Pondělí 28. listopadu 2022, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 28. listopadu 2022 René

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se finančně nezruinovat. Přitom pupek je nesmírně chutný kousek hovězího. A když k němu přidáte vhodnou přílohu, bude to hostina, jakou byste sami nečekali.

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem | foto: Petr Svoreň

Tentokrát si šéfkuchař Petr Svoreň vybral hovězí pupek (flank steak). „Maso beru stařené z farmy. A jako přílohu si udělejte pečený brambor a pro osvěžení zkuste smetano-bylinkový dip,“ doporučuje kouč a executive chef z brněnského hotelu Passage.

Pupek je plochý kus hovězího masa, který pochází ze spodní části hovězího pupku. Maso je vhodné na pečení ideálně vcelku, a poté se krájí v šikmém úhlu napříč vláknům na tenké plátky. Flank steak obsahuje vyšší podíl vláken a maso je o něco tužší, proto musí být vyzrálé.

Ačkoliv mnoho kuchařů radí nedělat se stařeným masem už nic, Svoreň si oblíbil metodu nakládání do solného nálevu. „Maso si napenetruje to, co potřebuje, a nakonec bude chutnal líp. Chuť a vůně soli a bylinek se jemně odrazí v chuti masa,“ tvrdí.

Jak připravit solný nálev před grilováním

Potřebujete: 1 l vody, 50 g soli, na sucho orestované koření a bylinky.

Postup: Vše dáme do vody a necháme lehce zavařit. Pak nálev necháme vychladnout a vložíme do něj maso. Maso marinujeme asi dvě hodiny.

Petr Svoreň u grilu

Poté maso osušíme a naporcujeme na požadované steaky. Před grilováním necháme maso v pokojové teplotě asi 15–20 minut (maso se temperuje), aby nedostalo teplotní šok.

Pak grilujeme z obou stran podle požadovaného stupně propečení. „Já preferuji medium rare. Ale záleží na vkusu,“ radí kuchař s tím, že tímto postupem se strefíte do vkusu nejvíce strávníků. Zásady, jak určit, kdy a jak je maso propečené, najdete například zde. Pokud máte vpichovací teploměr, mělo by mít maso teplotu v jádru 50 až 55 °C.

Něco k masu

Dip

„Doporučuji vyzkoušet zakysanou smetanu. Vyšleháte šlehačku a lehce ji spojíte se zakysanou smetanou, nasekáte bylinky, co vám chutnají (třeba středomořské), přidáte kapku olivového oleje, sůl, pepř a promícháte,“ shrnuje šéfkuchař.

K masu si připravíme brambory. Vezmeme menší brambory a pořádně je omyjeme pod tekoucí vodou. Neškrábeme je a i se slupkou je částečně předvaříme v osolené vodě, osušíme a pomažeme olejem. Takto připravené brambory dáme na gril a ogrilujeme do požadované barvy.

Když už necháme péct brambory, můžeme přihodit silná kolečka cibule. Během grilování ztratí cibule původní čpavost, získá spíše sladké příchutě a bude vítanou součástí přílohy.

Autor:

Grilované masové koule ponořte do omáčky z rajčat. Přelstíte podzim

Grilované masové koule v rajčatové omáčce s těstovinami

VIDEO Sychravé podzimní počasí přímo vybízí k rozpálení grilu a přípravě vydatného pokrmu. S mistrem...

Barbecue bůček je vrchol blaha, tvrdí mistr grilu. Podívejte se jak na to

BBQ bůček s bramborovým salátem a salátem coleslaw

VIDEO Jak na pořádný barbecue bůček? Jaké suroviny zvolit k přípravě příloh? Proč je důležité si jídlo...

Rozpálil gril uprostřed Vltavy a ukázal, jak na pravá americká žebra

Americká žebra s fazolemi a kukuřicí

VIDEO Seriál Dnešní díl Akademie Grilování bude tak trošku netradiční. Konec léta si okořeníme projížďkou na...

Pohlreichovy grilovací fígle. Křupavou kůrku získáte jednoduchou glazurou

ilustrační snímek

Chuť určuje to, co do jídla dáte. „Olej, ocet, sůl, pepř, hořčice... určují kvalitu kuchyně....

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Barevně pestrá kuchyně

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

Tropická kráska v květináči z Ikea. Nemáte ji také doma? ptají se vědci

Okrajenka žlutoskvrnná je nepřehlédnutelné, několikacentimetrové stvoření s několika desítkami nohou. Tato exotická...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britský rybář ulovil Francouzům legendární Mrkev, obří zlatou rybu

Neuvěřitelný úlovek zaznamenal Andy Hackett z britského Kidderminsteru u jezera Bluewater Lakes v oblasti Champagne ve...

Jméno pro mládě hrabáče vybráno, rodinné vstupenky do Zoo Praha rozdány

Bude to Amari, Bahati, Farisa, Imani, nebo Middag? Jako čtenáři iDNES.cz jste měli možnost rozhodnout o tom, jakým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští modeláři opět vyjeli na světové mistrovství. Přivezli 64 medailí

Trvalo to tři roky, než se po covidové přestávce podařilo obnovit tradiční Mistrovství světa Scale Model World v...

Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

Premium Policie zadržela dvě ženy a prověřuje, zda byly členky sekty. Obvinila je z vraždy. Jednou z žen je úspěšná dentistka,...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

USA byly pro nás symbolem svobody a blahobytu. Teď nám vhánějí slzy do očí

Premium Amerika nás naučila cestovat. Obdivovali jsme ji pro její svobodu, sílu i neomezené možnosti. Se svým manželem jsme do...

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

K výjimečnému steaku patří vyladěné přílohy. Teprve pak ucítíte nebe

Grilovat lze kdykoli a kdekoli, tvrdí mistr grilu David Kubricht alias pipMaster, který svoje grily rozpálil na...

Pohořet lze i na játrech na cibulce či krupicové kaši, ukázal Masterchef

Českou klasiku přetváří takovým způsobem, že vzdává hold tradici, a přitom ji přibližuje moderním gastronomickým...

Paměťová stopa dezertu nám často lže, odhaluje cukrářka Mirka van Gils

Rozstřel Sladkosti jsou jí osudem od doby, kdy se na konci sedmdesátých let v Československu vyučila cukrářkou. Před revolucí...

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...

Metro v plamenech. Londýnská tragédie odhalila nový fyzikální jev

Metro patří k nejbezpečnějším dopravním prostředkům na světě. Přesto ani jemu se nevyhnou nehody s desítkami mrtvých....

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...