VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

aktualizováno 
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu, kterou denně používá k vaření pro hosty. A využil ji i pro letní grilování, které připravil pro zaměstnance.

„Chceme tak trochu oslavit léto, tak jsme připravili malou grilovačku. Tady na zahradě ambasády k tomu máme ideální prostředí. A taky dost zeleniny na saláty, které si pěstuji na zahrádce, ke které mi přibyl i skleník, takže jsem mohl přidat i odrůdy, kterým by se normálně na záhonu tolik nedařilo,“ říká kuchař.

Fotogalerie

Připravil nám v přítomnosti kamery jedno z jídel, která bude podávat. „Čtyři hodiny jsem na 150 °C pekl krkovičku úplně do měkka tak, aby bylo možné ji natrhat. Když byla hotová, maso jsem smíchal s barbecue omáčkou. To je sweet chilli, kečup, chilli omáčka,“ popisuje.

V okamžiku, kdy se mají sejít hosté, už je maso hotové, stačí ho jen v rendlíku na grilu ohřívat a po opečení housky servírovat se salátem a rajčetem, aby se pak při náporu hostů nezdržovalo (více ve videu). Stejně tak si můžete dopředu připravit i salát z rajčat s cucamelonem, někdy se mu také říká mexická okurka. Má chuť pohybující se někde mezi limetkou a nakládanou okurkou.

„Před lety, když jsem ho prvně chtěl použít, nemohl jsem ho v obchodě sehnat, dokonce ani semena, takže jsem ho objednal v Británii. Dnes už je běžně v prodejnách osiv a ve skleníku se mu báječně daří,“ vzpomíná. A je patřičně hrdý na to, že může uplatnit úrodu ze své zahrádky.

K burgeru s trhaným masem přidá mimo salátu i ogrilovaný malý římský salát baby gem. „Obsahuje hodně vody, a když se rychle ogriluje po řezu, získá chuť po grilování a zároveň je hodně šťavnatý a svěží,“ doporučuje kuchař.

A na závěr finta pro všechny, kdo se nedokážou udržet v rámci střídmé konzumace masa při grilování. „Vyzkoušejte během hostiny trochu grilovaného ananasu, je to zázrak na vytrávení a uvidíte, že do sebe dokážete ještě nasoukat další jídlo,“ prozrazuje kuchařskou fintu.

Autor:

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

VIDEO Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak...

První letošní příspěvky do grilovací soutěže: hovězí, bůček i kuře

Marinované kuře pečené „naplacato“

V rámci naší soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli se už začínají scházet první fotografie s...

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Najdete na iDNES.cz