VIDEO: Jerky špízy nejen pro rastamany. Tip na víkendové grilování

  • 6
"Tyhle špízy pro nás na lodi dělal náš grilař, obrovský Jamajčan, rastaman, který nás musel opustit, když u něj našli drogy. Jako kuchař byl ale neuvěřitelný, a to musel za večer připravit třeba 1 600 steaků, každý jinak propečený," odhalil šéfkuchař Marek Fichtner, který profesně působil sedm let na německých a amerických výletních lodích, původ jednoho ze svých oblíbených grilovacích receptů.

Podělil se o něj už letos na jaře v kuchařce Muži sobě, protože jde o správně chlapský recept, který jistě ocení každý milovník grilování. Pokud se vám trefí do noty, je pravděpodobné, že byste si z této kuchařky sestavené z receptů mladých a špičkových českých šéfkuchařů vybrali i další. Pro čtenáře iDNES.cz Marek špízy připravil na zahrádce hotelu Kempinski, kde měl po ruce i záhon s čerstvými bylinkami. A byly opravdu skvělé.

Jak připravíte jamajské špízy krok za krokem

Potřebné ingredience: na jednu porci počítejte s 200 g vepřové panenky (z té Marek Fichtner připravuje špízy na videu), nebo vykostěného hřbetu (tedy karé), jednu červenou a jednu žlutou papriku, 1 až 2 červené cibule a klas kukuřice.

Na marinádu si připravte 3 jarní cibulky, hrst čerstvého koriandru, stroužek česneku, kousek zázvoru (cca 20 g), 1 lžičku mletého nebo drceného nového koření, hrstku lístků čerstvého tymiánu, 1 lžíci celozrnné hořčice, čtvrt lžičky mleté skořice, zhruba 1 lžíci worcesterové omáčky, 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje a bílý pepř.

Právě do přípravy marinády se pusťte nejdřív. Do mixéru si nalijte olivový olej, přidejte pokrájenou jarní cibulku, čerstvý koriandr, česnek, na kousky pokrájený zázvor, nové koření, hrstičku tymiánu, lžíci celozrnné hořčice, skořici a pepř. K této směsi přilijte i worcester a citronovou šťávu a mixujte, dokud se marináda pěkně nespojí. Sůl nepřidávejte, vytáhla by během marinování z masa vodu.

Maso si pokrájejte na kostky (zhruba 40g), vložte do misky, přihoďte na kousky pokrájenou červenou a žlutou papriku a dílky červené cibule. Přidejte marinádu, promíchejte a nechte maso i se zeleninou alespoň hodinku marinovat.

Pak maso napíchejte střídavě s paprikou a cibulí na špejle. Marek Fichtner používá bambusové, které dopředu namočí do vody, aby se při grilování tolik nepálily. A připravte si na grilování i kukuřici: pokrájejte ji na špalíky, potřete olejem a posolte. A můžete kukuřici i špízy vložit na rozpálený gril.

Obojí hlídejte a podle potřeby otáčejte, kukuřice bude samozřejmě hotová dříve, špízy potřebují grilovat zhruba 15 minut. Pokud si je chcete připravit doma, můžete je zprudka opéct na pánvi a posléze nechat pár minut dopéct pod grilem v troubě rozpálené na 180 °C.


Letní grilování - Maso