Pondělí 14. června 2021, svátek má Roland
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 14. června 2021 Roland

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

  1:00
Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k sýru či na topinku, vypadají skvěle. Ovšem největší slastí je jejich pikantní chuť. S radami od zkušené marmeládařky Romany Šafránkové přípravu tohoto lahodného čatní zvládnete.

Když připravuje ovocné džemy, tak absolutně bez přidávaného pektinu či dokonce nějaké chemie, a s minimem cukru. Jiné než přírodní ingredience Romana Šafránková nepoužívá, ani pokud se vrhne na vaření dobrot, které se hodí k masu. Její čatní jsou díky tomu plná opravdové čisté chuti.

Fotogalerie

Což platí i pro „paprikové chilli barbecue“, které pro naše čtenáře  připravila před kamerou a během přípravy nás nechala ochutnávat. Její recept totiž berte jako základ, kde se na nějaké gramy nehledí. „Každá várka ovoce či zeleniny je jiná, ať už chuťově nebo obsahem vody, a péči během přípravy tomu prostě musíte přizpůsobit,“ vysvětluje nám při krájení cibule a paprik.

Ale zpět k receptu, který teď v sezoně určitě vyzkoušejte, zvláště pokud zpracováváte vlastní nadúrodu. Uvidíte, že čatní oceníte při grilování i jako zásoby na zimu k pečenému masu. Případně budete mít originální dárek, který lze přinést k přátelům na návštěvu.

Ingredience potřebné odhadem na tři skleničky čatní o objemu cca 212 ml, což je váhově zhruba 270 g: cca 3 kg červených paprik, zhruba čtvrt lžičky nakrájených jalapeňos papriček případně čerstvá červená chilli paprička (pálivost zvolte podle své chuti), 1 až 2 bílé cibule, 3 až 4 stroužky česneku, cca 150 ml vinného octa, olivový olej a cca 200 až 300 g třtinového cukru (opět dle vlastní chuti). Lze přidat i jedno oloupané nastrouhané jablko.

Omyté papriky zbavte stopky i s jádřincem a nakrájejte je na středně široké proužky. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte ji spolu s na plátky nakrájeným česnekem na oleji tak, aby zesklovatěla. Stejně jako v případě džemů Romana Šafránková radí i čatní připravovat v nízkém širokém kastrole, urychlíte odpařování tekutiny.

K cibuli s česnekem současně přidejte i nakrájenou papričku jalapeňos nebo chilli papričku - zde si opravdu zvolte pálivost, jaká vám vyhovuje, a s citem tomu přizpůsobte přidané množství. Ať je pro vás čatní pálivé tak akorát.

Jakmile cibule zesklovatí, už k ní můžete přidat i proužky papriky - případně i s nastrouhaným jablkem - a za občasného promíchání je nechte dusit zhruba 10 až 15 minut. Dušením papriky změknou a zbavíte je přebytečné vody.

V závěru přisypte třtinový cukr (množství upravte dle vlastní chuti) a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte vinný ocet, čatní už jen velmi krátce povařte, výsledná chuť by měla být sladko- kyselo-pálivá (podle potřeby lze chuť lehce doladit špetkou soli). A můžete čatní plnit do připravených vypařených skleniček, které pečlivě zavíčkujte.

Skladujte v chladu, případně lze čatní ještě sterilovat, aby vydrželo déle, zhruba 20 minut při 80 oC. Ovšem raději si opět připravte čerstvé, až ho sníte. Dlouhodobým skladováním by ztratilo nejen svoji nádherně zářivou barvu.

Autor:

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

Asijské špízy Satay na grilu probudí chuťové buňky k životu

Asijské špízy Satay s omáčkou z kokosového mléka

Na grilu se nemusíte omezovat jen na českou klasiku. Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě....

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

Lehký zeleninový burger z lilku

Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

VIDEO Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke...

  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Hovězí, vepřové nebo kuřecí? Malý průvodce nejlepším masem na gril

Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho...

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...

Mladí by chtěli do penze v 60 letech. Mají jasno, jaký důchod jim postačí

Generace narozená po roce 1971 bude podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to jak ženy, tak i muži....