Když připravuje ovocné džemy, tak absolutně bez přidávaného pektinu či dokonce nějaké chemie, a s minimem cukru. Jiné než přírodní ingredience Romana Šafránková nepoužívá, ani pokud se vrhne na vaření dobrot, které se hodí k masu. Její čatní jsou díky tomu plná opravdové čisté chuti.
Což platí i pro „paprikové chilli barbecue“, které pro naše čtenáře připravila před kamerou a během přípravy nás nechala ochutnávat. Její recept totiž berte jako základ, kde se na nějaké gramy nehledí. „Každá várka ovoce či zeleniny je jiná, ať už chuťově nebo obsahem vody, a péči během přípravy tomu prostě musíte přizpůsobit,“ vysvětluje nám při krájení cibule a paprik.
Ale zpět k receptu, který teď v sezoně určitě vyzkoušejte, zvláště pokud zpracováváte vlastní nadúrodu. Uvidíte, že čatní oceníte při grilování i jako zásoby na zimu k pečenému masu. Případně budete mít originální dárek, který lze přinést k přátelům na návštěvu.
Ingredience potřebné odhadem na tři skleničky čatní o objemu cca 212 ml, což je váhově zhruba 270 g: cca 3 kg červených paprik, zhruba čtvrt lžičky nakrájených jalapeňos papriček případně čerstvá červená chilli paprička (pálivost zvolte podle své chuti), 1 až 2 bílé cibule, 3 až 4 stroužky česneku, cca 150 ml vinného octa, olivový olej a cca 200 až 300 g třtinového cukru (opět dle vlastní chuti). Lze přidat i jedno oloupané nastrouhané jablko.
Omyté papriky zbavte stopky i s jádřincem a nakrájejte je na středně široké proužky. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte ji spolu s na plátky nakrájeným česnekem na oleji tak, aby zesklovatěla. Stejně jako v případě džemů Romana Šafránková radí i čatní připravovat v nízkém širokém kastrole, urychlíte odpařování tekutiny.
K cibuli s česnekem současně přidejte i nakrájenou papričku jalapeňos nebo chilli papričku - zde si opravdu zvolte pálivost, jaká vám vyhovuje, a s citem tomu přizpůsobte přidané množství. Ať je pro vás čatní pálivé tak akorát.
Jakmile cibule zesklovatí, už k ní můžete přidat i proužky papriky - případně i s nastrouhaným jablkem - a za občasného promíchání je nechte dusit zhruba 10 až 15 minut. Dušením papriky změknou a zbavíte je přebytečné vody.
V závěru přisypte třtinový cukr (množství upravte dle vlastní chuti) a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte vinný ocet, čatní už jen velmi krátce povařte, výsledná chuť by měla být sladko- kyselo-pálivá (podle potřeby lze chuť lehce doladit špetkou soli). A můžete čatní plnit do připravených vypařených skleniček, které pečlivě zavíčkujte.
Skladujte v chladu, případně lze čatní ještě sterilovat, aby vydrželo déle, zhruba 20 minut při 80 oC. Ovšem raději si opět připravte čerstvé, až ho sníte. Dlouhodobým skladováním by ztratilo nejen svoji nádherně zářivou barvu.