Čtvrtek 13. srpna 2020, svátek má Alena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 13. srpna 2020 Alena

Asijské špízy Satay na grilu probudí chuťové buňky k životu

aktualizováno 
Na grilu se nemusíte omezovat jen na českou klasiku. Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě. Využijete buď kuřecí, anebo hovězí maso, přikoupit musíte několik ingrediencí, které možná běžně nemáte ve spíži, jako například kokosové mléko, kurkumu nebo citronovou trávu.

Asijské špízy Satay s omáčkou z kokosového mléka | foto: Štěpán Návrat

Dnešní recept pro nás připravil Štěpán Návrat, který vede síť podniků Café Buddha. O jeho cestě za gastronomií jsme psali zde.

Ingredience: 600 g kuřecího masa (nebo hovězí steak), 2 ks sýru halloumi, sezonní zelenina dle chuti. Maso můžeme nahradit tempehem a tofu (vegetariánská verze).

Marináda: 3 lžíce oleje, 2 lžíce mleté kurkumy, 1 lžíce mletého pepře, 1 lžička soli, 2 stroužky nebo 1 lžíce česneku (může být sušený), 2 stonky citronové trávy, 1 lžičku mletého zázvoru.

Omáčka: 300 ml kokosového mléka, 1 lžička mleté kurkumy, cukr dle potřeby (50–100 g), 150 g arašídů, kokosovou mouku dle potřeby.

Postup: Nejprve si připravíme marinádu. Česnek a zázvor oloupeme a spolu s citrónovou trávou nadrobno nasekáme, přidáme koření a olej. Necháme chvíli odležet, aby se chutě spojily.

Špízy můžeme grilovat, ale i připravit v troubě.

Špízy můžeme grilovat, ale i připravit v troubě.

Nyní si namočíme špejle (ideálně bambusové, ale postačí dřevěné) do vody, aby nasákly. Maso můžeme nakrájet na tenké plátky nebo na větší kousky 3×3 cm, stejně tak i zeleninu a sýr na větší kostky. Nyní vše naložíme do připravené marinády a necháme marinovat min. 30 minut.

Mezitím si připravíme omáčku. Do rendlíku nebo do woku nalijeme kokosové mléko, které přivedeme k varu a necháme ho lehce zpěnit. Důležité je neustále s mlékem míchat, jinak nám uteče (jako klasické mléko). Přidáme namleté arašídy, dobře promícháme a poté dochutíme kořením a cukrem.

Pomalu vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Kdyby byla řidší, použijte kokosovou mouku (jemně namletý kokos). Pokud by nám omáčka nehoustla, použijeme více kokosové mouky nebo škrobu. Ale pozor, při chladnutí bude ještě omáčka dále houstnout.

Pošlete fotku s receptem a vyhrajte gril a další ceny

Nyní začneme připravovat špízy. Vezmeme namočené špejle a postupně na ně napichujeme maso, zeleninu, sýr dle chutí. Poté můžeme špízy upéct v troubě, ogrilovat na pánvi nebo pro nejlepší gastronomický zážitek na dřevěném uhlí na grilu. 

Autor:

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

Žebírka svázaná do snopu, maso zkombinované s čokoládou. Čtenáři grilují

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru.

Soutěž Máme pro vás další várku čtenářských receptů, které jsme dostali do soutěže o nejlepší recept....

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

Pstruh, krkovice vcelku i napíchnuté kuře. Vyzkoušejte recepty od čtenářů

Pstruh na grilu se smaženými bramborami

Soutěž Od začátku měsíce nám posíláte své oblíbené grilovací recepty, se kterými soutěžíte o gril a další...

Vepřová žebra, jelení kýta a panenka. Příspěvky ze čtenářských grilů

Medová žebírka

Soutěž Hned dvě odlišné marinády na oblíbená vepřová žebra na grilu, které můžete vyzkoušet při svém...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

Podívejte se, jak se pečou hověží žebra v americkém stylu

VIDEO V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

  • Nejčtenější

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Nechci, aby odcházeli sami, říká majitelka hospice pro staré a týrané psy

Premium Eliška Vafková řídí hospic pro staré, nemocné a týrané psy. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradila, že se už starala...

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Dozrávají plody, které jsou k snědku. Znáte hlohyni či temnoplodec?

Angrešt, rybíz či meruňky pozná každý, ale vyznáte se i v netradičním či planém ovoci, které u nás můžete potkat? Často...

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

  • Další z rubriky

Čech hvězdou kouzelnického nebe. Svými karetními triky uchvátil Ameriku

Premium Karetní triky uchvátily Ondřeje Pšeničku už v dětství. Okouzlil jimi Ameriku, v této zemi má magie vysoký kredit....

Třezalka neboli svatojánské koření umí zbavit depresí i zatočit s viry

Bylina dobré nálady, nebo také svatojánské koření, protože začíná kvést na svatého Jana. Tak se říká třezalce, která...

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Desetiletá malířka prodává díla za desetitisíce, peníze věnuje na charitu

Desetiletá Daisy Wattová z Velké Británie maluje teprve čtyři roky, ale její díla se prodávají za částky až deset tisíc...

WhatsApp se brzy zbaví toho, co nás na něm nejvíc štve

Populární chatovací aplikace WhatsApp chystá změnu, která leckoho potěší. Brzy bude mít podporu více aktivních zařízení...

Krejčířovu vilu opět nikdo nechce. Už ani za dvacetinu pořizovací ceny

Ani další pokus o vydražení vily v Černošicích, která patřila odsouzenému Radovanu Krejčířovi, nebyl úspěšný. Do dražby...

Češi bydlí na Papui již tři roky. Byl to ze začátku šok, ale nelitují

Manželé se rozhodli vydat za prací do zahraničí. Zlákala je Papua Nová Guinea, kde žijí od roku 2017. Nejdříve v městě...

Škoda nebude žádnou montovnou, říká Babiš. Nový šéf musí na kobereček

Premium Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chtějí vědět, jaká budoucnost čeká mladoboleslavskou...

VIDEO: Polský kamion nezpomalí ani úzký levý pruh na rozkopané D1

Dálniční pruh musí být široký minimálně 2,5 metru, což je pro mnoho aut na hranici bezpečnosti. Vždyť mrazírenský...