VIDEO: Jerky špízy nejen pro rastamany. Tip na víkendové grilování

aktualizováno 
"Tyhle špízy pro nás na lodi dělal náš grilař, obrovský Jamajčan, rastaman, který nás musel opustit, když u něj našli drogy. Jako kuchař byl ale neuvěřitelný, a to musel za večer připravit třeba 1 600 steaků, každý jinak propečený," odhalil šéfkuchař Marek Fichtner, který profesně působil sedm let na německých a amerických výletních lodích, původ jednoho ze svých oblíbených grilovacích receptů.

Podělil se o něj už letos na jaře v kuchařce Muži sobě, protože jde o správně chlapský recept, který jistě ocení každý milovník grilování. Pokud se vám trefí do noty, je pravděpodobné, že byste si z této kuchařky sestavené z receptů mladých a špičkových českých šéfkuchařů vybrali i další. Pro čtenáře iDNES.cz Marek špízy připravil na zahrádce hotelu Kempinski, kde měl po ruce i záhon s čerstvými bylinkami. A byly opravdu skvělé.

Jak připravíte jamajské špízy krok za krokem

Potřebné ingredience: na jednu porci počítejte s 200 g vepřové panenky (z té Marek Fichtner připravuje špízy na videu), nebo vykostěného hřbetu (tedy karé), jednu červenou a jednu žlutou papriku, 1 až 2 červené cibule a klas kukuřice.

Na marinádu si připravte 3 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, kousek zázvoru (cca 20 g), 1 lžičku mletého nebo drceného nového koření, hrstku lístků čerstvého tymiánu, 1 lžíci celozrnné hořčice, čtvrt lžičky mleté skořice, zhruba 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje a bílý pepř.

Fotogalerie

Právě do přípravy marinády se pusťte nejdřív. Do mixéru si nalijte olivový olej, přidejte pokrájenou jarní cibulku, čerstvý koriandr, česnek, na kousky pokrájený zázvor, nové koření, hrstičku tymiánu, lžíci celozrnné hořčice, skořici a pepř. K této směsi přilijte i worcester a citronovou šťávu a mixujte, dokud se marináda pěkně nespojí. Sůl nepřidávejte, vytáhla by během marinování z masa vodu.

Maso si pokrájejte na kostky (zhruba 40g), vložte do misky, přihoďte na kousky pokrájenou červenou a žlutou papriku a dílky červené cibule. Přidejte marinádu, promíchejte a nechte maso i se zeleninou alespoň hodinku marinovat.

Pak maso napíchejte střídavě s paprikou a cibulí na špejle. Marek Fichtner používá bambusové, které dopředu namočí do vody, aby se při grilování tolik nepálily. A připravte si na grilování i kukuřici: pokrájejte ji na špalíky, potřete olejem a posolte. A můžete kukuřici i špízy vložit na rozpálený gril.

Obojí hlídejte a podle potřeby otáčejte, kukuřice bude samozřejmě hotová dříve, špízy potřebují grilovat zhruba 15 minut. Pokud si je chcete připravit doma, můžete je zprudka opéct na pánvi a posléze nechat pár minut dopéct pod grilem v troubě rozpálené na 180 °C.

Autor:

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

  • Nejčtenější

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Premium

Pokrok po švédsku: mizející pisoáry a genderově neutrální sport

Severská země přichází s revolučními nápady, kterým aplaudují pokrokoví liberálové z celého světa. Mizí pánské pisoáry,...

Krampol o Belmondovi: Když on točil Zvíře, já hrál traktoristu

Přes třicet let promlouvá na české diváky božský Bébel, jak Jean-Paul Belmondovi v rodné Francii přezdívají, hlasem...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

Premium

Síla přírody: rostliny dokážou posílit imunitu, vyléčit nemoci, ale i zabít

Rostlinná „lékárna“ představuje obří zásobárnu látek, které příroda s předstihem připravila pro situace, v nichž je...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Najdete na iDNES.cz