu, protože udělat dojem na partnera či partnerku a za malou chvilku během ochutnávky poznat dobré víno, které nám zpříjemní večer, není nic snadného.

PODCASTY iDNES.cz

Ženský svět do uší. Podcasty NA KAFI najdete na iDNES.cz, ale i na platformách, jako je Spotify, Apple nebo Google. Ať se vám dobře poslouchá...

Redaktorka Martina Procházková moderuje nový podcast Ony Dnes: Na Kafi

„Je dobré se v restauraci spolehnout na someliéry a nechat si víno od someliéra doporučit. Každá dobrá restaurace by svého someliéra měla mít. Udává totiž jak její prestiž, tak se stará o inventuru restaurace a hlavně o zákazníka. Pokud restaurace takového člověka nemá, pak radím se při ochutnávce podívat i na etiketu, která už mnohé napoví: o jaké víno se jedná, z jaké je země, jakou má cukernatost, zda se jedná o suché, sladké, polosuché, či zda má ještě nějaké jiné zatřídění. Druhou známkou kvality by měla být i cena vína, podle které se dá řídit,“ radí odbornice na nápoj pravdy.

I jako laici však podle Denisy Kolaříkové rozhodně dokážeme rozeznat některé vady vína. „Může to být nepříjemná vůně květáku nebo i cibule. Vy to přesně nedokážete definovat, co tam cítíte, ale už na první ochutnání či přivonění víme, že s vínem něco není v pořádku. A je akceptovatelné je vrátit či odmítnout. Zvlášť když jsme se rozhodovali sami a nebyl tam k ruce someliér, který by za nás víno zhodnotil,“ dodává Denisa Kolaříková.

Podle someliérky neexistuje neutrální víno, které chceme popíjet celý večer. Trendy velí párování, a tak je v pořádku dát si něco jiného k předkrmu a něco jiného k dezertu. „Chceme ochutnávat různé chutě, objevovat. Proto je možné dát si v restauraci za večer pět různých druhů vín, která budou napárována ke konkrétním druhům pokrmu, což je dle mého úžasný gastronomický zážitek. Když nám zachutná nějaké konkrétní, je už na nás, zda se během večera vrátíme k jedné, dvěma, třem lahvím,“ směje se Denisa Kolaříková.

Sekt není „šampíčko“

Léto fandí bublinkám a zvláště u Češek se těší oblibě prosecco. Orientují se už čeští zákazníci v šumivých vínech?

„Snažíme se zákazníky edukovat, ale stále jsou lidé, kteří si v restauraci objednají Bohemia Sekt s tím, že si dají šampíčko. Není to šampíčko, to je jen jedno jediné a pochází z Francie z oblasti Champagne, ne odjinud. Prosecco je pouze z Itálie z oblasti Veneto, Valdobbiadene. Tato vína mají ochrannou známku oblasti původu. A sekt je šumivé víno, vyrábí se třeba u nás, v Německu, na Slovensku,“ objasnila klasickou chybu milovníků bublinek someliérka.

Jak si užít dokonalou chuť vína doma? „Hlavně ho nestrkejte do mrazáku, aby neprošlo šokem,“ varuje someliérka s tím, že réva je živý organismus. Pokud jde o bílé víno, dejte je ideálně den předem vychladit do lednice, to šumivé pak nachlaďte v nádobě s ledem.

Mají muži a ženy jiné chuťové preference? Komu bude sedět výběr z bobulí? Jak se nám hledá cesta na Moravu? A proč už nefrčí flétny, ale tulipány? Poslechněte si poslední díl podcastu Na Kafi se someliérkou Denisou Kolaříkovou.

Denisa Kolaříková

Hlavní someliérka Bohemia Sekt Denisa Kolaříková

  • Působí ve společnosti BOHEMIA SEKT od roku 2018.
  • Její každodenní prací je vedení degustací, školících programů a prezentace tichých vín a sektů na různorodých akcích pro odbornou i laickou veřejnost.
  • Vedle pozice Hlavního someliéra je i specialistou pro gastronomii v regionu střední Čechy.
  • Studuje mezinárodní vzdělávací program Wine & Spirit Education Trust.
  • Je pravidelnou účastnicí Mistrovství České republiky someliérů.

Nejčtenější

Nemoc ALS vás postupně paralyzuje. Před deseti lety zabila Stanislava Grosse

Začíná nenápadnými potížemi, třeba při psaní nebo zapínání knoflíků. Při chůzi pacient zakopává, má svalové křeče a později potíže s polykáním. Na konci je úplně paralyzován a závislý na umělém...

Odmítnout, nebo strpět rychlovku? Co s tím, když vzrušený muž stále doráží

V dlouhodobých vztazích je běžné, že jeden z partnerů zrovna nemá na sex chuť, zatímco ten druhý neví, kam s apetitem. Ženy třeba po porodu, v období mateřství nebo menopauzy zažívají, že dychtivý...

