Pátek 23. října 2020, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. října 2020 Teodor, Theodor

VIDEO: Jerky špízy nejen pro rastamany. Tip na víkendové grilování

"Tyhle špízy pro nás na lodi dělal náš grilař, obrovský Jamajčan, rastaman, který nás musel opustit, když u něj našli drogy. Jako kuchař byl ale neuvěřitelný, a to musel za večer připravit třeba 1 600 steaků, každý jinak propečený," odhalil šéfkuchař Marek Fichtner, který profesně působil sedm let na německých a amerických výletních lodích, původ jednoho ze svých oblíbených grilovacích receptů.

Podělil se o něj už letos na jaře v kuchařce Muži sobě, protože jde o správně chlapský recept, který jistě ocení každý milovník grilování. Pokud se vám trefí do noty, je pravděpodobné, že byste si z této kuchařky sestavené z receptů mladých a špičkových českých šéfkuchařů vybrali i další. Pro čtenáře iDNES.cz Marek špízy připravil na zahrádce hotelu Kempinski, kde měl po ruce i záhon s čerstvými bylinkami. A byly opravdu skvělé.

Jak připravíte jamajské špízy krok za krokem

Potřebné ingredience: na jednu porci počítejte s 200 g vepřové panenky (z té Marek Fichtner připravuje špízy na videu), nebo vykostěného hřbetu (tedy karé), jednu červenou a jednu žlutou papriku, 1 až 2 červené cibule a klas kukuřice.

Na marinádu si připravte 3 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, kousek zázvoru (cca 20 g), 1 lžičku mletého nebo drceného nového koření, hrstku lístků čerstvého tymiánu, 1 lžíci celozrnné hořčice, čtvrt lžičky mleté skořice, zhruba 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje a bílý pepř.

Fotogalerie

Právě do přípravy marinády se pusťte nejdřív. Do mixéru si nalijte olivový olej, přidejte pokrájenou jarní cibulku, čerstvý koriandr, česnek, na kousky pokrájený zázvor, nové koření, hrstičku tymiánu, lžíci celozrnné hořčice, skořici a pepř. K této směsi přilijte i worcester a citronovou šťávu a mixujte, dokud se marináda pěkně nespojí. Sůl nepřidávejte, vytáhla by během marinování z masa vodu.

Maso si pokrájejte na kostky (zhruba 40g), vložte do misky, přihoďte na kousky pokrájenou červenou a žlutou papriku a dílky červené cibule. Přidejte marinádu, promíchejte a nechte maso i se zeleninou alespoň hodinku marinovat.

Pak maso napíchejte střídavě s paprikou a cibulí na špejle. Marek Fichtner používá bambusové, které dopředu namočí do vody, aby se při grilování tolik nepálily. A připravte si na grilování i kukuřici: pokrájejte ji na špalíky, potřete olejem a posolte. A můžete kukuřici i špízy vložit na rozpálený gril.

Obojí hlídejte a podle potřeby otáčejte, kukuřice bude samozřejmě hotová dříve, špízy potřebují grilovat zhruba 15 minut. Pokud si je chcete připravit doma, můžete je zprudka opéct na pánvi a posléze nechat pár minut dopéct pod grilem v troubě rozpálené na 180 °C.

Autor:

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Kuře „à la Spider-Man“

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem.

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit...

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Letošní posvícení bude jen s nejbližší rodinou. Možná i to svatomartinské

Třetí říjnovou neděli, která následuje po svátku sv. Havla, vybral císař Josef II. jako posvícenskou. Právě 16. října...

Po přijímání trocha hříchu. Lázeňské oplatky jsou pochoutkou již stovky let

Premium Na nedělní mši přijala v kostele Nanebevzetí Panny Marie skrze malou kulatou oplatku – hostii – tělo Páně, po...

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...