Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

aktualizováno 
Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom, zda považujete grilování za obřad, anebo dáváte přednost rychlé přípravě bez starostí.

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou výsledky. | foto: Weber

Rozhodnutí, zda si pořídit gril plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí, závisí zcela na preferencích každého a také na tom, kde máte v plánu grilovat. S kvalitním zařízením, které je schopno dostatečně vysokého žáru, si pochutnáte vždycky.

Inspirovat se můžete také v naší letní příloze Letní grilování, kterou jsme pro vás připravili.

1.Plyn, elektřina, nebo dřevěné uhlí?

Pokud chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň chcete být s grilem mobilní, pak určitě vybírejte mezi menšími plynovými grily. Potřebného žáru s plynem dosáhnete za pouhých deset až patnáct minut a teplotu lze nastavit i regulovat.

Fotogalerie

Navíc údržba plynového grilu je velice snadná – stačí rošt vyčistit kartáčem a zkontrolovat misku na zachytávání odkapávajícího tuku. Podobné je to s grily na elektřinu – ty ale vybírejte, jen pokud máte v dosahu místa, kde grilujete, zásuvku.

Pro mnoho lidí zůstává stále pravým prožitkem pouze grilování na ohni. Milovníkům klasiky, kteří navíc disponují i zahradou, tedy doporučujeme kotlový gril na dřevěné uhlí.

2.Kvalita především

Gril si člověk nepořizuje na jednu sezonu, ale měl by mu spolehlivě sloužit řadu let.

Jelikož většina grilů stojí venku, kde jsou vystaveny nepřízni počasí, musí být zhotoveny z kvalitního, pevného a odolného materiálu a vyznačovat se stabilní konstrukcí, abyste při samotném grilování měli jistotu bezpečnosti a zbytečně se netrápili.

Vybírejte proto mezi značkami, které představují desítky let prověřenou jistotu, a všímejte si použitých materiálů u všech součástí grilu. V neposlední řadě vám leccos napoví poskytovaná záruka.

3.Bez poklopu ani ránu

Ať už vybíráte mezi modely na plyn, elektřinu, nebo dřevěné uhlí, doporučujeme, aby gril měl unikátní součást – a sice poklop. Pro kvalitní grilování je nezbytný. Snižuje totiž přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů.

Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje seshora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle a tím se vysušují. Poklop navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném jídle všichni milujeme.

4.Prověřte si možnosti a kvalitu příslušenství

Mnoho dnešních grilů je vybaveno spoustou různých doplňků a dodatečných funkcí, jejichž kvalita a účinnost je často nízká. Výsledkem pak je, že platíte za něco, co v podstatě nepoužíváte.

Z druhé strany dobré, funkční příslušenství grilu značně rozšiřuje a usnadňuje možnosti přípravy jídla a učiní z vás opravdové mistry kuchaře, kteří zvládnou venku na grilu připravit prakticky jakékoliv hlavní jídlo, přílohu či dezert.

5.Čištění grilu

Čistota je základem všeho. Při výběru grilu si proto určitě dejte pozor na to, jak se konkrétní zařízení čistí. Lze říci, že čím snadnější čištění bude, tím častěji budete grilovat.

Gril na dřevěné uhlí by měl být konstruován tak, aby pálením vznikající popel padal do vyjímatelné záchytné nádoby. Grily na plyn či elektřinu by měly mít dobře přístupnou misku na odkapávající omastek, a pokud mají rošt z kvalitního materiálu, pak lze říci, že se čistí samy – rošt stačí zahřát na maximální provozní teplotu a zbytky po grilování potom speciálními kartáči lehce odstranit.

Autor:

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Vepřový bůček na peletkovém grilu

VIDEO Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....


Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

KVÍZ: Víte, jestli může had mrkat, jak dlouho spí medvěd a co umí ťuhýk?

Tušíte například, čím je výjimečný ťuhýk obecný na snímku? Možná jste doteď ani...

Vstaňte od počítačů, mobilů, displejů a obrazovek. Venku čeká skutečný svět, nabízející tisíckrát víc zajímavostí. Ve...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Jedovaté ropuchy ohrožují Floridu. Sežerou a otráví, na co přijdou

Ropucha obrovská dorůstá až 30 centimetrů a váhy dvou kilogramů.

Tisíce jedovatých ropuch zaplavily město Palm Beach Gardens, které leží severně od Miami na Floridě. Město s 55 tisíci...

Pěstovat plodiny pro biopaliva na orné půdě je špatně, řekl expert v Rozstřelu

Zemědělství je orientováno hlavně na výkon, prohlásil přírodovědec Hruška

Pesticidy v pitné vodě či v potravinách se bohužel staly součástí našich životů. Jak stav krajiny ohrožuje...

Další z rubriky

Atlas bylin: Jak dostat bylinkami cukr v krvi níž, ať jste zdraví blíž

Atlas bylin - 2. díl

Počet lidí nemocných diabetem v posledních desetiletích stoupá natolik, že odborníci začínají hovořit o epidemii....

Co všechno v dubnu stihnete vypěstovat ze semínek, a jak na to

Předpěstovat sazeničky si můžete za oknem jak například v plastových kelímcích...

Jakkoliv se může zdát vypěstování rostlin ze semínek snadné, je to věda. Někdy vzejde pár rostlin, jindy žádná,...

Proměněná zahrada zvětšila obytný prostor a vytáhla rodinu ven z domu

Pohled z rohu zahrady, od posezení s ohništěm. Stačilo pár týdnů a od hlavní...

Mladí manželé s malým potomkem sice měli u svého nového domu zahradu navrženou od profesionála, ale ani za tři roky se...

Najdete na iDNES.cz