VIDEO: Hoďte na gril kus lososa a zeleninu, přivoláte si zpátky léto

aktualizováno 
Losos říznutý Japonskem díky teriyaki marinádě, podávaný navíc jen s grilovanou zeleninou, je lehký pokrm, po kterém vám nebude jako po výprasku. Příjemné je už to, že vás donutí vytáhnout gril, přitom je rychle hotový.

Skvěle ochuceného lososa na grilu nám na zahrádce pražského hotelu Kempinski připravil jeho šéfkuchař Marek Fichtner. Sice ještě uprostřed léta, ale taky ten den několikrát zapršelo a vůbec to nevadilo. I kdyby vám déšť znemožnil venkovní grilování, lososa skvěle připravíte i doma na elektrickém grilu.

Příprava krok za krokem

Na každého strávníka počítejte zhruba s 200g filetem z lososa, kterého naložíte do teriyaki omáčky. Pak budete ještě potřebovat zeleninu na gril, a aby vám spolu hrály všechny chutě, tak také ústřicovou omáčku a čerstvý koriandr.

Fotogalerie

Marinádu si připravte z 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce hnědého třtinového cukru, cca čtvrt lžíce worcestrové omáčky, cca 1 lžíce slunečnicového oleje, půl lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, půl stroužku česneku, půl lžíce citronové šťávy a špetky soli. Ingredience promíchejte a do marinády vložte lososa, kterého nechte alespoň hodinku marinovat v lednici.

Výběr zeleniny na gril záleží na vaší chuti, Marek Fichtner vybral kombinaci červené a žluté papriky, červené cibule a zeleného chřestu. Může to být ale i lilek, žlutá cibule či cuketa. Na zeleninu použijte stejnou marinádu jako na lososa, ale přidejte do ní ještě cca 2 lžíce ústřicové omáčky.

Rybu i zeleniny pak můžete grilovat společně, potřebují zhruba stejně času, tedy poměrně málo. Ať jde o jakoukoliv rybu, ta nikdy není dobrá vysušená a Marek Fichtner radí myslet na to, že se rybí maso sundané z rozpáleného grilu vždycky ještě chvíli "dodělává" i na talíři.

Servírujte i se zeleninou hned po sundání z grilu. Lososa nezapomeňte na talíři posypat čerstvě nasekaným koriandrem, což je v asijské kuchyni velmi oblíbená bylinka. Celému jídlu totiž dodá velice příjemný chuťový akcent.

Autor:

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Další z rubriky

Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun

Langoš s eidamen a kečupem

Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká...

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?
Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?

Někteří je vnímají jako výstřelek pro alternativně založené maminky. Fyzioterapeuti zase prohlašují, že nic lepšího pro nohy neexistuje. My jsme se je rozhodli otestovat na dvou kolegyních z kanceláře a zjistit, kde je pravda.

Najdete na iDNES.cz