Pátek 7. října 2022, svátek má Justýna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. října 2022 Justýna

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

  1:00
Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k sýru či na topinku, vypadají skvěle. Ovšem největší slastí je jejich pikantní chuť. S radami od zkušené marmeládařky Romany Šafránkové přípravu tohoto lahodného čatní zvládnete.

Když připravuje ovocné džemy, tak absolutně bez přidávaného pektinu či dokonce nějaké chemie, a s minimem cukru. Jiné než přírodní ingredience Romana Šafránková nepoužívá, ani pokud se vrhne na vaření dobrot, které se hodí k masu. Její čatní jsou díky tomu plná opravdové čisté chuti.

Což platí i pro „paprikové chilli barbecue“, které pro naše čtenáře  připravila před kamerou a během přípravy nás nechala ochutnávat. Její recept totiž berte jako základ, kde se na nějaké gramy nehledí. „Každá várka ovoce či zeleniny je jiná, ať už chuťově nebo obsahem vody, a péči během přípravy tomu prostě musíte přizpůsobit,“ vysvětluje nám při krájení cibule a paprik.

Ale zpět k receptu, který teď v sezoně určitě vyzkoušejte, zvláště pokud zpracováváte vlastní nadúrodu. Uvidíte, že čatní oceníte při grilování i jako zásoby na zimu k pečenému masu. Případně budete mít originální dárek, který lze přinést k přátelům na návštěvu.

Ingredience potřebné odhadem na tři skleničky čatní o objemu cca 212 ml, což je váhově zhruba 270 g: cca 3 kg červených paprik, zhruba čtvrt lžičky nakrájených jalapeňos papriček případně čerstvá červená chilli paprička (pálivost zvolte podle své chuti), 1 až 2 bílé cibule, 3 až 4 stroužky česneku, cca 150 ml vinného octa, olivový olej a cca 200 až 300 g třtinového cukru (opět dle vlastní chuti). Lze přidat i jedno oloupané nastrouhané jablko.

Omyté papriky zbavte stopky i s jádřincem a nakrájejte je na středně široké proužky. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte ji spolu s na plátky nakrájeným česnekem na oleji tak, aby zesklovatěla. Stejně jako v případě džemů Romana Šafránková radí i čatní připravovat v nízkém širokém kastrole, urychlíte odpařování tekutiny.

K cibuli s česnekem současně přidejte i nakrájenou papričku jalapeňos nebo chilli papričku - zde si opravdu zvolte pálivost, jaká vám vyhovuje, a s citem tomu přizpůsobte přidané množství. Ať je pro vás čatní pálivé tak akorát.

Jakmile cibule zesklovatí, už k ní můžete přidat i proužky papriky - případně i s nastrouhaným jablkem - a za občasného promíchání je nechte dusit zhruba 10 až 15 minut. Dušením papriky změknou a zbavíte je přebytečné vody.

V závěru přisypte třtinový cukr (množství upravte dle vlastní chuti) a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte vinný ocet, čatní už jen velmi krátce povařte, výsledná chuť by měla být sladko- kyselo-pálivá (podle potřeby lze chuť lehce doladit špetkou soli). A můžete čatní plnit do připravených vypařených skleniček, které pečlivě zavíčkujte.

Skladujte v chladu, případně lze čatní ještě sterilovat, aby vydrželo déle, zhruba 20 minut při 80 oC. Ovšem raději si opět připravte čerstvé, až ho sníte. Dlouhodobým skladováním by ztratilo nejen svoji nádherně zářivou barvu.

Autor:

Na francouzské kuře s ghíčkem, dá mu další chuť, radí Grilovací akademie

Francouzské nadívané kuře s cassouletem

VIDEO Seriál Jižní Francie a severní Čechy se setkaly v Grilovací akademii. David Kubricht alias pipMaster a...

Grilovaný steak oživte jemnou smržovou omáčkou, radí Grilovací akademie

Před podáváním maso přelijte smržovou omáčkou.