Dokonalá krása ukrajinské modelky bere dech, vše je dílem přírody

Žije v Miláně, ale narodila se na Ukrajině. Do rodné země už by se vracet nechtěla, ale přesto je na své kořeny hrdá. Modelka Anastasia Nochna sklízí úspěch u předních modelingových agentur a zájem o...

Dívka doplatila na vapování, její plíce vypadají jako popcorn

Brianne Culenová se podělila o svůj příběh, aby ostatní varovala před možnými popcornovými plícemi, se kterými se potýká ona sama. Roky tajného vapování si vybraly svou daň. „Elektronické cigarety...

Suchý rohlík je ve finále lepší svačina než banán, říká odbornice na stravování dětí

Premium

Ergoterapeutka Jitka Ludvíčková buduje zdravý vztah k jídlu už u dětí předškolního věku. Setkala se s malými klienty, kteří se odmítají najíst bez tabletu nebo jedí jen tři druhy jídel. „Je potřeba...

Bolesti zad mohou značit i zánět orgánů či psychické problémy, říká neuroložka

Premium

Bolavá záda by se dala přirovnat k novodobé epidemii. Občas potrápí až 9 z 10 dospělých Čechů. „Více než 75 procent lidí mívá na rentgenu viditelné degenerativní změny na páteři už ve věku 45 až 50...

18. dubna 2025

Dívka doplatila na vapování, její plíce vypadají jako popcorn

Brianne Culenová se podělila o svůj příběh, aby ostatní varovala před možnými popcornovými plícemi, se kterými se potýká ona sama. Roky tajného vapování si vybraly svou daň. „Elektronické cigarety...

18. dubna 2025  8:33

Blíží se Bílá sobota, den velkého úklidu i návratu zvonů z Říma

Bílá sobota je den, který předchází Velikonoční neděli. Letos vychází na 19. dubna a pro křesťany je to důležitý předěl velikonočního období. V tento den se západem slunce končí půst a také období...

18. dubna 2025

Oblečení nosím klidně i dvacet let. Na návštěvě v šatníku Olgy Menzelové

V dalším pokračování našeho seriálu V šatníku slavných nás k sobě domů pozvala Olga Menzelová, která se kromě produkční činnosti a práce pro Nadační fond Jiřího Menzela v současné době věnuje hlavně...

18. dubna 2025

Hudba vyhání splín. Blahodárně působí na naši duši i vztahy

Muzika lidi nejen potěší. Podle vědeckých výzkumů také pomáhá jejich zdraví i psychické pohodě. Jak velký vliv na naše nitro má a proč by ji měl poslouchat úplně každý?

18. dubna 2025

Někdo to rád horké, někdo studené. Teplota jídla se má řídit i obdobím

Nad jídelníčkem se nemusíme zamýšlet jen z hlediska obsahu tuku, množství zeleniny nebo počtu kalorií. Zajímat by nás měla i teplota. Otázka, zda dávat přednost teplému, nebo studenému jídlu, není...

18. dubna 2025

Čekám na biologickou léčbu, říká Roman. Od dětství bojuje s migrénou

Bolesti hlavy se u mě objevily už v deseti letech. Hlava mě pak občas bolela na základní i střední škole. Vše se zhoršilo, když jsem studoval na vysoké. Lékaři zjistili, že mě trápí migréna. Čtenář...

18. dubna 2025

„Hraj si normálně! Neptej se proč!“ Pozor na věty, kterými dětem ničíte sebehodnotu

Premium

„Nežaluj, nekřič, nic se ti neděje.“ „Proč ti to tak všechno trvá?“ „Až se vyvztekáš, tak přijď.“ „Jdi od toho, raději si to dodělám sama.“ Věty, které s poslední kapkou trpělivosti letí k našim...

18. dubna 2025

KVÍZ: Velký velikonoční obrazový kvíz

Velikonoční svátky jsou nejen nejdůležitějším obdobím liturgického roku, ale také oslavou jara a dobrého jídla. Poznáte tradiční i méně tradiční součásti svátků na fotografiích?

vydáno 18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes
Recept

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Spousta dětí v kolektivu nevynikne, u nás našly talent, říká náčelnice woodcraftu

Premium

Do americké rezervace nepojedeme, tentokrát se spokojíme s pražskými Lužinami. Dita Laštovičková vede místní oddíl Ligy lesní moudrosti. S dětmi vyráží na výpravy do přírody nebo na tábory. „Od...

17. dubna 2025

Jsme stvořeni k přibírání, ke zhubnutí nestačí cvičit a málo jíst, říká obezitoložka

Premium

Na světě je více než miliarda obézních lidí, z toho 159 milionů dětí. Obezita je uznána jako závažné chronické onemocnění. Jako nejrozšířenější civilizační choroba přímo způsobuje na třicet závažných...

17. dubna 2025