Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z bůčku. Tuto jednoduchou a dokonalou chuťovku k dobře vychlazenému pivu si prostě zamilujete.

Průvodci grilováním navštívili Nepomuk, kde původně stál historický Turkův pivovar. Dnes tu najdete pivovar Zlatá kráva, který svým pojmenováním odkazuje na Sochorův statek, kam naši průvodci nedávno zavítali. Vedle farmářského pivovaru tady najdete i pivní hotel s wellness zónou a pivními lázněmi.

„Protože jsme dneska v pivovaru, tak si uděláme dokonalou chuťovku k pivu. Zauzené chipsy z bůčku, které budeme potírat pivem, medem a česnekem s chilli,“ říká v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

Plátky z bůčku vyválejte do tenka

Protože se bůček bude krájet na tenké plátky, dejte ho nejprve na půl hodiny namrazit do mrazáku. Z bůčku sundejte kůži.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

„Stranou, kde byla kůže, ho dejte na prkénko a bůček nakrájejte na tří až čtyřmilimetrové plátky,“ ukazuje postup pipMaster. Plátky následně vykládejte na prkénko a okořeňte směsí grilovacího koření HOT BBQ ze soli, cukru, papriky a česneku. Toto koření dodá bůčku příjemnou pikantnost.

„Nakořeněné plátky přikryjte potravinářskou fólií a kuchyňským válečkem, anebo klidně i prázdnou lahví od piva, plátky bůčku vyválejte do tenka,“ vysvětluje dál postup pipMaster.

Stejnoměrné plátky vyskládejte na plechovou mřížku a můžete s nimi do grilu, který roztopte na 150 stupňů. Chipsy dělejte nepřímou metodou. Tlumicí deflektory doporučuje David Kubricht obalit alobalem, protože z bůčku vám bude dovnitř grilu kapat hodně tuku. Do grilu přidejte jeden kousek ovocného dřeva na zauzení a plátky masa v něm nechte půl až tři čtvrtě hodiny dělat.

Místo černého piva zkuste raději citrusové

„Než se nám chipsy zaudí, vybereme si pivo na potěr,“ říká svému italskému kamarádovi a rovněž průvodci akademií Danielu Govonimu. Pivo ve Zlaté krávě, které průvodci navštívili, zde od začátku, tedy od roku 2018, vaří sládková Žaneta Petružálková, která o místní zlatý mok pečuje tím nejlepším způsobem.

Přestože na potírání bůčku by se nejlépe hodilo černé pivo, doporučila sládková pipMasterovi svrchně kvašenou dvanáctku Yellow Cow, která v sobě kromě sladu a chmelu obsahuje také citron. „Toto pivo tak i v letních měsících zaručí příjemné osvěžení a perfektně se hodí ke grilování,“ říká sládková ze Zlaté krávy.

Suroviny na bůčkové chipsy:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti
  • kořenící směs pipMaster HOT BBQ ze soli, cukru, papriky a česneku
  • 1,5 dcl světlé pivo Yellow Cow
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce teriyaki česnekové omáčky Kikkoman
  • 1 chilli paprička

Potěr na chipsy připravte z deci a půl piva, přidejte dva stroužky najemno posekaného česneku, jednu lžíci medu, dále dvě lžíce teriyaki česnekové omáčky a posekanou jednu celou chilli papričku.

Při potírání bůčku buďte opatrní. Tuk může chytit

Zauzené chipsy potřete připraveným potěrem. „Při potírání buďte opatrní, může vám chytit tuk z bůčku,“ upozorňuje pipMaster a dodává: „pokud se vám to stane, zavřete gril tak, abyste úplně uzavřeli přístup vzduchu k ohni, a tak ho udusíte.“

Potěr pak nechte na chipsech už jen pět minut zatáhnout při zcela uzavřeném grilu. „Po sundání z grilu ještě nechte chipsy pět minut vystydnout, protože budou příliš horké,“ upozorňuje pipMaster.

„Vypadají a chutnají naprosto skvěle. Chipsy nejsou ani vysušené, ani šťavnaté a jsou parádně okořeněné. Ve Zlatý krávě to bylo naprosto super a budu se těšit, že se spolu příště uvidíme na dalším místě, které nám doporučí Amazing Places,“ uzavírá spokojený pipMaster.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

Ikonický burger Juicy Lusy

VIDEO Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a...

Grilované koleno zaručeně rozpálí každou silvestrovskou oslavu

Hotové vepřové kolenu s ratatouille

VIDEO Blíží se silvestrovská noc plná jídla a pití a hodně lidí si doma navečer kromě jednohubek nebo...

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...