Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu

3. srpna 2021

Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s...

Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

22. července 2021

Soutěž Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně...

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

7. července 2021

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit...

Trošku hořká, sladká i kyselá. Podle Pohlreicha jsou taková křídla bomba

26. května 2021

Mořské plody s avokádovou omáčkou, uzený lilek nebo vdolky na grilu jste mohli vidět v dalším díle...

Broskvové čatní

Broskvové čatní
Recept

Lehké

30 min

Výborná omáčka k masíčku.

Grilovaná klobása s brusinkovým chutney

Grilovaná klobása s brusinkovým chutney
Recept

Lehké

20 min

Grilovací sezóna se blíží. Přinášíme další tip na grilované klobásy.

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

27. srpna 2020

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

1. srpna 2020

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

Asijské špízy Satay na grilu probudí chuťové buňky k životu

6. července 2020

Na grilu se nemusíte omezovat jen na českou klasiku. Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě....

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

23. června 2020

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

30. května 2020

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což...

Grilovaný sýr haloumi s rajčatovou salsou

Grilovaný sýr haloumi s rajčatovou salsou
Recept

Lehké

25 min

Grilovat nemusíte pouze maso. Ugrilujte si řecký sýr haloumi, příjemně vás překvapí a s rajčatovou...

Grilované tortilly s rajčatovou salsou

Grilované tortilly s rajčatovou salsou
Recept

Střední

50 min

Až budete příště grilovat, překvapte ostatní grilovanými mexickými tortillami se salsou z rajčat....

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

14. května 2019

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a...

Bylinkový jogurt

Bylinkový jogurt
Recept

Lehké

10 min

Bylinkový jogurt je nejlepší s nakrájenou zeleninou. Určitě se neztratí na žádné oslavě.

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

17. července 2018

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

30. června 2018

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

16. června 2018

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

14. května 2018

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

13. května 2018

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

Odlehčené grilování. Pohlreich připravil iberskou panenku se salátem

30. dubna 2018

Už pátou sezonu rozehřívá Zdeněk Pohlreich grily, aby nás inspiroval k naší příští grilovačce....

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

5. srpna 2017

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...

VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

8. května 2017

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár...

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

31. srpna 2016

Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký...

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

11. srpna 2016

Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si...

Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

7. srpna 2016

Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom,...

Tři jednoduché omáčky, které povýší domácí grilovačku na zážitek

9. června 2016

S pěkným počasím se spousta z nás pouští do oblíbené úpravy masa i zeleniny nad žhavými uhlíky....

Pět kroků pro zdravější grilování: vlastní marinády i více zeleniny

17. května 2015

Opékání masa na žhavých uhlících je oblíbená česká letní kratochvíle. Bohužel se grilování neřadí...

Knížka o grilování od DJ BBQ je vodvaz. Objevil ho Jamie Oliver

12. června 2014

Jestli je někdo symbolem všeho, co znamená grilovačka, tak je to Christian Stevenson, pro kterého...

Hoďte na gril roštěnec, kotlety a kuře v jamajské či citrusové marinádě

7. června 2014

Grilovací sezona je v plném proudu. Horké dny lákají k posezení na terasách a zahrádkách, z...

Pohlreich na grilu vyrábí i demi glace. A ukáže krkovičku s čimičuri

25. května 2014

Zdeněk Pohlreich boří mýty o tom, že doma vyrobit demi glace je neskutečně pracné. Tím spíš, že ho...

VIDEO: Hoďte na gril kus lososa a zeleninu, přivoláte si zpátky léto

22. září 2013

Losos říznutý Japonskem díky teriyaki marinádě, podávaný navíc jen s grilovanou zeleninou, je lehký...

VIDEO: Jerky špízy nejen pro rastamany. Tip na víkendové grilování

5. září 2013

"Tyhle špízy pro nás na lodi dělal náš grilař, obrovský Jamajčan, rastaman, který nás musel...

Hoďte maso na gril. Zkuste rolku z flank steaku nebo pivní marinádu

12. května 2013

S blížícím se létem přichází v mnoha rodinách opět ke slovu gril a grilovací náčiní. Než se pustíte...

VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

26. října 2012

Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky...

Grilovací příručka: Ty nejlepší steaky nejen z hovězího masa

16. května 2012  2:20

Vyvezte grily z garáží a kůlen, sundejte je z půdy a kupte pytel uhlí. Sezona nejchutnějších mas,...

Omáčky a marinády

Grilovací marinády

Marináda přidá masu či zelenině chuť. Maso díky marinádě bude křehčí a zkrátí se doba přípravy. Kupované marinády jsou plné zahušťovadel, zkřehčovadel a chemických aromat. Proto je lepší připravit si domácí marinádu. Marináda by měla obsahovat olej, aby maso nevysychalo a bylo chutnější. Také přidejte něco kyselého (citron, ocet, hořčice, jogurt), aby maso zkřehlo. Dochuťte bylinkami, kořením a solí. Vepřové maso a hovězí nechte marinovat přes noc. Před grilováním je však třeba maso osušit v ubrousku, aby marináda neodkapávala do uhlíků a nevznikaly tak karcinogenní látky.

Grilovací omáčky

Omáčky se výborně hodí pro vylepšení chuti grilovaným masům, rybám, bramborám či zelenině. Dip je omáčka, do které se jídlo namáčí. V obchodě můžete zakoupit barbeque, brusinkovou nebo švestkovou omáčku. Jako dochucovadlo se nejčastěji používá kečup, hořčice, majonéza, česnek, rajčata, chilli, jogurt nebo kysaná smetana. Chutné omáčky si můžete i sami vyrobit. Z rajčat můžete vytvořit chutné salsy.