VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

  1:00aktualizováno  1:00
Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k sýru či na topinku, vypadají skvěle. Ovšem největší slastí je jejich pikantní chuť. S radami od zkušené marmeládařky Romany Šafránkové přípravu tohoto lahodného čatní zvládnete.

Když připravuje ovocné džemy, tak absolutně bez přidávaného pektinu či dokonce nějaké chemie, a s minimem cukru. Jiné než přírodní ingredience Romana Šafránková nepoužívá, ani pokud se vrhne na vaření dobrot, které se hodí k masu. Její čatní jsou díky tomu plná opravdové čisté chuti.

Fotogalerie

Což platí i pro „paprikové chilli barbecue“, které pro naše čtenáře  připravila před kamerou a během přípravy nás nechala ochutnávat. Její recept totiž berte jako základ, kde se na nějaké gramy nehledí. „Každá várka ovoce či zeleniny je jiná, ať už chuťově nebo obsahem vody, a péči během přípravy tomu prostě musíte přizpůsobit,“ vysvětluje nám při krájení cibule a paprik.

Ale zpět k receptu, který teď v sezoně určitě vyzkoušejte, zvláště pokud zpracováváte vlastní nadúrodu. Uvidíte, že čatní oceníte při grilování i jako zásoby na zimu k pečenému masu. Případně budete mít originální dárek, který lze přinést k přátelům na návštěvu.

Ingredience potřebné odhadem na tři skleničky čatní o objemu cca 212 ml, což je váhově zhruba 270 g: cca 3 kg červených paprik, zhruba čtvrt lžičky nakrájených jalapeňos papriček případně čerstvá červená chilli paprička (pálivost zvolte podle své chuti), 1 až 2 bílé cibule, 3 až 4 stroužky česneku, cca 150 ml vinného octa, olivový olej a cca 200 až 300 g třtinového cukru (opět dle vlastní chuti). Lze přidat i jedno oloupané nastrouhané jablko.

Omyté papriky zbavte stopky i s jádřincem a nakrájejte je na středně široké proužky. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte ji spolu s na plátky nakrájeným česnekem na oleji tak, aby zesklovatěla. Stejně jako v případě džemů Romana Šafránková radí i čatní připravovat v nízkém širokém kastrole, urychlíte odpařování tekutiny.

K cibuli s česnekem současně přidejte i nakrájenou papričku jalapeňos nebo chilli papričku - zde si opravdu zvolte pálivost, jaká vám vyhovuje, a s citem tomu přizpůsobte přidané množství. Ať je pro vás čatní pálivé tak akorát.

Jakmile cibule zesklovatí, už k ní můžete přidat i proužky papriky - případně i s nastrouhaným jablkem - a za občasného promíchání je nechte dusit zhruba 10 až 15 minut. Dušením papriky změknou a zbavíte je přebytečné vody.

V závěru přisypte třtinový cukr (množství upravte dle vlastní chuti) a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte vinný ocet, čatní už jen velmi krátce povařte, výsledná chuť by měla být sladko- kyselo-pálivá (podle potřeby lze chuť lehce doladit špetkou soli). A můžete čatní plnit do připravených vypařených skleniček, které pečlivě zavíčkujte.

Skladujte v chladu, případně lze čatní ještě sterilovat, aby vydrželo déle, zhruba 20 minut při 80 oC. Ovšem raději si opět připravte čerstvé, až ho sníte. Dlouhodobým skladováním by ztratilo nejen svoji nádherně zářivou barvu.

Autor:

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní...

Grilovací příručka: Ty nejlepší steaky nejen z hovězího masa

Ilustrační snímek

Vyvezte grily z garáží a kůlen, sundejte je z půdy a kupte pytel uhlí. Sezona nejchutnějších mas,...

VIDEO: Bůček jako máslová pochoutka. S marinádou a domácím džemem

Bůček je ideální sutrovina pro pomalé pečení.

VIDEO Autor receptu sice používá višňovou marmeládu, kvůli EU korektnosti ji raději nazvěme džemem. Díky...

VIDEO: Hoďte na gril kus lososa a zeleninu, přivoláte si zpátky léto

Grilovaný losos a zelenina s teriyaki marinádou podle šéfkuchaře hotelu...

VIDEO Losos říznutý Japonskem díky teriyaki marinádě, podávaný navíc jen s grilovanou zeleninou, je lehký...

VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.

VIDEO Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár...


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

Najdete na iDNES.cz