VIDEO Seriál Osolit rib eye neboli vysoký roštěnec ještě před tím, než ho dáme na gril, nebo až po ugrilování?...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

Grilovaná žebra na víně s brusinkami

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody....

Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

Autor receptu používá stále populárnější gril typu kamado.

Soutěž Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

  • Nejčtenější

Uvařte doma a odneste si oběd do práce. Vejdete se do padesátikoruny

Seriál Seriál Jídlo do krabičky přináší první várku receptů, při jejichž realizaci by náklady neměly překročit padesát korun....

Zavírejte okna, nejen slunéčka právě hromadně hledají úkryt na zimu

Konečně nám počasí dopřává babí léto, takže máme chuť pustit si trochu sluníčka i domů. Jenže pozor, venku právě v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

Během rybářského závodu King of the Lake chytili výjimečné štiky a candáty

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Ten mnozí považují za nejlepší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe vítěze ankety o nejroztomilejšího mazlíčka září. Podívejte se na fotky

Konec měsíce znamená i konec zářijového kola ankety o nejroztomilejšího mazlíčka. V první desítce tentokrát bodovali...

ANALÝZA: Co udělají USA, když Rusko použije atomovou bombu? Jsou tři možnosti

Premium Pořád se věští z koule, jestli Rusko použije na Ukrajině atomovku, kreslí se různé scénáře, ale vůbec se neví, co by...

Jak přestat chrápat. Pomoct může i tenisový míček, říká primář Jirák

Premium Chrápání postihuje zhruba 57 procent mužů a 40 procent žen. Kdy může být chrápání signálem vážného problému? A co to je...

Mužské sny. Po čem muži doopravdy touží a co si radši nechají ujít

Premium My ženy si ve svých hlavách dokážeme utvořit dokonalé scénáře a domněnky, které jsou ovšem mnohdy vzdálené realitě....

Už nemáte na každodenní stravování v práci? Uvařte si doma do krabičky

Seriál Ceny v restauracích se neustále zvyšují a ještě porostou. Dvacetkrát měsíčně zaplatit dvě stovky za oběd v restauraci...

Můj sen je destilát z lesních jahod. Muselo by jich být sto kilo, říká palič

Premium Kdysi se věnoval počítačové grafice, pak objevil kouzlo ovocných destilátů a už více než 20 let má na starosti výrobu...

Uvařte doma a odneste si oběd do práce. Vejdete se do padesátikoruny

Seriál Seriál Jídlo do krabičky přináší první várku receptů, při jejichž realizaci by náklady neměly překročit padesát korun....

I bez masa uvaříte skvělé vepřo knedlo, zjistili adepti na Masterchefa

Masterchef Česko 2022 má za sebou další dva soutěžní večery, během nichž se rozloučil se dvěma finalisty. V úterý večer...

Nejtěžší bylo Hance v jejích posledních dnech lhát, říká Margita o Zagorové

Je to pět týdnů, co odešla zpěvačka Hana Zagorová (†75), se kterou žil její muž Štefan Margita (66) třicet let. Pěvec...

Z odebrání titulu jsem šokovaný a smutný, říká dánský princ Nikolai

Dánská královna Margrethe II. (82) se tento týden rozhodla odebrat tituly všem potomkům svého druhorozeného syna, kteří...

Rus streamoval plynový hořák, aby se vysmál Evropanům. Twitch zasáhl

Zatímco se Evropané kvůli nedostatku plynu připravují na tuhou zimu, Rusové je provokují tím, že na internet vysílají...

Táňa Pauhofová porodila. Její manžel prozradil pohlaví a jméno dítěte

Slovenská herečka Táňa Pauhofová (39) se poprvé stala maminkou. Na sociálních sítích zveřejnila fotky s hudebním...

Po malých institucích také ČSOB. Banky začínají nabízet úroky podobné ČNB

Na předchozí zvyšování úrokových sazeb České národní banky (ČNB) začínají výrazněji reagovat zvyšováním úročení vkladů...